Makedonija_balon

Skandal u Makedoniji oko nameštanja SMS glasova

Prašina oko makedonskog izbora za Pesmu Evrovizije se nije ni slegla, a već se podigla nova, ovog puta oko nameštanja SMS glasova na Skopskom festivalu.

mkd-160072I dok pobednik Daniel Kajmakoski slavi svoju pobedu i daje intervjue makednoskim i stranim medijima, makedonska policija s druge strane privodi i saslušava osumnjičene za nameštanje SMS glasova. Kako navode makedonski mediji, četiri lica iz Skoplja su osumnjičena, među kojima je jedan vlasnik produkcijske kuće, jedan autor i kompozitor pesama, kao i vlasnik i upravnik društva koje je organizovalo telefonsko glasanje za Skopski festival.

Policija je navela se četiri osobe terete za „zločinačko udruživanje“ i „kompjutersku prevaru“ i sumnjiče se da su većoj grupi osoba koje su angažovali, a koje su se tokom glasanja nalazili na dve lokacije u Skoplju, podelili SIM kartice nabavljene kod tri mobilna operatera sa radi glasanja. Policija je dalje navela da je zbog ranije dojave da postoje sumnje u nameštanje rezultata glasanja, odmah nakon završetka Skopskog festivala izvršila pretres dve sumnjive lokacije u Skoplju gde je nađeno 14 lica sa velikim brojem telefonskih aparata i oko 2.500 SIM kartica sa kojih su se koordinisano slale poruke sa SMS glasovima.

Pobednik Skopskog festivala Daniel Kajmakoski rekao je da je o prevari saznao iz medija i da nema ništa sa tim. Drugo mesto na festivalu zauzela je sestra Tijane Dapčević Tamara Todeska.

Ovim povodom saopštenjem se oglasila se u Makedonska radio televizija (MRT), gde između ostalog navodi i sledeće:

Javni servis pozdravlja preduzetu akciju Ministratsva unutrašnjih poslova, za otkrivanje i obeladanjivanje svih nelegalnih radnji, organizovanih od strane grupa i pojedinaca, koji su se drznuli da bace senku na ceo festival. MRT je izašao u susret svim građanima Makedonije omogućivši da cena SMS poruke bude 5,9 denara sa uključenim PDV-om i da se sa jednog broja mogla poslati 1 poruka, sa samo jednog izvođača, kako bi na taj način obezbedila regularnost i poštenost glasanja. Građani Makedonije, a isto tako i Javni servis je već godinama bio izložen ovakvim manipulacijama koji su pravili negativnu atmosferu i bacali senku na zabavnu i narodnu muziku u Makedoniji. čekajući rezultat istrage, MRT će još jednom da napravi analizu celog glasanja, a o rezultatima do kojih dođemo ćemo obavestiti javnost.

Dok čekamo raspet ovog skandala u Makedoniji, pogledajte snimak koji je napravila makedonska policija prilikom pretresa stanova osumnjičenih.