ESC2015_vikend_najava

Za vikend 8 nacionalnih izbora

Kako je sezona nacionalnih izbora za Pesmu Evrovizije u Beču u punom jeku, očekuje nas još jedan uzbudljiv vikend. Dok Danci biraju svog predstavnika, sedam nacija započinje (Švedska, Finska i Estonija) ili nastavlja (Mađarska, Island, Litvanija i Letonija) sa procesom selekcije. I ovog puta, Evropesma.org vas na jednom mestu informiše o svim predstojećim događajima uz priložene linkove za gledanje uživo, tako da možete isplanirati koji šou ćete pratiti.

SUBOTA, 7. februar

DanskaDanska

Ovog vikenda, Danska je jedina zemlja koje će izabrati svog predstavnika na Pesmi Evrovizije 2015. U finalu Melodi Grand Prix-a, koje će se održati u Gigantium dvorani u Olborgu, nadmetaće se 10 izvođača, a pobednika će izabrati publika i žiri, koji će glasati regionalno iz ukupno pet danskih pokrajina (po 3 člana u svakom žiriju): Pokrajine glavnog grada, Sjelanda, Središnje Danske, Severne Danske i Južne Danske. S obzirom da se glasa evrovizijskim sistemom (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 poena), svaki žiri će dodeliti 58, odnosno svi zajedno 290 poena. Publika će moći da glasa od početka prve pesme, a imaće i dodatnih 5 minuta nakon izvođenja poslednje, kako bi u obzir uzeli i nastupe uživo. Kako bi žiri i publika imali jednak udeo u glasanju, Danci su odlučili da primene model koji primenjuju i Šveđani na Melodifestivalenu, pa će svaka pesma od publike dobiti onoliko poena koliko su procentualno osvojili glasova, naravno od raspoloživih 290. Voditelji šoua koji će trajati oko 2 sata biće Esben Bjere i Jakob Rising. Na kladionicama se pobeda prognozira grupi Anti Social Media. Takmičari će nastupiti po sledećem redosledu:

Prenos danskog finala možete da pratite od 20 časova na veb-sajtu danske televizije DR. Takođe, putem sajta će već od 19 časova moći da se prati atmosfera sa crvenog tepiha, prilikom dolaska izvođača.

SvedskaŠvedska

Tradicionalno najpopularniji nacionalni izbor u Evropi je švedski Melodifestivalen, što zahvaljujući odličnoj scenografiji i režiji, što zbog pesama koje imaju prepoznatljiv evrovizijski šmek. Izbor se sastoji od četiri polufinala, druge šanse i velikog finala, a u subotu je na programu 1. polufinale, koje će se održati u Geteborgu. Dvoje će proći direktno u finale, dok trećeplasirani i četvrtoplasirani idu u tzv. Drugu šansu. Izvođači će nastupiti po navedenom redosledu, tako da će šou zatvoriti Eric Saade, koji je već predstavljao Švedsku na Evroviziji, i to 2011. godine u Dizeldorfu. Za sada možete čuti isečke pesama od po 30 sekundi i pogledati delić nastupa sa održane probe. Nakon prezentovanih isečaka, za direktan plasman u finale, kladionice najveće šanse daju Eriku i duetu u izvođenju Elize i Rikarda.

Prvo polufinale počinje u 20 časova i možete ga pratiti na kanalu SVT 1, odnosno veb-sajtu švedske televizije SVT.

Finska

U subotu nas očekuje i prvo polufinale finskog nacionalnog izbora „Uuden Musiikin Kilpailu“. Izbor se sastoji od tri polufinala sa po 6 pesama, a u finale će se plasirati po tri takmičara iz svakog polufinala. Klikom na naziv pesme pogledajte promotivne spotove.

Prvo polufinale počinje u 20 časova i možete se pratiti na kanalima Yle TV2 i Yle HD, kao i putem sajta yle.fi/umk.

