Foto: ORF/Milenko Badzic
Foto: ORF/Milenko Badzic

Žreb za Pesmu Evrovizije: Srbija u 1. polufinalu

Danas je u gradskoj skupštini Beča, Rathaus-u, održana ceremonija, tokom koje je delegacija iz Kopenhagena, prošlogodišnjeg domaćina ovog takmičenja, koju su činili Sofi Hestorp Andersen, predsednica regionalnog saveta pokrajine glavnog grada Danske i Lars Vejs, predsednik socijaldemokratske grupe, uručili ključeve Pesme Evrovizije gradonačelniku Beča, Mihaelu Hojplu, čime je grad Beč i zvanično postao domaćin predstojećeg takmičenja.

Potom je održan dugoočekivani polufinalni žreb, koji su nadgledali izvršni supervizor Pesme Evrovizije iz EBU-a, Jon Ola SandTomas Nidermejer iz partnerske kompanije za telefonsko glasanje – Digame i direktorka austrijske televizije, Katrin Cehner. Program su vodili i žrebom dirigovali voditelji Andi Knol i Kati Belovič.

Najpre je određeno u kom polufinalu će glasati direktni finalisti – zemlje članice velike petorke i domaćin Austrija. U prvom polufinalu će glasati ŠpanijaAustrijaFrancuska, dok će drugo polufinale prenositi i u njemu glasati Nemačka, kojoj je referentna grupa unapred odobrila da prenosi baš ovo polufinale na zahtev kanala ARD, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Posle toga je usledio žreb kojim je određeno u kojoj polovini kog polufinala će nastupiti svaka zemlja. Kako će u polufinalima učestvovati 33 zemlje, 16 će se naći u prvom, a 17 u drugom polufinalu. Na naše iznenađenje, Srbija je prva izvučena iz staklene posude broj 1 i naš predstavnik će nastupiti u drugoj polovini 1. polufinala, 19. maja. Nakon toga su redom izvlačene zemlje iz ostalih od ukupno pet posuda. U nastavku je tabela sa konačnim rasporedom zemalja, a tačne pozicije na kojima će zemlje nastupiti biće određene naknadno, sredinom marta i za to će biti zaduženi producenti takmičenja koji će imati u vidu žanrove pesama, te napraviti raspored takav da svaki šou bude zanimljiviji.

Od prvog polufinala, deli nas 113 dana. Kakvi su vaši utisci nakon žreba?

1. POLUFINALE, 19. maj
2. POLUFINALE, 21. maj
I polovinaII polovinaI polovinaII polovina
Grčka
GrčkaSrbijaSrbijaNorveškaNorveškaŠvajcarskaŠvajcarska
MakedonijaMakedonijaDanskaDanskaIrskaIrskaAzerbejdžanAzerbejdžan
EstonijaEstonijaBelorusijaBelorusijaČeška RepublikaČeška RepublikaSlovenijaSlovenija
HolandijaHolandijaRumunijaRumunijaLitvanijaLitvanijaLetonijaLetonija
MoldavijaMoldavijaRusijaRusijaSan MarinoSan MarinoPoljskaPoljska
FinskaFinskaAlbanijaAlbanijaMaltaMaltaIslandIsland
BelgijaBelgijaGruzijaGruzijaPortugalijaPortugalijaIzraelIzrael
JermenijaJermenijaMađarskaMađarskaCrna GoraCrna GoraKiparKipar
ŠvedskaŠvedska
Sofi Hestorp Andersen uručuje ključeve Mihaelu Hojplu Foto: ORF/Milenko Badzic

Sofi Hestorp Andersen uručuje ključeve Mihaelu Hojplu

Foto: ORF/Milenko Badzic

 

Andi Knol i Kati Belovič

Andi Knol i Kati Belovič