Ceska_Republika_balon

Marta Jandova i Vaclav Noid Barta za Češku Republiku!

Nacionalna televizija Češke Republike ČT, saopštila je da će predstavnici ove zemlje u Beču biti Marta Jandova i Vaclav Noid Barta sa pesmom Hope Never Dies.

Odluka, da će se nakon pet godina pauze Češka Republika vratiti na Pesmu Evrovizije izazvala je oduševljenje među ljubiteljima festivala. Istina, Češka Republika je bila slabo uspešna na Pesmi Evrovizije, jer je za ukupno tri učešća (2007, 2008. i 2009) uspela da skupi ukupno 10 poena, naravno bez plasmana u finale. Izbor Marte i Vaclava, daje nadu da će se ovaj rezultat svakako popraviti, jer se radi o dva iskusna umetnika.

Njih dvoje su izbor stručnog žirija u sastavu Honze Dedek, Martina Červinka, Jitke Benešove, Mihala Hruza i Mihaela Kocaba. Producent Ondrej Soukup, koji je ranije pominjan da će biti autor pesme, njihov izbor objašnjava na sledeći način:

Razmatrana je mogućnost za svakog pevača posebno, ali smo na kraju zaključili da za Evroviziju nije važno koliko je neko popularan, već koliko je šarmantan i koliko je dobar pevač. Na ovakvom takmičenju svaki kandidat ima svoju šansu, koja traje tri minuta.

Martin Červinka je izbor objasnio ovako:

Marta i Vaclav su odličan izbor po mom mišljenju. Marta ima međunarodno iskustvo, što može biti korisno na takmičenju. Sa druge strane Vaclav je jako šarmantan pevač i zasta mislim da smo napravili dobar izbor. Cela Evropa će biti prisutna na ovom takmičenju i drago mi je što se Češka vratila. U ostalom radi se o vrhunskoj zabavi i svi su uzbuđeni zbog toga.

O pesmi

Pesma koju će Marta i Vaclav izvesti u Beču nosi naziv Hope Never Dies (Nada nikada ne umire). Mihael Kocab o pesmi kaže:

Izabrali smo pesmu koja odgovara i jednom i drugom. Pesma poseduje lep i neobičan refren sa određenim modulacijama. Čim sam čuo pesmu shvatio sam da može biti zaista dobra kada se lepo upakuje.

Interesantno je da je žiri birao pesme tako što nije znao ko su autori pesama. Međutim ispostavilo se da kada su pesmu izabrali, da je autor pesme upravo Vaclav Noid Barta. Slučajnost ili ne, prosudite sami.

Nije, međutim, saopšteno kada će biti prezentacija pesme.

 Upoznajmo Martu i Vaclava

Marta Jandova

Marta Jandova

Marta Jandova je rođena 13. aprila 1974. godine. Ona je ćerka poznatog češkog rok muzičara Petra Janda. Godine 1993. odlazi u Nemačku gde se pridružuje bendu Die happy, kao njihova glavna pevačica.

Pored toga, ona je razvijala solo karijeru, a 2005. godine učestvovala je na nemačkom izboru za Pesmu Evrovizije. 2007. godine bila je u bendovima Apocalyptica i Oomph. Godine 2008. preselila se u Prag, gde nastavlja karijeru u nekoliko popularnih bendova, ali i kao voditelj različitih programa.

Marta povodom izbora za predstavnicu Češke kaže:

Deset godina sam živela u Nemačkoj, gde svi prate Pesmu Evrovizije, pa čak i najveći rokeri koji sa gajbom piva sede pored svog TV-a. To je jako značajno za njih, a dva puta su i pobedili. Pošto znam da će dosta mojih nemačkih prijatelja da me gleda, celu stvar čini jos interesantnijom za mene. 

Za svog kolegu Vaclava Marta kaže:

Vaclav je veoma talentovan pevač. Mislila sam da je on neka vrsta samozvanog rokera, ali se ispostavilo da je on svestran muzičar. Imamo još jednu zajedničku temu, a to su naše dve ćerke o kojima mnogo pričamo.

 

Vaclav Noid Barta

Vaclav Noid Barta

Vaclav Noid Barta je rođen 17. oktobra 1980. godine. Njegov otac je bio tekstopisac i producent, a majka pevačica.

Sa 17 godina postao je vodeći vokal grupe Dolores Clan, a istovremeno je glumio u nekoliko mjuzikla, uključujući Aida i Isus Hrist superstar.

Danas je poznati pevač, kompozitor, tekstopisac i glumac. Jednom rečju svestran umetnik.

O svom izboru Vaclav kaže:

To je velika čast i jako sam srećan zbog toga. Zajedno sa Martom ću se potruditi da ne obrukamo Češku. Evrovizija je dobro takmičenje, ne baš toliko popularno u Češkoj. Ja sam svakako veoma uzbuđen i jedva čekam da spektakl počne.

Vaclav za Martu ima samo reči hvale:

Već sam imao prilike da nastupam sa Martom. Oboje imamo puno energije. Marta je žena sa neverovatnim glasom i dobrom tehnikom pevanja. Ona zrači harizmom i pevanje u duetu sa njom meni pričinjava veliko zadovoljstvo.

 

Izvor