Photo: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Photo: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

EMA 2015: Intervju sa Alyom i Nenom Belanom

Dragi čitaoci, nastavljamo sa ekskluzivnim intervjuima sa učesnicima slovenačkog izbora za predstanika na ovogodišnjem Evrosongu. Danas vam donosimo intervju sa Alyom i Nenom Belanom.

AlyaZa početak bih vas zamolio da se predstavite našim čitaocima.

Alya: Ja sam pop izvođač iz Slovenije. Prvi album sam objavila 2004. godine i dostigao je zlatni i platinasti tiraž. Moji spotovi su popularni i van naših prostora, a dospeli su na MTV-jev World Chart Express. Većina mojih singlova su nagrađivani kao najbolje pesme te godine kada su izdati, a neki od njih su „Srf“, „Diamant“, „Hit“. Prošle godine imala sam istorijski poduhvat u svrhu promocije nove mobilne mreže Mingl, održala sam koncert u Erbasovom avionu A319, 4500 stopa iznad zemlje, u oblacima. Takođe sam ove godine predstavljala Sloveniju na ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva u rukometu za muškarce, pored još 23 izvođača.
Neno: Ja sam Neno Belan, kantautor iz Splita, ali trenutno živim u Rijeci. Bio sam deo benda Đavoli, koji je bio popularan u bivšoj Jugoslaviji. Više puta sam osvajao čuvenu nagradu Porin. Sarađivao sam sa mnogim najvećim ovdašnjim zvezdama, a sada ću se sa Alyom oprobati na slovenačkom nacionalnom izboru za Evrosong.

Kada ste odlučili da se prijavite za EMU?

Alya: Ja sam pozvana od strane RTV SLO, moj producent je predložio saradnju sa Nenom, a kako sam znala za njegovu reputaciju i iskustvo, prosto mi je bila čast da pevam sa takvom legendom.
Neno: Da, kako smo pesmu napravili ja i Zvonimir Zrilić, član grupe Riva, koja je 1989. godine pobedila za Jugoslaviju, shvatili smo da zvuči poprilično evrovizijski, a kako Hrvatska ove godine neće učestvovati, odlučili smo se za naše susede.

Možete li nam reći nešto o vašoj pesmi?

Neno:  Pesma „Misunderstandings“, je kao što sam rekao moje i delo Zvonimira Zrilića, dok je tekst napisao Tonči Pajkin. Već znate da je pevam u duetu sa slovenačkom pevačicom Alyom, a još mogu reći da govori o nesporazumima u ljubavi.
Alya: Da, ona je moderna pop pesma, koja govori da u vezi ne mora biti konflikata, ako se dovoljno trudite i ako gledate na stvari sa vedrije strane.

NenoBelanKoga smatrate svojom najvećom konkurencijom od ostalih učesnika EME?

Neno: Ne poznajem dovoljno ostale ucesnike tako da mi je teško odgovoriti na ovo pitanje.
Alya: Ja bih rekla da ne gledam na EMU kao na neko takmičenje, već na priliku za predstavljanje pesme i na druženje sa drugim izvođačima i autorima i naravno malo zabave. Sigurna sam da bi i drugi učesnici voleli da pobede, ali ipak će narod izabrati najbolju pesmu. Mogu reći da mi se od učesnika najviše sviđa Rudi Bučar. On je odličan autor i izvođač. Mi smo zajedno učestvovali na EMI 2009. godine sa pesmom „Zadnji dan“, kada smo osvojili treće mesto.

Koja je vaša omiljena pesma koja je predstavljala Sloveniju na Evroviziji?

Alya: Moja omiljena pesma je „Energy“ od Nuše Derende iz 2001, kada je osvojila sedmo mesto, što je do sada najbolji plasman Slovenije.
Neno: Ja bih rekao da je to „Den ljubezni“ od grupe Pepel in kri koji su predstavljali Jugoslaviju davne 1975. godine.

I za kraj neka vaša poruka našim čitaocima.

Neno: Budite zdravi i veseli i navijajte za Alyu i Nena.
Alya: Glasajte za najboljeg, glasajte za nas. :)))))))) Volim vas sve.