Litvanija_balon

Poznati finalisti litvanskog izbora

Nakon 6 emisija, litvanska televizija LRT je konačno stigla do završne faze u kojoj će žiri i publika izabrati izvođača i pesmu koji će ih predstavljati na 60. izdanju Pesme Evrovizije.

Žiri koji sedi u studiju, kao i u prethodnim emisijama, davao je glasove koji su se zbirno računali kao glas litvanskog žirija. U studiju je bio četvročlani žiri u sledećem sastavu:  Ramūnas Zilnys (muzički kritičar), Rosita Čivilytė (pevačica), Gintaras Rinkevičius (dirigent) i Darius Užkuraitis (muzikolog). Pored litvanskog žirija, udeo u glasanju je imao i međunarodni žiri u sastavu René Romkes iz Holandije, Lela Tsutsurmia iz Gruzije i Ralf Eilands iz Letonije.

Imajući u vidu porast broja SMS glasova, možemo reći da sve više gledalaca prati šou i iščekuje samu završnicu. Svi takmičari su izveli po dve pesme, pa otuda i nešto veći broj glasova koje je dodelio žiri. Kao i prošlog puta, i sada smo bili u prilici da vidimo jedan duet i to Monike i Vaidasa, koju su zajedno izveli „This time“, i očigledno im je to bio uspešan nastup. Naime, u najuži krug takmičara, među kojima se krije predstavnik Litvanije u Beču, plasirali su se oboje, a društvo će im praviti Mia, koja je ovog puta završila na 2. mestu, zahvaljujući većem broju glasova publike u odnosu na Vaidasa. Takmičenje su napustili Edgaras LubysJurgis Brūzga.

Kao što so ranije pisali, izbor izvođača i pesme je odvojen proces, a od 9 pesama koje su izvedene poslednje subote, kombinovanim glasovima žirija i posetilaca LRT portala, u veliko finale su se plasirale „The Right way“ (20 poena – 10 od žirija i 10 od publike, na osnovnu prikupljenih 8025 glasova na portalu), „This time“ (18 poena – 12 od žirija i 6 od publike, 4619 glasova na portalu) i „Dangerous (S.O.S)“ (16 poena – 4 od žirija i 12 od publike, 8411 glasova na portalu).

Evo i kompletne tabele sa glasovima i poenima žirija i publike. Pogledajte nastupe klikom na naziv pesme.

Mesto Izvođač Pesme Glasovi žirija Poeni žirija SMS glasovi SMS poeni Ukupno poena
1. Monika Linkytė This time / Dangerous (S.O.S)  80 10 2554 10 20
2. Mia Feel my love / Flying 60 7 2712 12 19
3. Vaidas Baumila This time / Take my love 86 12 2334 7 19
4. Edgaras Lubys Not perfect / No more tears  61 8 2451 8 16
5. Jurgis Brūzga The Right way / Sound of colours 57 6 917 6 12

 

U sledećoj emisiji litvanskog nacionalnog izbora, 14. februara, od preostalih pesama biće izabrana ona s kojom će izvođač koji se bira 21. februara, braniti boje Litvanije u Beču.

Izvor
  • LRT