EYC2015

ORF i Austrijska železnica pozivaju 8.000 mladih ljudi na Pesmu Evrovizije

Austrijski javni servis ORF, želi da što više opravda slogan ovogodišnje Evrovizije „Gradimo mostove“, pa u saradnji sa Austrijskim železnicama (ÖBB), želi da okupi 8.000 mladih u Beču tokom takmičenja u maju. Naime, mladima iz cele Austrije pružiće se mogućnost da budu uživo u bečkoj gradskoj dvorani Stadthalle u okviru projekta „Eurovision Youth Contest“.

Regionalni studiji ORF-a u Burgenlendu, Korušci, Donjoj Austriji, Gornjoj Austriji, Salcburgu, Štajerskoj, Tirolu, Forarlbergu i Beču i pripadajući pokrajinski školski odbori pozivaju učenike osnovnih i viših opšteobrazovnih škola (AHS) do 6. razreda da dostave svoje projekte na ESC temu „Gradimo mostove“. Najkreativniji će u sredu, 20. maja, železnicom doći u Beč i posetiti „omladinski šou“, koji je zapravo prva proba drugog polufinala, kojoj inače samo prisustvuju predstavnici medija. Ovaj popodnevni šou počinje u 15 časova. Neki projekti mladih će se predstaviti na evrovizijskoj sceni pre početka šoua.

Generalni direktor ORF-a, Aleksander Vrabec, izjavio je da je koncept takmičenja takav da njime žele da izgrade mostove između kultura, nacija i generacija. Generalni direktor Austrijskih železnica, Kristijan Kern, rekao je da mu je zadovoljstvo što će oni doprineti mobilnosti učenika, koja je i više od samog prevoženja od tačke A do tačke B i njihov prevoz biće besplatan. U skladu sa evrovizijskim sloganom, oni povezuju ljude i regione, te im kao partneru ORF-a pripada 12 poena za ekološki prihvatljivu mobilnost.

Pojedinačni projekti na zadatu temu treba da se realizuju u grupama od najmanje 10 učenika, a njihova kreativnost ne treba da poznaje granice, tako da su dobrodošli različiti radovi, uključujući i umetničke, muzičke kao i one na nemačkom ili engleskom jeziku. Dakle, svaki nastavnik može da uvrsti ovaj evrovizijski projekat u plan nastave i sa učenicima kreira nešto lepo, bilo da je to crtež, muzika ili govor. Prijave projekata vrše nastavnici ili menadžeri projekta, a krajnji rok je do 15. pa sve do 29. marta, u zavisnosti od pokrajine. Pobednici će biti izabrani od strane žirija ili putem onlajn glasanja. Rezultati se očekuju 15. aprila. U zavisnosti od veličine pokrajine, biće birano između 500 i 1500 dece. Decu će u Beč pratiti do 4 odrasle osobe ili nastavnik i zajedno će im ovo biti jedinstvena prilika da posete veliki šou, kao što je Pesma Evrovizije.

Ako ste školarac koji živi u Austriji, za više informacija u vezi sa „Eurovision Youth Contest“ projektom, posetite stranicu za vašu pokrajinu kako biste se upoznali sa njihovim uslovima: Burgenlend, Koruška, Donja Austrija, Gornja Austrija, Salcburg, Štajerska, Tirol, Forarlberg, Beč. Nadređeni svoj tim đaka može da prijavi putem formulara na our.orf.at/mailform/song15_youth.
Izvor
  • ORF