60th_in_gold_Black

London domaćin proslave 60. godišnjice Evrovizije

Evropska radiodifuzna unija (EBU) sprema se za obeležavanje 60. godišnjice Pesme Evrovizije, a u sklopu proslave, u Londonu će se organizovati specijalni događaj koji će podsetiti na neke od najboljih evrovizijskih pesama. Ovaj događaj pod nazivom „Eurovision Song Contest’s Greatest Hits“ (Najveći hitovi Pesme Evrovizije) u organizaciji britanskog javnog servisa BBC-a, održaće se 31. marta u Eventim Apollo dvorani u zapadnom delu Londona – Hamersmitu. Voditelji će biti Graham Norton, evrovizijski komentator BBC-a i voditeljka Pesme Evrovizije 2013, Šveđanka Petra Mede. Izvršni producent događaja biće Gaj Frimen (Guy Freeman), a reditelj Džef Pozner (Geoff Posner).

Tokom ovog šoua, predstaviće se niz klasičnih i savremenih dela uz prisustvo nekoliko gostiju iz 60 godina duge istorije takmičenja. Izvršni supervizor Pesme Evrovizije, Jon Ola Sand, izjavio je da je tokom poslednjih 60 godina, Evrovizija postala prava evropska institucija koja je trasirala put kada je televizijska zabava u pitanju. EBU je oduševljen što BBC pokreće proslavu dijamantskog jubileja ovim tv događajem u kojem će gleadoci iz Evrope i šire moći da uživaju. 

EurovisionGreatestHits

Za sada su potvrđena gostovanja Končite Vurst, koja će izvesti „Rise like a phoenix“, švedske grupe The Herreys, koja je 1984. pobedila sa pesmom „Diggi-Loo, Diggi-Ley“ i predstavnice Francuske 2001. godine, Natashe St-Pier sa pesmom „Je n’ai que mon âme“, a narednih dana će biti poznato više učesnika. 

Početak prodaje ulaznica za šou u Londonu, zakazan je za 6. februar u 11:15. Kupovina ulaznica će se obavljati preko sajta eurovision.tv za one van Ujedinjenog Kraljevstva i preko veb sajta BBC-a za gledaoce iz UK.

Šou će se prenositi u više zemalja: Australiji (SBS), Austriji (ORF), Belgiji (VRT & RTBF), Bugarskoj (BNT), Danskoj (DR), Finskoj (YLE), Francuskoj (France 2), Grčkoj (NERIT), Islandu (RÚV), Irskoj (RTÉ), Izraelu (IBA), Norveškoj (NRK), Portugaliji (RTP), Rumuniji (TVR), Rusiji (C1R), San Marinu (SMRTV), Sloveniji (RTVSLO), Švedskoj (SVT), Švajcarskoj (SRF), Španiji (RTVE) i  Ujedinjenom Kraljevstvu (BBC).

Osim, ovog događaja koji organizuje BBC, EBU sprema još dešavanja u čast proslave jubileja, a posebna konferencija za medije povodom toga biće održana 24. aprila na Britanskoj akademiji filmske i televizijske umetnosti (BAFTA). EBU događaj će istraživati uticaj Pesme Evrovizije na javne sfere u proteklih 6 decenija. Akademci, koji su proučavali snagu Pesme Evrovizije, zajedno sa komentatorima i bivšim učesnicima takmičenja, ispitaće kako je takmičenje korišćeno kao platforma za izražavanje različitosti i u kreiranju nacionalnih i evropskih identiteta. Austrijanka Končita Vurst, objasniće kako se njen život promenio nakon Pesme Evrovizije.

„EBU je neizmerno ponosan na Pesmu Evrovizije i uticaj koji je imala u proteklih 60 godina. Ovo je zaista događaj koji gradi mostove između naroda i sažima vrednosti evropskih javnih servisa. U ovoj jubilarnoj godini, sa ponosom gledamo unazad, kako je takmičenje uticalo na javnu sferu i radujem se velikom preostalom delu evropskog kulturnog pejzaža u godinama koje nam predstoje“ – izjavila je generalna direktorka EBU-a, Ingrid Deltenre.

Pored ove konferencije, EBU će u saradnji sa švajcarskim javnim servisom SSR SRG, spremiti video vignjete naziva „Eurovision Milestones“ (Evrovizijske etape), na kojima će predstaviti ključni momenti iz istorije takmičenja, uključujući i četvorostruke pobednike 1969. godine, ekspanziju takmičenja na istočnu Evropu tokom 90ih i uvođenje polufinala 2004. godine. Uskoro će biti pokrenut mikro sajt posvećen 60. godišnjici proslave sa detaljima evrovizijskog takmičenja po godinama na adresi 60th.eurovision.tv.

Izvor
  • eurovision.tv