Austrija_balon

Upoznajte učesnike nacionalnog izbora Austrije

Austrijski nacionalni emiter ORF, juče je objavio spisak od šesnaest učesnika njihovog nacionalnog izbora „Wer singt für Österreich?“, a u tekstu pred vama možete da saznate nešto o njima kao i da poslušate pesme koje će pevati na audiciji, odnosno upoznati se sa nekim njihovim drugim pesmama dostupnim na internetu.

Royal Kombo je tročlana grupa iz Beča, osnovana 1999. godine, koja se bavi rege i hip hop muzikom. Grupu čine dva vokala Rekall i Kijo kao i DJ Doerde. Često u svojim pesmama koriste motive nacionalnih pesama sa Jamajke. Poslušajte Rekalla u pesmi „Vienna story“, koja je postala hit andergraund scene. U prvoj emisiji predstaviće se pesmom „Ram pam pam“.

Clara Blume je tridesetogodišnja austrijska pevačica koja se već desetak godina ističe na javnoj sceni svojim prepoznatljivim glasom i stilom. Trenutno sa svojim bratom priprema prvi solo album koji će se naći na tržištu 2015. godine i sprema disertaciju na Institutu za romanistiku. U preliminarnoj rundi nacionalnog izbora, od nje ćemo čuti pesmu naziva „Love & Starve“, a do tada poslušajte „Señora Vicio“.

The Su’sis trio sačinjavaju pevačice Suzanne Wilman, Alexandra Grandl i Christiane Niederbacher. One u svojim pesmama nose publiku u neka davna vremena kojima odiše njihova muzika. U borbi za dalji prolaz, publici i žiriju predstaviće se pesmom „This and that“.

Tandem grupa svoju muziku zove Dramapop, a predvode je pevačica Kirstina Kiki Buconjić koja je poreklom iz Hrvatske i Georg Prenner koji je bio u mnogim bendovima a sarađivao je u prošlosti i sa grupom Rammstein. Od njih ćemo 20. februara čuti „Zeig ihn mir“, a za sada poslušajte uživo izvođenje pesme „Tanz im Schnee“ (Ples u snegu).

wo/Men je grupa osnovana u jesen 2013. godine tako što su članovi otišli is svojih seoskih idila u Beč da bi se skupili i pokušali da ostvare svoj mizički san. Grupu čine vokali Jessica Gomilšek i Senda Boutella, zatim Markus Manah, Aleksandro Alcantara Mulaosmanović i Samet Akman, kao i gitarista Dino Aletović. U prvoj emisiji izvešće obradu pesme „Happy“ Farela Viliamsa. Poslušajte Sendu i Dina kako izvode „Natural women“ Arete Frenklin.

Kathi Kallauch, dvadesetšestogodišnja devojka sa životom kao iz filma je iz situacije beskućnika došla do toga da će biti jedan od učesnika nacionalnog izbora Austrije za Evrosong. Njen glas opisuju kao nežan i jak, hrabar i ranjiv u isto vreme. Predstaviće se pesmom „Das Leben ist zu kurz“.

Johann Sebastian Bass, grupa interesantnog naziva koja kao da dolazi iz drugog vremena predstaviće svoj stil inspirisan rokokoom. Johann Davidus Bass, Johann Martinus Bass i Johann Domenicus Bass su rođeni u predgrađima Beča i Minhena između 1725. i 1732. godine. Iako nisu povezani preko majke, kažu da dele istog oca, kompozitora Johana Sebastijana Baha, tj. da su produkt njegovih tajnih ljubavnih veza. Vremenska mašina ih je odvela u budućnost, 2011. godinu, pa formiraju dens bend. Perike i odeća iz rokoko doba su njihov zaštitni znak. Na internetu se može videti da su jedni od najvećih favorita za odlazak na Evrosong. Poslušajte „Heart of stone“ sa kojom će se predstaviti u prvoj emisiji.

Celine Ann je dvadesettrogodišnja pevačica koja vuče korene iz Italije, Amerike i Indije. Cela njena porodica se bavi muzikom, a ona je izabrala soul i fank. Pored pevanja bavi se i modelingom , a sa 14 godina osvojila je 5. mesto na prestižnom takmičenju u Njujorku posle pobede u Austriji. Na putu ka Evroviziji, za početak će otpevati pesmu „I never loved a man“ koju u originalu izvodi Areta Frenklin. 

