Foto: ORF/Milenko Badzic
Foto: ORF/Milenko Badzic

Singl Rise like a phoenix dostigao platinasti tiraž

Pobednička pesma ovogodišnje Pesme Evrovizije, održane u Kopenhagenu, „Rise like a phoenix“ u izvođenju Končite Vurst, dostigao je platinasti tiraž u Austriji, gde je prodato više od 30,000 kopija ovog singla. Upravo to je cifra koju je potrebno dostići, kako bi jednom singlu u Austriji bilo dodeljeno ovo priznanje. U isto vreme, pesma je prodata više od 100,000 puta širom sveta.

Končita je tokom cele godine bila medijski propraćena i u centru pažnje. Između ostalog, sastajala se sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Ban Ki-Munom, francuskim dizajnerom Žan Pol Gotjeom, te bila deo humanitarne akcije „Licht ins Dunkel“. Kao vrhunac, pred kraj godine stiže i ovo platinasto priznanje, koje još više dobija na značaju ako se ima u vidu da je poslednji singl koji ga je dobio, „Brenna tuats guat“ Huberta von Goiserna 2012. godine. 

Na sinoćnoj svečanoj dodeli priznanja, bili su prisutni generalni direktor ORF-a, Aleksander Vrabec, direktorka televizije Katrin Cehner, ali i jedan od kompozitora pesme, Ali Cukovski, kao i producenti Doroti Badent, Sebastian Armani i David Broner,, kojima je takođe dodeljeno priznanje u vidu plakete. Končita je izjavila da je ORF verovao u nju od početka, kao i vrednostima za koje se zalaže – otvorenosti, toleranciji i poštovanju. 

U petak od 20:15 će na kanalu ORF Eins biti prikazan dokumentarac „2014 – Die Jahresrückblickshow“ u kome se osvrnuti i na Končitin uspeh.

Izvor
  • ORF