Moldavija_balon

Moldavija: 68 prijavljenih pesama, audicija 17. januara!

TRM, moldavska nacionalna televizija, objavila je danas da je za nacionalni izbor O Melodie Pentru Europa primljeno ukupno 68 pesama. Audicija koja je prvobitno bila zakazana za 19. decembar je odložena , pa je tako novi datum održavanja audicije 17. januar i to da bi se izašlo u susret stranim izvođačima kako bi stigli da se organizuju oko putovanja, smeštaja i svih ostalih priprema koje uključuju učešće na moldavskom nacionalnom finalu. 

MoldovaU međuvremenu specijalni žiri će u petak 19. decembra imati zadatak da od pristiglih 68 pesama izabere ne više od 60,  koje će slušati na audiciji uživo 17.01.2015. u Kišinjevu. Na toj audiciji u januaru naredne godine žiri će imati još teži zadatak. Naime, od maksimalno 60 pesama koje će preslušati na audiciji, članovi žirija moraju izabrati 24 pesme koje će učestvovati u polufinalu moldavskog nacionalnog izbora.

Polufinala O Melodie Pentru Europa uslediće 24. odnosno 26. februara naredne godine. 24 pesme koje prođu audiciju biće podeljene u dve polufinalne grupe sa po 12 pesama u svakoj. Finale je na programu 28.februara kada će 16 najboljih (po 8 iz svake polufinalne grupe) nastupati za jedno mesto koje vodi na Pesmu Evrovizije u Beču.

Da podsetimo, TRM je ove godine donela male promene u pravilima svog izbora za predstavnika na Pesmi Evrovizije u Beču. Moldavska televizijska kuća dopustila je svim stranim izvođačima da se prijave na njihov nacionalni izbor. Navodi se da su prijave stizale iz svih krajeva Evrope: Ujedinjenog Kraljevstva, Španije, Rusije, Irske, Kipra, Belorusije, Norveške… Takođe svoju šansu će potražiti i izvođači iz susedne Ukrajine koja je odustala od ovogodišnjeg takmičenja, ali čak i pevači sa drugog kontinenta jer se spekuliše da su dolazile prijave i iz Kanade.

Predstavnica Moldavije Kristina Skarlet sa pesmom Wild soul u Kopenhagenu ove godine nije uspela da se plasira u finale, osvojivši 16. mesto u I polufinalu sa osvojenih 13 poena.