Slovenija_balon

Slovenija: Objavljen konkurs za EMU 2015!

RTVSLO je danas objavio javni konkurs za učestvovanje na muzičkom festivalu EMA, koji će ujedno biti i izbor za slovenačkog predstavnika na predstojećoj pesmi Evrovizije. Oni su objavili da će na EMI učestvovati 12 kompozicija i to 6 pesama koje će biti odabrane putem javnog konkursa i 6 pesama koje će sastaviti poznati autori, koje će imenovati Radio Televizija Slovenije. Uslovi za učestvovanje na javnom konkursu su:

  • da pesma ne traje duže od 3 minuta;
  • da na sceni maksimalano učestvuje 6 izvođača, koji su napunili 16 godina;
  • da posalju pesmu u MP3 formatu, kao i fotografiju izvođača, kratku biografiju, i slaglasnost za učestvovanje na konkursu.

Svoje prijave učesnici na konkursu mogu podneti do 21. decembra kada ističe rok za prijavu. Nakon toga, stručna komisija će preslušati i pogledati sve prijave, i izabrati 6 kompozicija koje će zajedno sa ostalih 6 učestvovati u daljem toku izbora, odnosno na EMI, gde će uživo otpevati svoje pesme.

Pobednik izbora će se birati u dva kruga glasanja. U prvom krugu glasaće stručni žiri i odrediti dve pesme, koje će se naći u superfinalu, i tada počinje drugi krug glasanja, kada će se publika telefonskim glasanjem odlučiti za jednu od njih dve. 

Radio Televizija Slovenija će izabranim učesnicima dati po 350 evra za deo troškova vezanih za pripremu pesama i njihovog nastupa na EMI 2015!
EMA2015_logo

Podsećanja radi, ovogodišnji predstavnik Slovenije na pesmi Evrovizije u Kopenhagenu, takođe je biran putem EMA festivala. Njen pobednik je bila Tinkara Kovač sa pesmom Round and Round , koja je uspela da svoju zemlju uvede u veliko finale, ali ne i da zauzme visoku poziciju u krajnjem plasmanu. Naime ona je zauzela 25. mesto, sa svega 9 poena.