Foto: ORF/Thomas Ramstorfer
Foto: ORF/Thomas Ramstorfer

Izabrani finalisti u Austriji

Austrijska televizija ORF, večeras je od 16 kandidata, odabrala 6 finalista nacionalnog izbora „Eurovision Song Contest – Wer singt für Österreich?“ (Ko peva za Austriju?). To su: Celina Ann, DAWA, Folkshilfe, Johann Sebastian BassThe Makemakes i Zoe.

Ovo je bila prva od četiri emisije, koja je bila koncipirana tako da dok kandidati pevaju, žiri komentariše njihove nastupe. Muzički stručnjaci koji su doneli odluku su Dietmar Lienbacher, Monika Ballwein, Diana Lueger, Peter Draxl, Eberhard Forcher, Ewald Tatar, Andi Knoll i John Megill. Muzičari Anna F, Nazar i The BossHoss biće zaduženi za pripreme odabranih takmičara za naredne emisije.

Voditeljka izbora je Mirjam Vajhselbraun, koja će biti i jedan od voditelja 60. izdanja Pesme Evrovizije.

Takmičari su večeras nastupili po sledećem redosledu:

  1. The Makemakes – „Million Euro Smile“
  2. Clara Blume – „Love & Starve“
  3. Royal Kombo – „Ram pam pam“
  4. Dawa – „On the run“
  5. Zoe – „Adieu“
  6. Renato Unterberg – „Love“
  7. The Su’sis – „This and that“
  8. Lemo – „So leicht“
  9. Mizgebonez – „Murmeltier / Fitnesstraining“ (Medley)
  10. Kathi Kallauch – „Das Leben ist zu kurz“
  11. Folkshilfe – „Seit a poa Tog“
  12. Kommando Elefant – „Mein Design fürs Leben“
  13. Tandem – „Zeig ihn mir“
  14. Celina Ann – „I never loved a man“ (orig. Aretha Franklin)
  15. wo/Men – „Happy“ (orig. Pharrell Williams)
  16. Johann Sebastian Bass – „Heart of stone“

Snimak emisije možete pogledati OVDE.

Wer singt für Österreich? – Važni datumi:

27.02. Emisija 2: 6 izabranih izvođača će predstaviti publici svoj talenat izvodeći obrade poznatih pesama;
06.03. Emisija 3: 6 izvođača će izvesti po dve nove pesme za ESC, čiji autori mogu biti i stranci. Njihovi mentori odlučuju sa kojom pesmom idu u finale;
13.03. Finale: 6 izvođača će sa po jednom pesmom proći u veliko finale. Prenos će ići uživo, a pobednika će odlučiti glasovi publike i stručnog žirija. Specijalna gošća biće Končita Vurst.

Voditeljka i finalisti: Mirjam Weichselbraun; DAWA; The Makemakes; Celina Ann; Johann Sebastian Bass; Folkshilfe; Zoe Foto: ORF/Milenko Badzic

Voditeljka i finalisti: Mirjam Weichselbraun; DAWA; The Makemakes; Celina Ann; Johann Sebastian Bass; Folkshilfe; Zoe
Foto: ORF/Milenko Badzic

Više o finalistima

Johann Sebastian Bass, grupa interesantnog naziva koja kao da dolazi iz drugog vremena predstaviće svoj stil inspirisan rokokoom. Johann Davidus Bass, Johann Martinus Bass i Johann Domenicus Bass su rođeni u predgrađima Beča i Minhena između 1725. i 1732. godine. Iako nisu povezani preko majke, kažu da dele istog oca, kompozitora Johana Sebastijana Baha, tj. da su produkt njegovih tajnih ljubavnih veza. Vremenska mašina ih je odvela u budućnost, 2011. godinu, pa formiraju dens bend. Perike i odeća iz rokoko doba su njihov zaštitni znak. Stil koji propagiraju opisuju kao mešavinu densa, popa i malo fanka i nazivaju ga Elektrokoko. Na internetu se može videti da su jedni od najvećih favorita za odlazak na Evrosong.

Zoe potiče iz muzičke porodice i pored pevanja bavi se i pisanjem tekstova. Često sarađuje sa svojim ocem, Kristofom Straubom, gitaristom Papermoon-a. Bavila se i glumom i voditeljstvom. Trudi se da svojom muzikom gradi mostove među ljudima i kulturama. Uzor joj je Edit Pjaf, pa njena muzika joj služi kao obrazac za pisanje svojih pesama. Kaže da je srećna i da nije mogla da veruje kada je čula da je prošla u finale. 

Celine Ann je dvadesettrogodišnja pevačica koja vuče korene iz Italije, Amerike i Indije. Cela njena porodica se bavi muzikom, a ona je izabrala soul i fank. Pored pevanja bavi se i modelingom , a sa 14 godina osvojila je 5. mesto na prestižnom takmičenju u Njujorku posle pobede u Austriji. Kao svoj dosadašnji vrhunac ističe nastup sa hip hop grupom Fantastischen Vier na Amadeus nagradama. 

Folkshilfe čine momci koji dolaze iz Gornje Austrije i u svojim pesmama predstavljaju folk muziku Austrije. Članovi grupe su Mathias Kaineder (gitara i vokal), Florian Ritt (štajerska harmonika i vokal) i Gabriel Haider (udaraljke i vokal). Bilo da nastupaju u malim kafićima ili na koncertima, publika tvrdi da im ostaju u najlepšem sećanju posle nastupa. Tek su posle proglašenja finalista postali svesni onog što ih tek očekuje, ali sve to ujedno vide i kao zabavu.

The Makemakes je grupa koju čine Dominic Muhrer, Markus Christ i Florian Meindl. Osnovani su 1. maja 2012. godine, a grupa je ime dobila po patuljastoj planeti koja nosi naziv MakeMake. Postali su poznati kada su nastupali kao predgrupa na koncertu grupe Bon Jovi. Njihov poslednji singl „Million Euro Smile“ , koji su i izveli večeras, postigao je veliki uspeh na top listama u Austriji. 

Dawa je četvoročlani bend. Nakon što su njihovi prijatelji hvalili talenat koji su pokazivali na kućnim zabavama, John Dawa i Barbara Wiesinger su odlučili da oforme grupu kojoj su se priključili Laura Pudelek i Onuwama Richson. Prvi javni nastup su imali 2010. godine. Njihova muzika ide od soula preko popa do folka.

Izvor
  • ORF