Tadas Juodsnukis
Tadas Juodsnukis

Počela evrovizijska sezona u Litvaniji

U Litvaniji je proteklog vikenda emitovana prva unapred snimljena emisija, kojom je i zvanično otpočela selekcija kandidata koji će braniti boje ove baltičke zemlje. U konkurenciji je 12 kandidata, koji su za početak izvodili pesme na litvanskom jeziku. Najuspešniji u prvoj emisiji bio je Tadas Juodsnukis. Voditelji šoua su Simona NainėArūnas Valinskas.

Pravo glasa, kako pri izboru izvođača, tako i pesme, imaće žiri, koga čine litvanska četvoročlana komisija čiji glasovi zbirno vrede kao glas jednog člana žirija – Ramūnas Zilnys, muzički kritičar, Edmundas Seilius, operski pevač, Juozas Liesis, novinar i muzičar i Linas Adomaitis, predstavnik Litvanije na Evroviziji 2004. godine, zatim Gruzijka Lela Tsurtsumia i Holanđanin René Romkes i publika koja glasa slanjem SMS poruka. Proces selekcije izvođača i pesme će se odvijati kroz 8 emisija, s tim da u prvoj nije bilo eliminacije, ali će se osvojeni poeni sabrati sa poenima u drugoj emisiji. Nakon sabiranja glasova žirija, odnosno prebrajanja pristiglih glasova publike, njihovi poeni se konvertuju u poznati evrovizijski sistem i sabiraju. U slučaju jednakog broja poena, prednost će imati kandidati koji budu bolje ocenjeni od strane publike, dok će u samoj završnici, u poslednje dve emisije, tu prednost imati žiri. Datume narednih emisija možete videti u našem kalendaru događaja

Pogledajte sve nastupe klikom na naziv pesme.

Mesto Izvođač Pesma Žiri SMS glasovi
1. Tadas Juodsnukis „Nakty“ 23 366
2. Vaidas Baumila „Aš tik žmogus“ 29 307
3. Milita Daikerytė „Tarp tavęs ir manęs“ 21 329
4. Edgaras Lubys „Širdis ant balto sniego“ 23 308
5. Mia „Man patinka taip gyventi“ 12 278
6. Liepa Mondeikaitė „Aš mylėjau tave tau nežinant“ 14 206
7. Jurgis Brūzga „Tūkstantis dienų“ 15 170
8. Reda Striškaitė „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“ 6 226
9. Monika Linkytė „Besieliai“ 21 130
10. Neringa Šiaudikytė „Meilę skolingas tau“ 4 164
11. Rollikai „Violeta“ 6 39
12. Wilma La „Laužo šviesa“ 0 142

 

Ako ste propustili emisiju, možete je pogledati na sajtu litvanske televizije. U sledećoj emisiji, koja je na programu u subotu, 10. januara, izvođači će pevati svetske hitove.