Foto: ORF
Foto: ORF

Koliko nas zemalja učesnica očekuje u Beču?

Bliži se kraj godine i mnoge zemlje ulaze u završnu fazu priprema za izbor predstavnika na 60. izdanju Pesme Evrovizije u Beču. Međutim neke su i izabrale svoje predstavnike. 

Evropska radiodifuzna unija EBU je dala prelimirani rok zemljama da prijave svoje učešće do 15. septembra, s tim da je ostavljen period do 10. oktobra za konačnu potvrdu. EBU se rukovodio činjenicom da mnoge nacionalne televizije imaju problema sa finansiranjem projekta Evrovizije, tako da rokovi za prijave i nisu bili tako strogi. I nakon isteka roka, zemlje koje su izrazile želju da učestvuju mogle su poslati svoju prijavu. Tako smo, do ovog trenutka, došli do 39 zemalja učesnica i verovatno ćemo se na tom broju i zadržati. Međutim konačnu listu zemlja EBU će objaviti početkom januara 2015. godine.

U odnosu na Kopenhagen ove godine, kada smo imali prilike da gledamo nastupe 37 zemlaja, ove godine je taj broj nešto veći. Podsećamo da su se u Kopenhagenu na evrovizijsku scenu vratile Portugalija i Poljska, ali je zabeleženo odsustvo Srbije, Hrvatske, Kipra i Bugarske posmatrano u odnosu na Pesmu Evrovizije u Malmeu 2013. Sledeće godine u Beču videćemo povratak Srbije, Kipra i Češke Republike, ali odsustvo Ukrajine. Nažalost ni ovog puta neće biti Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Slovačke i Turske. Ovoj apstinenciji, od ranijih učesnica, treba dodati još i Monako, Andoru, Luksemburg i Maroko.

Dakle na evrovizijskoj pozornici u Beču će se naći sledeće zemlje: Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Belgija, Kipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Makedonija, Gruzija, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Letonija, Litvanija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, Rusija, San Marino, Srbija, Slovenija, Švajcarska, Švedska, Holandija koje će se takmičiti u polufinalima. Direkti finalisti su domaćin Austrija, i zemlje „velike petorke“ Španija, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i Italija, koje su i zapravo najveći finansijeri takmičenja.

ESC_2015_Map.svg (1)

Zeleno: zemlje izabrale predstavnika; Ljubičasto: zemlje učesnice; Žuto: zemlje koje ne učestvuju

Većina zemalja će svoje predstavnike izabrati u periodu januar-mart 2015. godine, tačnije najkasnije do 16. marta kada je i zakazan sastanak šefova delegacija, na kome se EBU-u predaju pesme koje će se takmičiti na Pesmi Evrovizije. Neke zemlje su već izabrale predstavnike, a neke čak i predstavnike i pesmu:

Makedonija: Daniel Kajmakoski – Lisja esenski

Malta: Amber – Warrior

Holandija: Trajntje Osterhojs – Walk along

Belgija: Loik Notet

Crna Gora: Nenad Knežević Knez

San Marino: Mišel Perniola i Anita Simonćini

Do kraja 2014. godine saznaćemo predstavnike i pesmu iz Belorusije i Albanije, i to 26. odnosno 28. decembra.

Pesma Evrovizije 2015 će se održati u Beču, glavnom gradu Austrije, 19. i 21. maja kada su zakazana polufinala i 23. maja kada je na programu veliko finale.