Svedska_balon

Novi detalji o učesnicima Melodifestivalena

Kako piše današnji Aftonbladet, poznata su još dva moguća učesnika švedskog nacionalnog izbora. Nakon što su to učinili Rickard Söderberg, Måns Zelmerlöv, Jon Henrik Fjällgren i Kalle Johansson, da su spremni za Melodifestivalen potvrdili su i grupa Panetoz kao i Midnight Boy, a kao treći učesnik pominje se veteran ovog festivala i poznato evrovizijsko ime – Jan Johansen.

Popularni bend Panetoz je prošle godine prošao u finale, zauzevši 9. mesto sa pesmom Efter Solsken. Ova multietnički kvintet čiji članovi su poreklom iz Švedske, Finske i nekih afričkih zemalja će nastupiti sa pesmom čiji je autor Anderz Wrethov, koji je komponovao poznati evrovizijski hit Always, sa kojim su Aysel i Arash, predstavnici Azerbejdžana, osvojili treće mesto na Evrosongu 2009. Ovaj bend u svojim pesmama vešto kombinuje elemente tradicionalne afričke muzike i švedskog hip hopa i R&B.

Johan Krafman (scensko ime Midnight Boy), je sledeći koji je potvrdio učešće. Njegovu pesmu potpisuje čuveni hitmejkerski duo Joy i Linnea Deb, autori pobedničke pesme You sa kojom je Robin Stjernberg predstavljao Švedsku 2013. Isti autori su potpisali i prošlogodišnji hit Busy doing nothing, sa kojim je Ace Wilder osvojila drugo mesto, sa samo dva boda zaostatka za pobedničkom pesmom Melodifestivalena, Undo. Ovaj mladi pevač je poznat je po hitu When you’re strange.

Najzvučnije ime koje se pominje je svakako Jan Johansen, koji je predstavljao ovu skandinavsku zemlju na Evrosongu 1995 i osvojio sjajno treće mesto sa pesmom Se på mig. Ovo će biti njegovo peto učešće na nacionalnom izboru a poslednji put je nastupio pre 11 godina. Tada su on i Pernilla Wahlgren sa duetskom pesmom Let your spirit fly zauzeli drugo mesto. Zanimljivo je da se ovaj put kao tekstopisac pominje Camilla Löckberg, poznata švedska spisateljica kriminalističkih romana, veliki fan ovog festivala. Navodno ona je već napisala baladu koju je Jan čuo, kako navodi Aftonbladet. Ostaje nam da vidimo kako će sve to zvučati u februaru sledeće godine a do tada prisetimo se njegovog evrovizijskog nastupa u Dablinu 1995: