Printscreen: TV Prva
Printscreen: TV Prva

Snežana Đurišić pobednik 5. Grand festivala

Prethodna tri dana, održan je 5. po redu Grand festival pod nazivom „Budi human“, na kome smo mogli čuti čak 51 novu kompoziciju. Učesnici festivala pevali su pretežno folk pesme za bolesnu decu za čije lečenje se već prikuplja novac u okviru humanitarne fondacije Novi Beograd koju vodi Aleksandar Šapić. 

Davor Jovanović i Mirna Radulović

Davor Jovanović i Mirna Radulović

Nakon dve polufinalne večeri održane u ponedeljak i utorak, u finale se plasiralo 20 pesama, po 10 iz svakog polufinala. Direktan prenos finala, održanog u sredu uveče, išao je na srpskoj Prvoj tv, OBN televiziji iz Bosne i Hercegovine i Kanalu 5 za područje Makedonije. S obzirom da je ovo izdanje festivala bilo humanitarnog karaktera, pobednika je izabrao žiri sačinjen od eminentnih ljudi iz sveta muzike i medija, dok je publika bila zamoljena da šalje SMS poruke za potrebe bolesne dece. Domaćini sve tri večeri bili su Dragana Katić i Sanja Kužet i Tihomir Tepić, koji se javljao iz bekstejdža.

Pobednica festivala je Snežana Đurišić sa pesmom „Niko me nije voleo kao ti“, koja je imala jaku konkurenciju većinom u mladim uzdanicama, a s obzirom da peva od svoje 7. godine, Snežanino iskustvo je prevagnulo, a i sama pesma ima potencijala da postane evergrin. Drugo mesto je zauzela Milica Todorović, dok je trećeplasirani bio Dejan Matić. Pobednička kompozicija imaće poseban marketing kao i visokobudžetni spot, koji će dobiti i drugoplasirana i trećeplasirana pesma.

Danijel Alibabić

Danijel Alibabić

Ono što je evrovizijskim fanovima interesantno, to je da je na festivalu bilo dosta onih koji su ranije imali dodirnih tačaka sa Pesmom Evrovizije. Naime, među finalistima su se našli Mirna Radulović, koja je prošle godine sa grupom Moje 3 predstavljala Srbiju na Evroviziji u Malmeu (sa Davorom, pobednikom prve sezone Prvog glasa Srbije, izvela „Slatku obmanu“) i Danijel Alibabić, nekadašnji član grupe No Name, predstavnicima Srbije i Crne Gore na takmičenju u Kijevu 2005, koji je nastupio sa pesmom „Grad“, koju je sam napisao. Tanja Savić, učesnica Beovizije 2007, izvela je „Ginisov rekord“, drugoplasirani na Beosongu 2013 – Dušan Svilar „Šta ti znaš o ljubavi“, a Koktel bend, koji je bio učesnik nacionalnog izbora 2004, 2005. i 2006. godine, ali u izmenjenom sastavu, kompoziciju „Belo“. U finalu se našao i Stevan Anđelković, koji je zajedno sa Tanjom Savić, Slavicom Ćukteraš, Darkom Filipovićem i Banetom Mojićevićem bio u grupi koja je zajedno sa Šabanom Bajramovićem trebala da se pojavi na Beoviziji 2006. godine sa pesmom „Blizina“ (kasnije preimenovana u „Tamo daleko“ i snimljena u više verzija), ali su se u poslednji čas povukli. Stevan se takmičio veoma zanimljivom numerom „Nikad prave ljubavi“ za koju je muziku i tekst napisala Kaliopi, predstavnica Makedonije na Evrosongu 2012, a aranžman je odradio Darko Dimitrov, jedan oa autora makedonskih evrovizijskih pesama 2006, 2013. i 2014. U polufinalnim večerima još smo videli Maju Nikolić, učesnicu Beovizije 2006, 2007, odnosno Beosonga 2013, sa brzom pesmom „Šu šu“, grupu Luna (Beovizija 2004. i 2005) i Suzanu Dinić, višestruku učesnicu Beovizije solo i sa grupom Beauty Queens, sa kojom je nastupila i na Evroviziji u Helsinkiju 2007. kao prateći vokal Mariji Šerifović. Ona je nastupila sa Skandal bendom uz pesmu „Ništa opasno“. Među autorima pesama našli su se Vladimir Graić, kompozitor „Molitve“, ali i pesme koja će nas predstavljati dogodine u Beču (njegovu pesmu „Svedok“ izvela je Ivana Pavković), Blizanci, duo koji se takmičio na Beoviziji 2006. i 2007. i Leontina Vukomanović (učesnica Evropesme 2004. i tekstopisac za „Lane moje“). Kao i na mnogim drugim, i na Grandovom festivalu se primenjivao evrovizijski sistem glasanja.


Konačni rezultati 5. Grand festivala

Mesto
Izvođač
Pesma
Poeni
1Snežana ĐurišićNiko te nije voleo kao ti130
2Milica TodorovićKonačna odluka103
3Dejan MatićAko mi odeš ti96
4Tanja SavićGinisov rekord66
5Darko LazićJa te volim54
6Davor Jovanović i Mirna RadulovićSlatka obmana47
7Milan Dinčić DinčaDa se isplačem47
8Milan TopalovićGodine bez nje44
9Stevan AnđelkovićNikad prave ljubavi29
10Jelena KostovLjubav prava25
11Ivana PavkovićSvedok19
12Dušan SvilarŠta ti znaš o ljubavi18
13Nemanja StevanovićNe znam gde sam pošao15
14Darko MartinovićPadaj kišo13
15Danijel AlibabićGrad12
16Muharem SerbezovskiNisi sve izgubila10
17Nebojša VojvodićZemlja moja10
18Biljana SečivanovićIli sve ili ništa9
19Mirza SelimovićTeško onom ko volio nije5
20Koktel bendBelo2
 

Pobednička pesma „Niko me nije voleo kao ti“

Ukoliko želite i u mogućnosti ste da direktno pomognete ugroženim licima, bilo da su to deca, odrasli, ustanove ili udruženja, posetite veb sajt budihuman.rs i detaljno se informišite kako to možete učiniti.

BudiHuman