Eurovision2015_Vienna

Apliciranje za akreditacije i rezervisanje hotela od ponedeljka

Proces akreditovanja medija i fanova za Pesmu Evrovizije 2015. u Beču počeće u ponedeljak, 26. januara u 12 časova. Osim toga, tog dana od 9 časova počinje i rezervacija preporučenih hotela, pa ako planirate put Beča u maju, informišite se na vreme i isplanirajte svoje putovanje, bilo da se odlučite za neki od ponuđenih hotela ili smeštaj u sopstvenoj režiji, npr. u nekom hostelu ili iznajmljenom stanu.

AKREDITOVANJE

Apliciranje za akreditaciju će se vršiti onlajn putem Eurovision Family akreditacionog sistema (EFAS) i trajaće do 17. aprila. Ako već nemate profil, potrebno je da se registrujete na  MYEUROVISION.tv, koji predstavlja zvanični portal namenjen fanovima familije evrovizijskih događaja, među kojima su pored Pesme Evrovizije i Dečja Pesma Evrovizije, Eurovision Young Dancers (takmičenje mladih plesača između 16 i 21 godine) i Eurovision Young Musicians (takmičenje mladih muzičara u domenu klasične muzike), ali i javnim servisima. Nakon registracije i prijave na portal, procesu apliciranja za akreditaciju pristupate preko opcije Accreditation. Za dodatna pitanja, na raspolaganju je podrška putem imejla accreditation@eurovision.tv.

Ono što treba znati je da će pristigle prijave pregledati evrovizijske delegacije iz vaše zemlje, tj. u slučaju Srbije, RTS odobrava ili odbija akreditacije. Ako dolazite iz zemlje koja ne učestvuje ove godine, onda će vašu prijavu pregledati EBU. Članovi OGAE Srbija ne treba još da apliciraju za akreditaciju putem ovog sistema, dok se ne postigne dogovor na nivou Udruženja. Svi članovi zainteresovani za akreditaciju, treba da pošalju svoj zahtev na secretary@evropesma.org.

Ako izuzmemo akreditacije koje su namenjene organizatorima i delegacijama zemalja, koje imaju posebne oznake, postoje pres akreditacija (P) i fan akreditacija (F).

P akreditacija je namenjena isključivo profesionalnim medijima, koji će izveštavati sa Pesme Evrovizije. To znači da je mogu dobiti predstavnici medija koji su dostupni javnosti – radio i televizijski kanali, štampani mediji i internet sajtovi. Svakoj zemlji je dostupan ograničen broj akreditacija, a u zavisnosti od kapaciteta pres centra. Sa ovom akreditacijom, obezbeđen je pristup prostoru za rad medija, prostoru u kome se obavljaju intervjui i sali u kojoj će se održavati pres konferencije u okviru pres centra. Takođe, biće omogućen pristup posebnom delu u gradskoj dvorani u kojoj se takmičenje održava tokom otvorenih tonskih proba, kao i za vreme najmanje jedne generalne probe svakog događaja, što obično bude prva generalna proba, koja se održava u popodnevnom terminu dan pre samog takmičenja. I na kraju, predstavnici medija će moći da posećuju Euroklub i ceremoniju svečanog otvaranja i delegacijske žurke po pozivu, a u zavisnosti od kapaciteta. Ova akreditacija ne omogućava pristup bekstejdžu ili komentatorskim pozicijama, niti je validna kao ulaznica za glavne događaje.

F akreditacija je namenjena posvećenim ljubiteljima Pesme Evrovizije i fanovima izvođača. Svaka delegacija i EBU mogu odobriti manji broj fan akreditacija, a ukupan broj svih akreditacija za fanove ne može preći 370. Takođe, za ovu akreditaciju mogu da apliciraju studenti koji pišu diplomske radove na temu Pesme Evrovizije i u tom slučaju je neophodno da prilože pismo preporuke svog mentora iz škole, odnosno fakulteta sa planom istraživanja i opisom kako im akreditacija može pomoći da ostvare svoj cilj. Oni svoje prijave šalju Jarmu Siimu na email jarmo.siim@eurovision.tv. Sa F akreditacijom, imate pristup delu za fanove u okviru pres centra, prvim probama u areni, kao i prvoj generalnoj probi svakog od tri događaja (probe oba polufinala i finala). Pored toga, sa njom možete u Euroklub i na žurke u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta.

Što se tiče dodatnih pristupa, na kraju svakog šoua, kada pobednici izlaze na scenu, biće omogućen pristup samo jednom fotografu po zemlji učesnici, što praktično znači da je to mesto rezervisano za fotografe javnih servisa.

