Portugalija_balon

RTP otkrio detalje izbora

Portugalski nacionalni emiter, RTP, je objavio kako će ovogodišnji evrovizijski predstavnik biti odabran putem čuvenog Festivala da Cancao, na kome će se naći 12 učesnika, ali i da će RTP pozvati isti broj kompozitora, tako da je izbor delimično interni.

Sada je otkriveno kako će 12 pesama biti podeljeno u dva polufinala, pa će u svakom nastupiti po šest pesama. Po tri pesme iz svakog polufinala će se plasirati u finale, dve po izboru gledalaca, putem televotinga, a treću će izabrati žiri.

Isti princip će se primeniti i u finalu gde će od šest pesama, dve izabrati publika, a jednu žiri, koje će se plasirati u Super Finale, u kome će isključivo publika svojim glasovima izabrati narednog predstavnika Portugalije.

Još jedna novina je i povratak orkestra, pa će tako sve pesme biti izvedene uživo, uključujući i prateće vokale. Tako će publika čuti i videti ko stvarno zna da peva i napraviti najbolji izbor, a možda i konačno pobednika Evrovizije, što ljudi iz ove zemlje najduže čekaju od svih zemalja koje učestvuju na jednom od najgledanijih show programa na svetu.

Prošlogodišnja predstavnica Portugalije Suzi sa pesmom Quero ert tua, nije uspela da se plasira u finale.