JanaSustersic

EMA 2015: Intervju sa Janom Šušteršič

Danas vam donosimo osmi, ujedno i poslednji intervju sa učesnicima slovenačkog nacionalnog izbora, EMA 2015. Već i sami znate da je to, nama poznata, Jana Šušteršič, koja će na EMI izvesti pesmu Glas srca.

Zdravo Jana, za početak se predstavi našim čitaocima.

Zdravo svima. Iako se već dosta poznajemo, da se predstavim. :) Moje ime je Jana, pevačica sam i pijanistkinja rođena u Sloveniji, odrasla u Beogradu. U fazama bi moj muzički život izgledao nekako ovako:

1. Klavir – Od 7. godine sam imala brojne nastupe kao solista, sa orkestrima, osvajala sam nagrade u inostranstvu i upisala se na Akademiju muzičke umetnosti sa 17 godina. Kada sam…

2. Postala član grupe “Neverne Bebe” – naredne godine su donele ljubav, predanost, iskustvo, potpuno nov svet, toliko muzike i lekcija, more prijatelja i najvernijih fanova na svetu koji su i dalje tu. :) Nakon 8 godina u bendu sam se, želeći da naučim još…

3. Prijavila na Berklee College of Music i dobila jednu od najviših stipendija za studije pevanja u Bostonu, iako nikada nisam učila pevanje. Za vreme boravka na koledžu, uspela sam da dostignem punu stipendiju, nastupim i sarađujem sa nekim od najvećih imena svetskog muzičkog biznisa i najinspirativnijim umetnicima koje sam upoznala: Patrice Rushen, Larry Simpson, Victor Wooten, John Blackwell… Naučila sam dovoljno da budem samostalna, naučila sam da slušam muziku i pustim je da diše. Usavršavam svoj glas i otkrivam toliko toga novog o sebi! Sada, 4 godine kasnije, diplomirala sam na Berkli koledžu prošlog maja, nastupivši pred Džimi Pejdžom iz Led Zeppelin-a u bostonskoj areni, a od mastera u istoj školi me sada deli samo par meseci.

4. Prošlog septembra sam se pored upisa mastera na Berkli koledžu u Valensiji prijavila na “Slovenija ima talenat”, gde sam u decembru i pobedila. Presrećna sam prijemom slovenačke publike, medija i moje porodice tamo! Srećna sam što sam napravila korak koji mi je posle toliko truda otvorio mnogo novih puteva, pomogao mi da pomognem svojoj porodici i sebi i stvorio toliko novih prijatelja i izazova! :)

Kada si odlučila da se prijaviš za EMU?

Nakon pobede u slovenačkom talentu. Mislim da je momenat bio savršen da se odužim i zahvalim slovenačkoj publici na neverovatnoj podršci od prvog dana i održim obećanje da još puno toga od mene treba da očekuju! :)

Možeš li nam reći nešto o svojoj pesmi?

Za pesmu sam se vezala na prvo slušanje, osetivši njen potencijal i to koliko daje prostora mom glasu i energiji! Priča je jaka i iskrena, i znam da će puno ljudi moći sa njom da se poistoveti. Jedva čekam da vam to sve pokažem umesto kažem ;)

Koga od ostalih učesnika EME smatraš najvećom konkurencijom?

Zaista ne razmišljam o tome. Reč konkurencija nikada nisam shvatala kao negativnu. Prisustvo drugih koji se trude i žele isto što i ja me ne plaši. Naprotiv, čini me još energičnijom i presrećnom dok uživam gledajući odlične nastupe u koje smo svi uložili puno vremena. I znam da će tako biti i ove subote na EMI! Konkurencijom mogu samo smatrati pesmu koja bi bila bolja od moje. :)

Koja je tvoja omiljena pesma koja je predstavljala Sloveniju na Evroviziji, a koja evrovizijska uopšte?

Jako mi se dopada pesma koju je izvodila Maja Keuc, kao i pesma Tinkare Kovač. Od ostalih, jako volim Euforiju i naravno da ne mogu, a da ne pomenem moju Jelenu Tomaševic i Mariju!

I za kraj tvoja poruka našim čitaocima?

Jedva čekam da se ponovo vidimo! I ako Bog da, Boka Stamenov i ja ćemo da vam šaljemo slike i poljupce iz Beča! :)

Jana, hvala ti što si izdvojila vreme za nas. Želimo ti puno sreće u subotu!

Hvala i vama. Puno pozdrava za sve!!!