REZERVISANJE HOTELA

Rezervisanje hotela za predstavnike akreditovanih medija i fanove, počeće u ponedeljak, 26. januara u 9 časova i trajaće do 15. aprila. Ponuđeni hoteli imaju dobru vezu sa ostatkom Beča i objektima u kojima ćete najviše boraviti – arenom, pres centrom i Euroklubom. Austrijski javni servis ORF je odabrao firmu Austropa Interconvention iz Beča za zvaničnog posrednika zaduženog za smeštaj i prateće sadržaje. Oni su odabrali nekoliko hotela u centralnom delu Beča kategorije 3 do 5 zvezdica. Cene soba, koje podrazumevaju jedno noćenje sa doručkom sa uključenim taksama i dostupnim bežičnim internetom, kreću se od €88, koliko staje jednokrevetna soba u hotelu Alexander, pa do €315 koliko treba izdvojiti za dvokrevetnu sobu u hotelu Steigenberger Herrenhof. Detaljnu ponudu hotela, kao i njihove lokacije pogledajte na zvaničnom sajtu za bukiranje hotela. Za rezervaciju je neophodna kreditna kartica, a rezervisana noćenja se plaćaju direktno u hotelu. Ako iz nekog razloga otkažete rezervaciju pre 22. marta, biće vam naplaćeno €40, a nakon toga iznos u visini cene za jedno noćenje. Za dodatna pitanja, kontakt imejl je esc2015hotel@interconvention.at.

PREVOZ U BEČU

Gradski prevoz u Beču „Wiener Linien“ obuhvata mrežu podzemne železnice, vozova, autobusa i tramvaja. Svi koji budu akreditovani, dobiće bedževe koji će im služiti kao validna karta u gradskom prevozu. Njima će na raspolaganju biti i električni šatl autobusi koji će tokom dana saobraćati između centra grada, arene i Eurokluba.

Međutim, dok ne podignete svoju akreditaciju, ako stižete u Beč avionom, imajte na umu da vam je od aerodroma do grada na raspolaganju nekoliko opcija: S-Bahn železnica za koju je cena karte najpovoljnija i iznosi €4,40, zatim autobuska linija „Vienna Airport Lines“ gde je cena karte €8,00 i voz „City Airport Train“ (CAT) kojim se najbrže stiže, za svega 16 minuta do glavne železničke stanice Wien Mitte, ali cena je nešto viša i iznosi €12,00.

Evo i informacija za one koji neće imati akreditaciju. Cema karte za jednu vožnju u zoni 100, koja pokriva grad, iznosi €2,20, odnosno €2,30 ukoliko je kupite kod vozača u autobusu ili tramvaju. Cena karte koja važi 24h je €7,60, za 48h je €13,30, dok je za 72h €16,50. Postoji i nedeljna karta, koja važi od ponedeljka u 12 časova, do sledećeg ponedeljka do 9 sati i košta €16,20. Još jedna vrsta karata je „The Vienna Card“ koja postoji u varijantama za 24h važenja (€18,90) i 48h (€21,90), a koja se u odnosu na gore navedene razlikuje po tome što sa njom i jedno dete do 15 godina može da se vozi besplatno i uz karticu dobijate knjigu kupona kojima stičete popuste u muzejima, kafićima, zoo vrtu i mnogim drugim mestima. Kartu možete kupiti na Wiener Linien šalterima, Tabak trafikama, automatu ili onlajn i potrebno je validirati pre ulaska u vozilo, na plavim automatima koji se nalaze na stajalištima. The Vienna Card karticu možete nabaviti u turističkim informativnim centrima. Ako se kupuje kod vozača, onda validacija nije potrebna. Ukoliko ste kartu platili onlajn putem, možete je odštampati ili prikazati na svom telefonu pomoću aplikacije Wiener Linien dostupne za Android i iPhone.

Mapu grada sa ucrtanim linijama javnog prevoza možete pogledati OVDE. Postoji i mobilna aplikacija qando koja vam može pomoći za lakše pronalaženje najbolje rute.

Ako ste u nedoumici da li da otputujete na Evrosong u Beč, pogledajte ovaj promotivni video!

[TS_VCSC_HTML5_Video video_mp4_source=“false“ video_mp4_remote=“http://www.austropa-interconvention.at/congress/eschotel2015/downloads/ESC_ROADSHOW.mp4″ video_webm_source=“true“ video_ogg_source=“true“ video_theme=“maccaco“ video_fixed=“false“ video_fixed_position=“bottomleft“ video_fixed_adjust=“0″ video_fixed_switch=“toggle“ video_fixed_show=“true“ video_fixed_width=“250″ video_fixed_height=“140″ video_poster=“10770″ video_volume=“90″ video_fullscreen=“true“ video_auto=“false“ video_stop=“true“ video_loop=“false“ video_share=“false“ video_logo_show=“logonone“ video_logo_position=“topleft“ video_logo_height=“50″ video_logo_opacity=“50″ content_lightbox=“false“ lightbox_group_name=“nachogroup“ lightbox_effect=“random“ lightbox_backlight_choice=“predefined“ lightbox_backlight_color=“#0084E2″ lightbox_backlight_custom=“#000000″ content_open=“false“ content_open_hide=“false“ content_open_delay=“0″ content_trigger=“poster“ content_image_simple=“false“ content_image_height=“height: 100%;“ content_iconsize=“30″ content_iconcolor=“#cccccc“ content_buttontext=“View Popup“ content_tooltip_css=“false“ content_tooltip_position=“ts-simptip-position-top“ margin_top=“0″ margin_bottom=“0″]