Renato Unterberg je sedmočlani bend koji je dobio ime po pevaču Renatu Schnöll, a prvobitno je zamišljen kao solo projekat. Prvi album su objavili 2010. godine. Iza sebe imaju tri albuma, kao i turneje širom Austrije, Nemačke i Slovenije. U prvoj emisiji pevaće „Love“.

Lemo je tokom odrastanja u Gracu radio mnoge stvari, ali se na kraju odlučio za svoju najveću ljubav – muziku. Popularnost u Austriji mu je donela pesma „Vielleicht der Sommer“, a u ESC šouu izvešće pesmu  „So leicht“.

Kommando Elefant je grupa koja je popularnost doživela već sa svojim prvim albumom koji su i publika i kritičari ocenili najboljim ocenama. Članovi benda su Alf Peherstorfer, gitarista i glavni vokal, Luis Pasching elektro-klavijaturista i drugi vokal, zatim Pauli basista, takođe i vokal i Thorsten na bubnjevima. 14. novembra ove godine su predstavili svoj četvrti album pod nazivom „Lass uns Realität“, inspirisan modernom dens muzikom. Na izboru će se predstaviti pesmom „Mein Design fürs Leben“, do tada poslušajte „Ich find Dich Seltsam“.

Dawa je četvoročlani bend. Nakon što su njihovi prijatelji hvalili talenat koji su pokazivali na kućnim zabavama, John Dawa i Barbara Wiesinger su odlučili da oforme grupu kojoj su se priključili Laura Pudelek i Onuwama Richson. Prvi javni nastup su imali 2010. godine. U preliminarnoj rundi gledaćemo ih kako izvode pesmu  „On the Run“.

The Makemakes je grupa osnovana 1. maja 2012. godine, a ime je dobila po patuljastoj planeti koja nosi naziv MakeMake. Postali su poznati kada su nastupali kao predgrupa na koncertu grupe Bon Jovi. Njihov poslednji singl „Million Euro Smile“ , koji će i izvesti 20. februara, postigao je veliki uspeh na top listama u Austriji.

Dreista, Weiza, Sir Mikey Gl8z, Shabrone i Cherrellone su Mizgebonez. Njihova muzika je mešavina hip hopa, repa, popa i densa i predstavlja prepoznatljiv zvuk na muzičkoj sceni Austrije. Pored raznih dijalekata nemačkog jezika koriste i reči na arapskom, engleskom, francuskom i španskom. Predstaviće se pesmom „Murmeltier / Fitnesstraining“, a do tada poslušajte njihovu pesmu iz prošle godine „Fitness training“.

Momci iz grupe Folkshilfe dolaze iz Gornje Austrije i u svojim pesmama predstavljaju folk muziku Austrije. Članovi grupe su Mathias Kaineder (gitara i vokal), Florian Ritt (štajerska harmonika i vokal) i Gabriel Haider (udaraljke i vokal). Bilo da nastupaju u malim kafićima ili na koncertima, publika tvrdi da im ostaju u najlepšem sećanju posle nastupa. Nastupiće sa pesmom „Seit a poa Tog“.

Zoe potiče iz muzičke porodice i pored pevanja bavi se i pisanjem tekstova. Često sarađuje sa svojim ocem. Zovu je „Evropska duša i telo“. Bavila se i glumom i voditeljstvom. Trudi se da svojom muzikom gradi mostove među ljudima i kulturama. Predstaviće se pesmom „Adieu“.

Datumi nacionalnog izbora Austrije

  • 20.2.  Emisija 1
  • 27.2.  Emisija 2
  • 6.3.    Emisija 3
  • 13.3.  Veliko finale

U prvoj emisiji, 20. februara, koja će biti u vidu audicije videćemo svih 16 učesnika od kojih će samo šest proći u naredni krug takmičenja. Njih će izabrati specijalna komisija. Oni koji prođu će u narednoj emisiji, 27. februara, pokazati svoje vokalne sposobnosti kao i to kako se snalaze na samoj sceni. Njih šestoro će u trećoj emisiji, 6. marta, premijerno otpevati po dve pesme koje će za njih praviti kako domaći, tako i strani autori tako da ćemo te večeri čuti dvanaest pesama. Samo šest izvođača i pesama će proći u veliko finale koje će se održati 13. marta. Pobedničku pesmu će izabrati žiri i publika u standardnom modelu glasanja 50% – 50%. Pobednik će predstavljati zemlju domaćina na jubilarnom Evrosongu.

Izvor
  • ORF