sanremo2015

U susret Sanremu 2015

Italijanski muzički festival „Sanremo“ koji se održava u istoimenom gradu na severozapadu Italije ove godine biće održan između 10. i 14. februara kada je finalno veče. Festival je ustanovljen 1951. godine, a od 1977. godine, sa izuzetkom 1990, tradicionalno se održava u pozorištu Ariston. Mnogima je bio odskočna daska u karijeri, na njemu su gostovala velika imena svetske muzičke scene, poštovan je u svetu, iako se čini da je poslednjih godina nešto manje popularan nego u stara dobra vremena. Bar u našoj zemlji, jer iako ga je svojevremeno prenosio RTS na svom drugom i trećem kanalu, taj običaj je prekinut, pa je onima željnim italijanske kancone ostavljeno da ga prate na RAI 1 kanalu ako ga imaju na kablovskoj televiziji ili putem interneta.

Koncept festivala

Na festivalu će se predstaviti 20 poznatih izvođača u kategoriji Campioni i 8 novih nada u kategoriji Nuove Proposte. Odnos glasova publike, koja glasa putem fiksne i mobilne telefonije i preko mobilne aplikacije i/ili interneta i žirija sačinjenog od akreditovanih novinara biće 50%:50% u prve tri večeri.

Sanremo 2015. sastojaće se od pet večeri:

10. februar: izvođenje 10 pesama iz kategorije Campioni;
11. februar: izvođenje preostalih 10 pesama iz kategorije Campioni i rangiranje pesama iz prve dve večeri, kao i izvođenje 4 pesme iz kategorije Nuove Proposte uz dva direktna duela;
12. februar: izvođači iz kategorije Campioni izvode obrade starih italijanskih pesama; izvođenje druge 4 pesme iz kategorije Nuove Proposte uz dva direktna duela;
13. februar: glasanje za kompozicije u raspodeli 40% publika, 30% stručni žiri sačinjen od ljudi iz sveta muzike, zabave i kulture i 30% žiri javnog mnjenja koga će činiti uzorak od 300 pojedinaca, koji će glasati od kuće elektronskim putem; izbor 16 finalista na osnovu glasova iz prve dve i četvrte večeri uz eliminaciju 4 pesme u kategoriji Campioni, kao i izbor najbolje pesme u kategoriji Nuove Proposte, kroz direktne duele 4 pesme koje su se prošle dalje iz druge i treće večeri;
14. februar: glasovi iz prethodnih večeri se resetuju, a glasanje će biti po sistemu kao i četvrte večeri; veliko finale sa 16 pesama, od kojih 3 ide u superfinale, u kom ponovo kreću od nule i nakon koga se konačno dobija pobednik festivala.

Na festivalu će pored glavnih i specijalnih nagrada, biti dodeljene i nagrade za najbolju obradu treće večeri, najbolji tekst i aranžman od strane stručnog žirija i muzičara festivalskog orkestra.

Spisak takmičara i kompozicija

Kategorija Campioni
Takmičari u kategoriji Campioni

Takmičari u kategoriji Campioni

Kategorija Campioni - izvođenje obrada treće večeri

Kategorija Nuove Proposte
Takmičari u kategoriji Nuove Proposte i Karlo Konti (Foto: RAI)

Takmičari u kategoriji Nuove Proposte i Karlo Konti (Foto: RAI)

Gledanost, budžet festivala i put na Pesmu Evrovizije

Kao što smo ranije pisali, pobednik ovogodišnjeg 65. izdanja festivala, dobiće mogućnost, ali ne i obavezu, da predstavlja Italiju na Pesmi Evrovizije u Beču. Ukoliko pobednik ne želi da iskoristi tu mogućnost, organizatori će sami odabrati nekog drugog učesnika festivala za predstavnika Italije. Fanovi širom Evrope uglavnom i priželjkuju da pobednik Sanrema bude kasnije i na evrovizijskoj sceni, mada samim Italijanima, Sanremo je voljeniji festival od Evrovizije. U prilog tome podatak da je finalno veče Sanrema 2014 u proseku pratilo 9.347.590 gledalaca (šer 43,5% – gledanost prilično varira od početka do kraja, jer se radi o četvoročasovnom šou programu, a maksimum u jednom trenutku je iznosio oko 12.738.000 gledalaca), dok je finale Pesme Evrovizije u Kopenhagenu pratilo svega 1.747.000 (šer 8,77%).

Ovo je skup poduhvat za RAI, ali i veoma znajačan, pa čak i isplativ. Primera radi, troškovi prošlogodišnjeg izdanja bili su 18 miliona evra, od čega je RAI pokrio 11 miliona, a preostalih 7 grad Sanremo. Prihodi od reklamiranja tokom festivala su iznosili 20.140.000 evra, dok je od prodaje ulaznica inkasirano oko 600.000 evra, tako da je RAI na kraju bio u dobitku za €2,74 miliona.

Voditelji i scenografija

Voditelji ovogodišnjeg izdanja biće Ema Marone, predstavnica Italije u Kopenhagenu, Arisa, prošlogodišnja pobednica Sanrema i glumica i voditeljka Rosio Munjoz Morales. Kako bi festival išao u korak s vremenom, velika pažnja se posvećuje scenografiji. Pošto će ove godine ona biti impresivna, kapacitet pozorišta koji je ionako mali (oko 1900 mesta), biće dodatno smanjen, a dobrostojećom delu javnosti je na raspolaganju ograničen broj karata, jer dobar deo je rezervisan za goste televizije i grada. Umetnički direktor festivala je Karlo Konti (Carlo Conti), a čovek zadužen za scenu Rikardo Bokini (Riccardo Bocchini) sa svojim Rai-Boc studijom. On je bio scenograf za „Tale e Quale“, italijansku verziju šoua Tvoje lice zvuči poznato,  šou sa poznatima „Si può fare“ (Ja mogu to), kviz „L’Eredità“ i mnoge druge, a podrobnije se sa njegovim radom možete upoznati na sajtu www.riccardobocchiniarchitetto.com. Ovogodišnja scena Sanrema predstavljaće ogromni simbolički cvet, a kada se zavesa podigne, u prvi plan će iskočiti orkestar smešten u prednjem delu scene. Ona će biti dobro tehnološki opremljena, pa se najavljuju i efekti nevidljivih stepenica koji će iznenaditi publiku i doneti magiju pri ulasku takmičara. Gledaoce očekuje mešavina svetlosnih efekata i grafike, te izbalansirana kombinacija između strukture i scenskih pokreta, videa i fotografije. Sve to ćemo gledati u režiji Mauricia Panjusata (Maurizio Pagnussat). 

Dizajn scene Sanrema 2015.

Dizajn scene Sanrema 2015.

Radovi na sceni Sanrema

 Video prezentacija scenografije

Gosti u revijalnom delu festivala

Prve večeri festivala, 10. februara, nastupiće duo Al Bano & Romina Power, predstavnici Italije na Evroviziji 1976. i 1985. i Ticijano Fero (Tiziano Ferro), a druge večeri je planirano gostovanje Končite Vurst, pobednice prošlogodišnjeg Evrosonga. Takođe, publika će imati priliku da vidi američke bendove Imagine Dragons i Saint Motel. Među gostima biće i glumci Vil Smit i Margo Robi, koji će najaviti premijeru njihovog filma Fokus i Šarliz Teron. Svoje mesto će naći i biciklista Vinćenco Nibali. Poslednje večeri nastupiće Đana Nanini (Gianna Nannini) i engleski pevač Ed Širan (Ed Sheeran).