Stefanía Svavarsdóttir
Stefanía Svavarsdóttir

Intervju sa Stevaniom Svavarsdoutir sa Islanda

OGAE Srbija vam donosi intervju sa još jednom učesnicom islandskog nacionalnog izbora za Pesmu Evrovizije. Ovoga puta razgovarali smo sa Stevaniom Svavarsdoutir.

Pre svega, čestitke na plasmanu u finale Söngvakeppnin festivala!

- Puno vam hvala :)

Ovo će biti tvoj drugi nastup na Söngvakeppnin festivalu. Zašto si odlučila da se prijaviš opet?

- Svejdn Runar je napisao jednu odličnu pesmu za mene, i ja sam je zavolela čim sam je čula. On je rešio da je prijavi na festival i pesma je prošla u finale :)

Koji je naslov pesme, i možeš li nam reći nešto o njoj i tekstu?

- Naslov pesme je Augnablik što na islandskom znači ,,Trenutak“. Pesma je o momentu kada vidite nepoznatu osobu na ulici, vaši pogledi se sretnu i vi osetite leptiriće u stomaku, vaše srce zaigra brže i izgubite dah u tom trenutku. Vi potom razmišljate o tom neznancu i čudnom trenutku; a potom se zapitate ,,Šta ako?“? Ukratko, Svejdn je napisao pesmu nakon polufinala  Söngvakeppnin festivala 2013. godine i ja sam je odmah zavolela.

Kompozitor tvoje pesme je Svejdn Runar Sigurdson. Možeš li nam reći nešto više o vašoj saradnji?

- Ovo je drugi put da mi radimo zajedno, ali trenutno radimo i na drugim pesmama. Naša saradnja je odlična jer oboje imamo visoke standarde za muziku koju pravimo. Otvoreni smo za ideje ovog drugog, pogotovo za načine kako da pesme učinimo još boljim. Mi zaista imamo sjajnu komunikaciju.

Ukoliko pobediš na festivalu, na kom jeziku bi otpevala svoju pesmu u Beču, engleskom ili islandskom?

- Verovatno na engleskom, ali nismo još razmišljali o tome.

Šta misliš o ostalim takmičarima?

- Veoma sam uzbuđena što ću biti deo ovog iskustva, zajedno sa njima. Sa nekima sam sarađivala ranije, neke znam iz škole, ostale nisam upoznala. Jako sam uzbuđena zbog ostalih takmičara, jer ove godine imamo dosta njih koji se nisu ranije takmičili na ovom festivalu. Po mom mišljenju, atmosfera među svim takmičarima je odlična. Nema rivalstva, svi su ljubazni jedni prema drugima i mislim da smo svi fokusirani da damo naš maksimum dok ovo radimo, nadajući se pobedi.

Možeš li nam reći nešto više o svojoj karijeri?

- Krenula sam sa pevanjem i nastupima kada sam imala 14 godina, ali sam na muzičku scenu kročila sa 16 godina kada sam pobedila na jednom velikom festivalu za tinejdžere. Od tada sam sarađivala sa nekim poznatim muzičarima, pevačima i kompozitorima na raznim projektima i koncertima. Prošle godine sam bila član ,,Meatloaf – Bat Outta Hell” nastupa u Harpi, koncertnoj hali u Rejkjaviku. To je bilo neverovatno iskustvo i završavamo sa tim nastupima u februaru.

Šta bi za tebe značilo da predstavljaš Island na Pesmi Evrovizije?

- To bi bila jedna ,,paklena vožnja“ :)

Da li gledaš Evroviziju i koje su tvoje omiljene evrovizijske pesme?

- Ne propuštam Pesmu Evrovizije nijedne godine. Moje omiljene pesme su Euphoria od Loren, Molitva Marije Šerifović, Wadde Hadde Dude Da od Štefana Raba (to je moja evrovizijska pesma za žurke) i Diva Dane Internešnal… i još mnoge mnoge druge.

Hvala ti na izdvojenom vremenu. OGAE Srbija ti želi puno sreće na festivalu!

- Hvala vama puno!