Poljska_balon

Odabran izvođač u Poljskoj, ali ime se još drži u tajnosti

Prema pisanju stranice WirtualneMedia.pl, poljska nacionalna televizija TVP je odlučila da direktno prenosi sve takmičarske večeri Pesme Evrovizije 2015 na TVP1 i TV Polonia (televizija za diasporu). Tako je bilo i prošle godine kad se Poljska vratila na takmičenje i poslala poznate izvođače, duo Donatan i Kleo sa hitom My Slowianie – We Are Slavic. TVP je tada zabeležila vrlo visoku gledanost, što je bio i jedan od razloga da se prijavi za učešće i ove godine.

Osoba bliska TVP, koja je i izvor WirtualneMedia.pl, rekla je da su u televiziji već odlučili ko bi trebalo da predstavlja Poljsku u Beču, i da upravo traju pregovori oko celog projekta kao i same pesme za Evrosong. Još se ne zna da li će to opet biti neki trenutni hit ili potpuno nova pesma. Postoji mogućnost da će pesmu napisati neki strani kompozitor, na primer iz Švedske.

Pretpostavlja se da će Artur Ožeh ponovo biti komentator Evrosonga za TVP, čak i ako je trenutno u konfliktu sa fanovima takmičenja, zbog njegovih izjava tokom intervjua za Onet.pl. Ožeh je tada izjavio da Evrosong nije i nikad nije bio mesto za poznate pevače i da se tamo uglavnom takmiče neki „iz trećeg ili četvrtog reda“ za koje „niko ne zna ni pre ni posle šoua, a koji sami sebe smatraju velikim zvezdama“. Fanovi su uglavnom besni i razočarani jer je on produbio predrasude o takmičenju u Poljskoj, što može da dovede do situacije da niko od poznatih pevača neće više da učestvuje. Mnogi bi rado videli nekog novog komentatora, jer je Ožeh u toj ulozi od samog početka poljskog učešća, od 1994. godine (sa kratkom pauzom u 1996. godini).

U poslednje vreme mnogo se priča o poznatoj pevačici Dodi, koja je krajem 2014. objavila pesmu Riotka, švedskog kompozitora, a uskoro će objaviti i englesku verziju. Pesma traje tačno 3 minuta, a Doda je posle Evrosogna 2014 rekla da ima pozitivno mišlenje o tom takmičenju. Više od 10,000 Fejsbuk korisnika podržava ideju da Doda predstavlja Poljsku u Beču, ali problem je što je ona u sukobu sa TVP. Konačna odluka će biti saopštena početkom marta i tad ćemo znati i više detalja.

Specijalno iz Poljske za evropesma.org: Maciej Błażewicz