Foto: Günther Pichlkostner (ORF)
Foto: Günther Pichlkostner (ORF)

135 dana do finala Pesme Evrovizije

Do finala Pesme Evrovizije u Beču, koje će se održati u subotu, 23. maja sa početkom u 21 čas, ostalo je tačno 135 dana. Na naslovnoj strani našeg sajta možete videti brojač u danima, satima i minutima, a odbrojavanje je danas otpočelo i u Beču, postavljanjem evrovizijskog tornja na trgu Rathausplatz na kome je ispisan broj preostalih dana do glavnog događaja, velikog finala Pesme Evrovizije 2015.

Ovaj toranj, pored već brendiranog tramvaja koji je na gradskim ulicama od 27. decembra, već sada podseća stanovnike Beča i njegove posetioce da će u maju biti domaćin najvećeg muzičkog događaja u Evropi. Toranj oblika kvadra je visok približno 8 metara i težak 4900 kg, obložen je LED ekranima površine 23,6 kvadratna metra i na njemu se nalazi logo takmičenja i slogan „Buliding bridges“ (Gradimo mostove). Interesantno je da može da izdrži brzinu vetra od 130 km/h. Osim odbrojavanja preostalog vremena do finala, odbrojava se i broj dana, sati, minuta i sekundi do ceremonije predaje ključeva Evrovizije, zakazane za 26. januar, kada će ih gradonačelnik Kopenhagena simbolično uručiti gradonačelniku Beča Mihaelu Hojplu. Tog dana će se održati i žreb za polufinala. 

Grad Beč se uveliko priprema za Pesmu Evrovizije, a pored postavljanja reklama po gradu, biće organizovano i Evrovizijsko selo na Rathausplacu, gde će fanovi moći da se okupljaju od 17. do 23. maja i zabavljaju uz pripremljen program sa svirkama uživo za svaki dan. Takođe, kao što smo ranije pisali, od 17. maja biće otvoren i Euroklub u prostorijama Ottakringer pivare, kao tradicionalno mesto okupljanja ljubitelja festivala i akreditovanih novinara i delegacijskih žurki. 

Izvor
  • ORF