leonor_andrade-900x506

Leonor Andrade predstavlja Portugaliju u Beču

Portugaliju će na Pesmi Evrovizije u Beču predstavljati Leonor Andrade sa pesmom Há um mar que nos separa, odlučili su gledaoci i stručni žiri.

Šou je počeo uvodnom pesmom, a voditelji večeri Catarina Furtado i Júlio Isidro poželeli dobrodošlicu, objasnili pravila Festival da Canção i najavali finaliste koji su nastupili sledećim redom:

  1. José Freitas – Mal menor (ninguém me guia à razão)
  2. Yola Dinis – Outra vez primavera
  3. Leonor Andrade – Há um mar que nos separa
  4. Simone de Oliviera – À espera das canções
  5. Tereza Radamanto – Um fado em Viena
  6. Gonçalo TavaresTu tens uma mágica

Nakon izvođenja pesama, prešlo se na glasanje, a izvođači su u revijalnom delu u parovima izvodili ranije portugalske pesme na Pesmi Evrovizije, tako da smo imali prilike da čujemo Yolu i Simone „Lusitana Paixão“ (ESC 1991), Leonor i José – „Não sejas mau para mim“ (ESC 1986) i na kraju Teresa i Gonçalo – „Amar“ (ESC 2005).

Po završetku glasanja saopšteni su rezultati za super-finale. Publika je imala priliku da izabere dva takmičara, a žiri jednog, tako da su se u super-finale plasirali Leonor Andrade i Tereza Radamanto kao izbor publike i Gonçalo Tavaresa po odluci žirija. U super-finalu poslednju reč je imala publika, koja je izabrala predstavnika Portugalije u Beču.

I dok je publika glasala, predstavnik Portugalije na Pesmi Evrovizije 1974 Paulo de Carvalho otpevao je pesme E depois do adeus O meu mundo inteiro u duetu sa Agirom, pevačem koji je bio deo grupe TribUrban koja je učestvovala na nacionalnom izboru 2007. osvojivši 4. mesto.

Preslušajte pobedničku pesmu: