ESC2015_vikend_najava

Za vikend čak 9 nacionalnih izbora

Još jedan uzbudljiv vikend je pred nama. Najvažnije za nas je da će Srbija izabrati svog predstavnika za Beč. Pored nas, svog predstavnika za vikend izabraće Island i Italija, Litvanija će izabrati pesmu, dok Švedska, Finska, Mađarska, Estonija i Letonija nastavljaju izbore preko polufinalnih takmičenja. I ovog puta, Evropesma.org vas na jednom mestu informiše o svim predstojećim događajima uz priložene linkove za gledanje uživo, tako da možete isplanirati koji šou ćete pratiti.

SUBOTA, 14. februar

SvedskaŠvedska

Tradicionalno najpopularniji nacionalni izbor u Evropi je švedski Melodifestivalen, što zahvaljujući odličnoj scenografiji i režiji, što zbog pesama koje imaju prepoznatljiv evrovizijski šmek. Izbor se sastoji od četiri polufinala, druge šanse i velikog finala, a u subotu je na programu 2. polufinale, koje će se održati u Malmeu. Dvoje će proći direktno u finale, dok trećeplasirani i četvrtoplasirani idu u tzv. Drugu šansu. Izvođači će nastupiti po navedenom redosledu. Za sada možete čuti isečke pesama od po 30 sekundi i pogledati delić nastupa sa održane probe. Prema anketi na sajtu švedske televizije, najviše glasova za ulazak u finale imaju Magnus Carlsson i Mariette, dok kladionice predviđaju i da će Samir & Viktor otići direktno u finale.

  • Linus Svenning – Forever starts today
  • Emelie Irewald – Där och då med dig
  • Samir & Viktor – Groupie
  • Neverstore – If I was God for one day
  • Marie Bergman & Sanne Salomonsen – Nonetheless
  • Magnus Carlsson – Möt mig i Gamla Stan
  • Mariette – Don’t stop believing

Isečke pesama možete da preslušate OVDE.

Drugo polufinale počinje u 20 časova i možete ga pratiti na kanalu SVT 1, odnosno veb-sajtu švedske televizije SVT.

Finska

U subotu nas očekuje drugo polufinale finskog nacionalnog izbora „Uuden Musiikin Kilpailu“. Izbor se sastoji od tri polufinala sa po 6 pesama, a u finale će se plasirati po tri takmičara iz svakog polufinala. Klikom na naziv pesme pogledajte promotivne spotove.

Drugo polufinale počinje u 20 časova i možete ga pratiti na kanalima Yle TV2 i Yle HD, kao i putem sajta yle.fi/umk.

Litvanija

U Litvaniji je 14. februara konačno na redu izbor pesme nakon 6 eliminacionih emisija. Prošle subote ispala su dva takmičara, tako da ih je ostalo troje. Izbor izvođača i pesme je odvojen, a ove subote, kandidati će izvesti pesme koje su se plasirale u finale: The Right way, This time, Dangerous (S.O.S) a sledeće subote biće izvršen izbor izvođača za Beč. Izvođači koji su ostali u trci za Beč su:

  • Mia 
  • Monika Linkytė 
  • Vaidas Baumila 

Sve pesme mogu da se preslušaju na www.lrt.lt/projektai/eurovizijos_dainos.

Emisija počinje u 20 časova i možete je pratiti na veb-sajtu litvanske televizije LRT.

Mađarska

Mađari svog predstavnika biraju na nacionalnom izboru A Dalkoje se ove godine sastoji od tri kvalifikacione emisije, dva polufinala i finala. Ove subote je na redu prvo polufinale, u kome će nastupiti 9 takmičara, a njih 4 će proći u veliko finale.

Prvo polufinale u Mađarskoj počinje u 20:25, a možete ga uživo pratiti na kanalima M1 i Duna World, kao i onlajn na:

Island

Nakon dva polufinala, islandski nacionalni izbor Söngvakeppnin 2015 ulazi u završnicu finalom koje se održava ove subote. Po 3 pesme iz oba finala prošle su dalje i jedna koju je naknadno izabrao žiri, tako da ćemo u finalu gledati ukupno 7 pesama. Finalisti će ovog puta pevati na jeziku po izboru, odnosno na onom na kom bi želeli da zapevaju i u Beču u slučaju pobede, a petoro takmičara se odlučilo za engleski. Oni će nastupiti ovim redosledom (poslušajte akustične verzije pesama na odabranim jezicima klikom na naziv pesme):

Finale na Islandu počinje u 20:45 i možete ga pratiti na veb-sajtu islandske televizije RUV.