Litvanija

U Litvaniji je 7. februara na redu 6, ujedno i poslednja eliminaciona emisija. Od 5 preostalih takmičara, izabraće se troje finalista. Izbor izvođača i pesme je odvojen, a ove subote, kandidati će izvesti svih 9 pesama, koje su ostale u konkurenciji za tri mesta koja vode u finale. S obzirom na neparan broj pesama, svaki takmičar će otpevati dve pesme uz jedan duet. U anketi na veb-sajtu LRT-a, trenutno vodi pesma „Sound of colours“.

  • Mia – Feel my love Skęstu
  • Monika Linkytė – This time (duet sa Vaidasom) / Dangerous (S.O.S) 
  • Vaidas Baumila – This time (duet sa Monikom) / Take my love
  • Edgaras Lubys – Not perfectNo more tears
  • Jurgis BrūzgaThe Right waySound of colours

Sve pesme mogu da se preslušaju na www.lrt.lt/projektai/eurovizijos_dainos.

Emisija počinje u 20 časova i možete je pratiti na veb-sajtu litvanske televizije LRT

Mađarska

Mađari svog predstavnika na nacionalnom izboru A Dalkoje se ove godine sastoji od tri kvalifikacione emisije, dva polufinala i finala. Ove subote na redu je poslednja kvalifikaciona emisija, u kojoj će nastupiti 10 takmičara, a njih 6 će proći u sledeću rundu takmičenja.

Treća kvalifikaciona emisija u Mađarskoj počinje u 20:25, a možete je uživo pratiti na kanalima M1 i Duna World, kao i onlajn na:

Estonija

Još jedna baltička zemlja kreće sa izborom svog predstavnika. U pitanju je Estonija, u kojoj se u subotu održava 1. polufinale nacionalnog izbora „Eesti Laul 2015″ u kome ćemo čuti 10 pesama. Iz oba polufinala će glasovima žirija i publike proći po 5 pesama, tako da će i u finalu biti 10.

Prvo estonsko polufinale počinje u 20:35 i možete ga pratiti na veb-sajtu estonske televizije ETV.

Island

Islandski nacionalni izbor Söngvakeppnin 2015 se sastoji iz dva polufinala i finala. Ove subote na redu je drugo polufinale, a od 6 pesama direktno u finale, koje je na programu 14. februara, odlazi 3 najbolje. Takmičari će nastupiti po sledećem redosledu:

Drugo polufinale na Islandu počinje u 20:45 i možete ga pratiti na veb-sajtu islandske televizije RUV

NEDELJA, 8. februar

Letonija

Letonija ovog vikenda nastavlja selekciju kandidata koji će je predstavljati u Beču. U drugom polufinalu Supernove, predstaviće se preostalih 10 takmičara, od kojih će 4 proći dalje u polufinale, koje je na programu naredne nedelje. Glasaju i žiri i publika, koja sa jednog broja može poslati najviše 5 glasova.

  • EuphonyHome
  • Aminata – Love injected
  • Markus Riva – Take me down
  • OrnellaAngel
  • Rihards Bērziņš – Your eyes
  • Signe – Sweet girl
  • Mārtiņš Ruskis & Ginta Krievkalna – Debesis
  • Katrīna BindereRun to you
  • The StonesFree your mind
  • Riga MetroHigh heels

Sve pesme koje učestvuju na letonskom izboru možete preslušati OVDE.

Druga kvalifikaciona emisija počinje u 20:20 i možete je uživo pratiti na veb-sajtu letonske televizije LTV.

Osim što su aktuelni nacionalni izbori u pomenutim zemljama, podsećamo vas da će se u nedelju, 8. februara od 18h održati promocija kandidata za predstavnika Srbije – Bojane Stamenov, Danice Krstić i Alekse Jelića u Ušće šoping centru na Novom Beogradu. Više detalja o tome možete pročitati OVDE.

Usce_baner_aplikacija_1080x600