Secret-Garden

Secret Garden – duo koji je promenio istoriju Evrosonga

Četrdeseti po redu Evrosong, i treći zaredom u Irskoj, održan je 13. maja 1995. u Point teatru u Dablinu. Nakon het trika Irske na tri prethodna takmičenja, pod rednim brojem pet, predstavljajući Norvešku, pojavio se je sastav pod imenom Secret Garden. Tačno tri minuta tokom nastupa trajao je muk publike, da bi usledile gromoglasne ovacije. Te večeri je okrenuta nova stranica istorije Evrosonga, Secret Garden je redefinisao ovo takmičenje.

 secretgarden101_v-contentgrosssecret-garden-norway-1995

Ovaj duo čine irska violinistkinja Fionnuala Sherry i norveški kompozitor i pijanista Rolf Løvland. Pesmu je pevala norveška pevačica Gunnhild Tvinnereim, koja nije članica sastava. Nikelharpu, tradicionalni skandinavski gudački instrument, svirala je Åsa Tindra Jinder; vrbovu flautu (vistl) Hans Fredrik Jacobsen. Pesma Nocturne je do danas jedina prevashodno instrumentalna kompozicija koja je pobedila na takmičenju Evrovizije. Pesma je sadržala ukopno 25 reči tek da bi zadovoljila propozicije takmičenja. Kontrast sa tada dominantnom pop muzikom ih izdvaja od ostalih učesnika i Secret Garden postaje ubedljivi pobednik večeri. Sutradan su u štampi po celom svetu osvanuli naslovi kako su Evropa i svet tog 13. maja 1995. godine imali priliku da čuju nešto prelepo i inovativno; bend koji će da piše stranice nove svetske muzičke istorije.

Secret Garden Official 2011_1376509327882Secret Garden

Pobeda na Evrosongu bila je sjajna uvertira za njihov prvi album koji su izdali naredne godine i koji je prodat u više od milion primeraka.  Barbra Streisand je napravila obradu njihove pesme Heartstrings kao I’ve dreamed of you i uvrstila je na svoj album A love like ours. Međutim, verovatno najuspešnija pesma dua Secret Garden je pesma You raise me up koju je obradilo više od stotinu drugih izvođača od kojih su mnogi svetski poznata imena muzike (kao što su Il divo, Celtic Woman, Josh Groban i drugi). Pesma je postala planetarni hit i sastavni deo anglosaksonske kulture.

Secret Garden je izdao ukupno osam studijskih albuma, od kojih je poslednji izdat prošle godine. Na njihovim koncertima ih prati veliki broj muzičara, nekada čak i ceo simfonijski orkestar i hor. Oni su definitivno jedan od najuspešnijih pobednika Evrosonga koji je za njih bio jedna velika odskočna daska do svetske populanosti.