Irska_balon

Objavljeni učesnici irskog izbora

Irski nacionalni emiter (RTÉ) objavio je danas imena učesnika njihovog izbora za Pesmu Evrovizije. Šansu da se 27. februara predstave sa takmičarskim pesmama i okušaju svoju sreću u okviru televizijskog Late late show programa dobili su:

1. Aleks Sejnt i MJ (Alex Saint and the MJs)

2. Kat Mahon

3. Erika Selin

4. Niki Kavana (Nikki Kavanagh)

5. Moli Sterling (Molly Sterling)

Aleks Sejnt je mladi rep pevač, poreklom iz Zambije. Sa 15 godina se preselio u London a ubrzo nakon toga se seli u Dablin gde počinje da nastupa po RnB klubovima i usavršava svoje reperske umešnosti. On će se takmičiti sa pesmom She is so fine (koju je komponovao iskusni evrovizijski autor Toni Adams-Rosa) a u nastupu će mu pomagati ženska vokalna grupa - MJs. Aleks veruje da će mu ova, rep numera doneti uspeh i pobedu, a kasnije i dobar plasman u Beču.

 

Kat Mahon je od malih nogu u muzici. Karijeru je započela kao jedan od vokala u bendu Lilac Blues koji su bili učesnici jednog od polufinala u šou programu RTE-a – Irski talenat šou (The All Ireland talent show). U finalnoj večeri ona će se publici predstaviti sa pesmom Anybody Got a Shoulder. Autor numere je, još jedan prekaljeni učesnik (i pobednik) Evrosonga (1994. pobedio zajedno sa Polom Heringtonom i pesmom „Rock ‘n’ Roll Kids“), Čarli MekGetigan. Sama Kat kaže da je jako uzbuđena što ima priliku da sarađuje sa takvim muzičarem i što je upravo njihova pesma ušla u finalni izbor.

 

Još jedan „stranac“ u irskom izboru je i Erika Selin. Rođena Šveđanka i učesniknjihovih talent šou programa Idol i Talang, publici će se predstaviti sa bržom numerom koja se zove Break me up.  I autori numere su „severnjaci“ – Gustav Eurén, Nikolas Arn (Niclas Arn) i Dan Atlerud (Danne Attlerud). Mlada pevačica ističe da je počastvovana time što je dobila šansu da se takmiči za predstavnika, i dalje, najuspešnije evrovizijske nacije, koja je ovom takmičenju dala pregršt neprolaznih hitova i pesama.

 

Ako vam prezime četvrtog učesnika finalnog takmičenja, Niki Kavanah, zvuči poznato u pravu ste. Ona je bila deo irskog tima na Evrosongu 2010. kao prateći muzičar Nijam Kavanah, dok je 2011. izgubila u nacionalnom izboru od legendarne braće Jedward. Niki će izvesti pesmu Memorie koju su napisali i komponovali: Ana Li Džejms (Lee Anna James), Elena Morosanu, Simon Grib, Džoni Sančez (Johnny Sanchez) i Dimitrij Stasos. Niki za sebe kaže da je veliki evrovizijski fan i da bi volela da joj publika da šansu da se na ovo takmičenje vrati kao glavni vokal sa pesmom, za koju misli, da bi Irsku više nego dostojno predstavila na muzičkoj mapi Evrope.

 

Na kraju, poslednja i najmlađa učesnica je Moli Sterling. Ona je, zajedno sa Gregom Frenčom (Greg French), i autor numere sa kojom će se predstaviti – Playing with numbers. Pesma opisuje svakodnevicu većine ljudi i nedaće koje sa sobom nose život i ljubav.

 

Izvor
  • RTÉ