Udo Juergens

Preminuo Udo Jirgens

Trostruki predstavnik Austrije na Pesmi Evrovizije Udo Jirgens preminuo je u 80. godini života u švajcarskom gradu Munsterlingenu, nakon srčanog napada. Menadžerski tim pevača je izdao sapštenje u kome se navodi neverica i velika tuga zbog iznenadne smrti pevača, uputivši iskreno saučešće Udovoj porodici.

Udo Jirgens se prvi put na Pesmi Evrovizije pojavio 1964. godine sa pesmom Warum nur warum? osvojivši šesto mesto, zatim je 1965. godine sa pesmom Sag ihr, ich lass sie grüßen završio na četvrtom mestu, a konačno 1966. godine donosi prvu pobedu Austriji na Pesmi Evrovizije sa pesmom Merci, Chérie.

udo_juergens_tot_song_contest_body_a.4593492

Nastup na Pesmi Evrovizije 1966. godine u Luksemburgu

 

Udo Jirgens, rođen je 30. septembra 1934. godine i bio je poznati austrijski kompozitor i pop muzičar čija je karijera trajala duže od 50 godina. Napisao je preko 900 pesama i prodao preko 100 miliona nosača zvuka, što ga čini jednim od najuspešnijih kompozitora i pevača u današnjem svetu, odnosno najuspešnijim austrijskim pevačem svih vremena. Često mu se pripisuju zasluge za to da je 1960-ih tadašnju zabavnu muziku nemačkog govornog područja, temeljenu na šlagerima, promenio sa modernim aranžmanima učinivši je prijemčivom široj publici. Zbog toga je i danas popularan među fanovima svih generacija.

Podsetimo se nastupa Uda Jirgensa u Luksemburgu davne 1966. godine: