Moldavija_balon

Moldavija: U susret „O Melodie Pentru Europa 2015″

Ove nedelje saznaćemo ko će biti predstavnik Moldavije na Pesmi Evrovizije u Beču. Danas je na programu prvo, a u četvrtak drugo polufinale moldavskog nacionalnog izbora „O Melodie Pentru Europa 2015″, dok se finalno veče održava u subotu. U ovom članku donosimo vam informacije o konceptu takmičenja, pripremama i promociji samog festivala, kao i o dizajnu bine na kojoj će nastupati svih 24-oro učesnika nacionalnog izbora.

Ove godine je dopušteno i strancima da se prijave na festival, pa će na njemu nastupiti 3 strana umetnika, iz Ukrajine, Velike Britanije i Italije.

Organizacioni komitet moldavskog nacionalnog izbora objavio je nacrte bine na kojoj će zapevati moldavski kandidati u utorak i četvrtak u polufinalima, kao i u subotu u velikom finalu.

Stage1

 

Stage2

Prema rečima organizatora, ove godine projektovane su tri LED površine. Jedna, ona standardna pozadinska, jedna na vrhu bine i jedna u sklopu samog podijuma na bini. Površine su sledećih razmera: širina 13 metara, dubina 10 metara, a visina 0,6 metara. Dodatna oprema na sceni ne sme preći granice ovih gabarita: 2,5 metra i 250 kilograma. Za postavljanje i uklanjanje dodatne opreme, koju će izvođači smeti da koriste, rezervisano je maksimum 40 sekundi. Organizacioni komitet zabranio je upotrebu zapaljivih materijala na sceni.

Stage3

U prostorijama moldavske nacionalne televizije, ovih dana je održana konferencija na kojoj su objavljeni grafički paket, koncept izgradnje same bine, kao i prezentacija o tome na koji način glasa žiri, a na koji publika. Svi zainteresovani mediji mogu da prisustvuju svim probama ove nedelje.

Jedan od pokazatelja da je Moldavija odlučila da ozbiljnije pristupi ovogodišnjem izboru i promociji istog je svakako druženje koje su organizovali sa učesnicima „O Melodie Pentru Europa 2015″. Naime, svi prisutni biće u mogućnosti da čuju pesme polufinalista uživo u prijateljskoj atmosferi jednog lokalnog kafe bara, zvezde će odgovarati na pitanja voditelja i prisutnih gledalaca, a svi zainteresovani imaće priliku da upoznaju i da se druže sa kandidatima. Zagarantovan je dobar provod uz dobru muziku, puno humora i kviz koji će biti organizovan, a čija će pitanja isključivo biti u vezi sa istorijom Pesme Evrovizije.

Pripreme za prvo polufinale „O Melodie Pentru Europa 2015″ su u punom jeku. Urednik zabavnog programa kanala Moldavija 1, rekao je da su ove godine instalirani polu-kružni ekrani, a još jedna novina je da će stručni žiri hvatati beleške dok budu snimani i prikazivani na pomenutim ekranima. Sve ono vizuelno sto će publika imati priliku da vidi u utorak, četvrtak i subotu uveče je rezultat rada desetak ljudi. Još jedna novina je svakako internet glasanje, koje će na sajtu moldavske televizije biti završeno jedan sat pred početak emisije uživo. Tada će se saopštiti glasovi internet posetilaca.

Pravila glasanja

Publika i žiri glasaju u odnosu 50%:50%.

Publika će moći da glasa slanjem SMS poruke sa rednim brojem pesme na brojeve 99901 – 99912 u polufinalima, odnosno 99901 – 99916 u finalu, kada ćemo čuti 16 pesama, po 8 iz svakog polufinala. Glasanje će biti omogućeno iz sve tri mobilne mreže – Orange, Moldcell i Unité. Takođe, glasanje će biti moguće i iz fiksne mreže Moldtelecoma putem govornog automata, a rezervisani brojevi su 090099901 – 090099912 za polufinala, odnosno 090099901 – 090099916 za finale. Linije će biti otvorene od početka izvođenja prve pesme. Sa jednog broja telefona, moguće je glasati do 10 puta. Cena SMS poruke je 8 leja (oko 45 dinara).

Kombinovanim glasovima publike i žirija, odrediće se 7 finalista, dok će poslednjeg finalistu odlučiti publika u drugom krugu glasanja i njegovo ime će biti saopšteno u zasebnoj emisiji Post Eurovision, posvećenoj raspravi nakon takmičenja, a koja se emituje pola sata po završetku polufinala.

Spisak učesnika

Prvo polufinale „O Melodie Pentru Europa 2015″ biće održano večeras sa početkom u 18:45, po srednjeevropskom vremenu, a ovo su večerašnji učesnici: (učesnike poslušajte klikom na naziv pesme)

01. Eduard Romanyuta – I want your love 
02. Marcel Roşca – Feelings will never leave 
03. Kitty Brucknell – Remix 
04. Mihaela Andrei – About love 
05. Raby – Hero
06. Glam Girls – Magia 
07. Diana Brescan – Up and down 
08. Serj Kuzenkoff – Danu Nazdravanu 
09. Domenico Protino – Let me fly 
10. Sunstroke Project & Dj Michael Ra – Day after day 
11. Irina Kitoroagă – I’m gonna get you 
12. Anișoara Volînschi – Vocea inimii

Drugo polufinale „O Melodie Pentru Europa 2015″ biće održano u četvrtak, 26.02. takođe sa početkom u 18:45, a ovo su učesnici:

01. Vera & Diana Popa – Faith 
02. Valeria Paşa – I can change all my life 
03. Carolina Gorun – Sublime 
04. Stela Boţan – Save me 
05. Cezara – Am devenit straini 
06. Doinița Gherman – Inima fierbinte 
07. Dana Markitan – Love me 
08. DoReDos – Maricica 
09. Vitalie Todiraşcu – Tu singura 
10. Julia Sandu – Fire 
11. Lidia Isac – I can’t breathe 
12. Miss M – Lonely stranger 

Veliko finale je u subotu 28.02. kada ćemo saznati predstavnika Moldavije na 60. Pesmi Evrovizije. Prenos sve tri večeri prenosiće kanal Moldavija 1, Radio Moldavija, portal trm.md, dok će finale prenositi i zvanična internet stranica Pesme Evrovizije eurovision.tv.

Izvor
  • TRM