Irska_balon

Irska debituje na Dečjoj Evroviziji 2015

Irski javni servis, koji pretežno emituje program na irskom jeziku, TG4, odlučio je da Smaragdno ostrvo pridruži listi zemlja koje učestvuju na Dečjoj Pesmi Evrovizije. Naime, oni će učestvovati na Dečjoj Pesmi Evroviziji 2015, čija će se tačno mesto održavanja znati u sredu, 25. marta.

TG4 će zajedno sa Adare Productions krenuti u potragu za talentovanom decom starosti između 10 i 15 godina. Cilj će biti da se njihov predstavnik na evrovizijskom takmičenju u novembru predstavi pesmom na irskom jeziku, koji inače retko imamo priliku da čujemo. To će biti prvi put da čujemo taj jezik nakon 1972. kada je Sandie Jones izvela pesmu „Ceol an ghrá“ na takmičenju u Edinburgu.

Izvršni supervizor Vladislav Jakovlev je izrazio zadovoljstvo povodom debitovanja Irske. Rekao je da su sa njima vodili razgovore od prošlog leta, ali se na Malti nisu pojavili zbog raznih prepreka. Ipak ove godine će biti u trci. Ovo im je još jedna prilika da ispune svoj cilj koji je očuvanje irskog jezika.

Audicije za kandidate biće održane u dvoranama širom zemlje, a zainteresovani uz nadzor roditelja mogu da apliciraju putem veb-sajta TG4 (formular je dostupan na engleskom i irskom jeziku).

Izvor
  • junioreurovision.tv