Estonija

U Estoniji se u subotu održava 2. polufinale nacionalnog izbora „Eesti Laul 2015″ u kome ćemo čuti 10 pesama. Iz ovog polufinala će, kao i iz prethodnog, glasovima žirija i publike proći 5 pesama, tako da će u finalu biti ukupno 10.

Drugo estonsko polufinale počinje u 20:35 i možete ga pratiti na veb-sajtu estonske televizije ETV.

Italija

Italija će svog predstavnika izabrati na petoj finalnoj večeri Sanrema. Kombinovanjem glasova iz prve dve i četvrte večeri, u glavnoj kategoriji Campioni eliminisani su Biggio & Mandelli, Lara Fabian, Raf i Anna Tatangelo, dok se u finale plasiralo preostalih 16 takmičara. Pogledajte njihove nastupe sa četvrte večeri, klikom na naziv pesme:

Pravo glasa u finalu imaće publika (40%), stručni žiri sačinjen od ljudi iz sveta muzike, zabave i kulture (30%) i žiri javnog mnjenja koga će činiti uzorak od 300 pojedinaca, koji će glasati od kuće elektronskim putem (30%). Glasovi iz prethodnih večeri se resetuju, tako da će svi krenuti od nule, a 3 najbolja takmičara otići će u superfinale, u kom ponovo kreću od nule i nakon koga se konačno dobija pobednik. Pobednik festivala će dobiti mogućnost da predstavlja Italiju na Evrosongu u Beču, a ukoliko to ne bude želeo, organizator će odabrati nekog od preostalih učesnika.

U revijalnom delu programa, između ostalih, nastupiće Đana Nanini u duetu sa Masimom Ranijerijem, engleski pevač Ed Širan (Ed Sheeran), kao i glumci Vil Smit i Margo Robi, koji će najaviti premijeru njihovog filma Fokus.

Finale Sanrema počinje u 20:50 i možete ga pratiti na veb-sajtu italijanske televizije RAI.

Srbija

Odbrojavanje za Beč je naziv ovogodišnjeg nacionalnog izbora Srbije i nama svakako najzanimljivije takmičenje. U subotu će se održati revijalno veče u kome će nastupiti naši kandidati Bojana Stamenov, Danica Krstić i Aleksa Jelić, koji će uživo pevati domaće i strane hitove i na taj način pokazati raskoš svojih glasova i kvalitetne interpretacije zbog čega su i odabrani.

Iste večeri, Bojana, Danica i Aleksa žrebom će, izvlačeći redne brojeve, odrediti kojim će redosledom nastupati 15. februara. Voditeljka prve večeri domaćeg izbora za Pesmu Evrovizije biće Dragana Kosjerina.

Revijalno veče počinje u 21:00 i možete ga pratiti na RTS 1, RTS HD, RTS Sat, kao i onlajn putem RTS Sat.

NEDELJA, 15. februar

Letonija

Letonija ovog vikenda nastavlja selekciju kandidata koji će je predstavljati u Beču. Na redu je polufinale Supernove, gde će se predstaviti 8 takmičara koji su se plasirali preko četvrtfinala. Glasaju i žiri i publika, koja sa jednog broja može poslati najviše 5 glasova.

U finale će proći 4 takmičara koji će 22. februara pokušati da izbore kartu za Beč.

Polufinale počinje u 20:20 i možete ga uživo pratiti na veb-sajtu letonske televizije LTV.

Srbija

U nedelju će Srbija izabrati svog predstavnika u emisiji Odbrojavanje za Beč. Gledaoci će prvi put čuti kompozicije, koje je komponovao Vladimir Graić, od kojih će samo jedna, pobednička, otići u Beč. Iste večeri gledaoci će moći da, svojim glasovima, utiču na izbor ovogodišnjeg predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije, sa polovinom glasova, dok će drugu polovinu dati stručni žiri. Pored takmičarskih numera, u emisiji će se pojaviti i gosti iz zemlje i regiona i pevati poznate hitove, a sve to u evrovizijskom duhu. Nastupaju:

  • Bojana Stamenov
  • Aleksa Jelić
  • Danica Krstić

Voditeljka druge večeri izbora pesme koja će nas predstavljati na Pesmi Evrovizije biće Maja Nikolić.

Finalno veče počinje u 21:00 i možete ga pratiti na RTS 1, RTS HD, RTS Sat i onlajn RTS Sat i na eurovision.tv.