532553_940x520

Markus Riva iz Letonije govori za OGAE Srbija

Markus Riva je učesnik letonskog nacionalnog izbora Supernova, čije se prvo polufinale održava sutra. Specijalno iz Rige za OGAE Srbija, Markus priča o sebi i svojim planovima.

Zdravo Markus, ti si učestvovao na letonskom izboru za evrovizijskog predstavnika i prošle godine, ali u slučaju da te neki ljudi onda nisu upoznali, zamolio bih te da nam se malo predstaviš?

- Ja sam Markus Riva, trenutno živim u Rigi, glavnom gradu Letonije. Muzikom se bavim od svoje šeste godine. Izdao sam dva solo albuma i trenutno radim na trećem. Učestvovao sam u mnogim projekatima u Letoniji, kao što su TV emisije, mjuzikli, modni projekti. Bio sam nominovan za nekoliko nagrada, a imam i tri nagrade kao najmoderniji, najbolje obučen muški izvođač u Letoniji. Prošle jeseni sam učestvovao u velikom TV projektu – „Want to Meladze?“, koja je emitovana na TV stanicama u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Kazahstanu, naravno i u Letoniji, ali i još nekim zemljama. Radim i kao DJ na najboljim žurkama u Letoniji, a i u inostranstvu.

Ove godine koncept i ime letonskog nacionalnog izbora su se malo promenili. Kakvo je tvoje mišljenje o tome? Koliko ti ovo takmičenje znači?

Ove godine mi mnogo znači! Nakon TV showa „Want to Meladze“ stekao sam veliko iskustvo. Želim da dam sve od sebe kako bih predstavljao svoju zemlju u Beču ove godine. Sviđa mi se što je format promenjen, ali tek ćemo videti kako će sve to ispasti sa ovim promenama. Nakon poslednjih nekoliko godina neuspeha i neplasiranja u finale, mislim da je to prilično dobar način da se pronađe harizmatičan, dobar i sposoban izvođač da predstavlja Letoniju.

Markus Riva

Markus Riva

Učestvovaćeš sa pesmom „Take me down“, koja je već dostupna online. Možeš li nam reći nešto o njoj? Postoji li priča o njoj?

Nisam napisao ovu pesmu specijalno za Evroviziju. Originalna verzija traje 03:50, ali sam je skratio na tri minuta kako bi bila po evrovizijskim standardima. Po mom mišljenju to je moćna pesma sa dobrom porukom. Kada je izvodim, osećam se kao da mi srce krvari. Kada sam je prezentovao prvi put mojim prijateljima, oni su doslovno plakali. To je ono što umetnici treba da urade – da dodirnu duše svojih fanova svojim radom. Mislim da sa mojom pesmom mogu dotaći puno duša širom sveta.

Da li si čuo druge pesme koje će učestvovati na Supernovi? Koga smatraš svojim najvećim konkurentom?

Čuo sam neke pesme, ne sve. Postoje dobre pesme, ali sve zavisi kako će biti izvedene na sceni.

Koliko jako želiš da postaneš sledeći letonski predstavnik na Evroviziji?

Ove godine idem na sve. Toliko jako želim! Video spot za „Take Me Down“ će vrlo brzo biti pušten. Snimljen je u Kijevu, zajedno sa poznatim muzičkim producentom Alanom Badoevim, koji je radio i na spotovima za mnoge ruske i ukrajinske zvezde poput Filipa Kirkorova, Kazakya, Svetlanu Lobodu, Maxa Barskiha, Viagru i još mnogo njih. Takođe „Take Me Down“ će biti dostupna i na ruskom jeziku pod nazivom „Taty“ i to će biti moj prvi singl na ruskom jeziku, ciljan za rusko govorno područje. Alan Badoev je takođe producirao Lobodin nastup na Evroviziji od pre nekoliko godina u Moskvi. Dakle, on će mnogo pomoći oko mog scenskog nastupa. Pa i ako pobedimo spremiće nov nastup za evrovizijsku scenu. On ima puno ludih i dobrih ideja, ima veliku viziju.

Koja je tvoja omiljena letonska evrovizijska pesma?

Moja omiljena pesma je „Hello from Mars“ tria FLY zbog moje dobre prijateljice Yane Kay. Te godine (2003) sam stekao mnogo lepih uspomena, jer je Evrovizija održana u mojoj zemlji.

I za kraj, da li imaš neku poruku za naše čitaoce?

Budite srećni svaki dan! I širite ljubav u svakom mogućem trenutku.