Foto: Reuters / Heinz-Peter Bader
Foto: Reuters / Heinz-Peter Bader

Ban Ki-Mun pohvalio Končitinu borbu za gej prava

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija, Ban Ki-Mun, ugostio je danas pobednicu Pesme Evrovizije u Kopenhagenu, Končitu Vurst i pohvalio njenu borbu za toleranciju i protiv diskriminacije.

Ban je za Končitu, čije je pravo ime Tom Nojvirt, rekao da događaj, koji je često ismejavan zbog kič nastupa, pretvorila u borbu za poštovanje različitosti i momenat za obrazovanje o ljudskim pravima. Zabavljač je došao obučen u tamno plavu haljinu i na visokim crnim štiklama, rukovao se i šalio sa Banom, te zapevao pred stotinama zvaničnika i diplomata u kompleksu Ujedinjenih Nacija u Beču.

Ban je dodao da je ove godine uveo beneficije za istopolne parove među osobljem Ujedinjenih Nacija, kao što je roditeljsko odsustvo i da tamo nema mesta za diskriminaciju. Rekao je da kada je čuo da je Končita pobedila na Evroviziji, da je odmah znao da će ona biti svetska zvezda. Podsetimo da je Končita nakon pobede izjavila da njena pobeda nije samo njena lična već i ljudi koji veruju u budućnost bez diskriminacije koja će se zasnivati na toleranciji i poštovanju. Ipak, bilo je i kritika na račun njene pobede, pa je tako od strane ruskih konzervativaca, rezultat okarakterisan kao pobeda dekadentnih vrednosti i etno fašizma. 

Končita je, obraćajući se Ban Ki-Munu i zvaničnicima Ujedinjenih Nacija, rekla da mi možemo biti poštovani samo ako i mi poštujemo druge.

Izvor
  • Rojters