Finalisti: Dinah Nah, Samir & Viktor, Linus Svenning i Hasse Andersson (Foto: SVT)
Finalisti: Dinah Nah, Samir & Viktor, Linus Svenning i Hasse Andersson (Foto: SVT)

Melodifestivalen: Četvoro novih finalista

U Helsingborgu je večeras održano poslednje kvalifikaciono veče švedskog nacionalnog izbora – Melodifestivalena. Nakon četiri polufinala, večeras je održan baraž (Andra chansen) iz kojeg se, od ove godine, u finale plasiraju četiri izvođača. 

Prema novim pravilima, osam takmičara podeljeno je na četiri duela. Iz svakog duela po jedan takmičar prolazi u finale u Stokholmu.

Iz prvog duela u finale je prošao Linus Svenning sa pesmom Forever Starts Today. Njegov protivnik je bio Andreas Weise koji je večeras pevao pesmu Bring Out The Fire.

Iz drugog duela, učešće u finalu je obezbedio Hasse Andersson sa pesmom Guld och gröna skogar. Protivnik najstarijeg finaliste bila je Kristin Amparo koja je izvela baladu I See You.

Pobeda u trećem duelu pripala je pesmi Make Me (La La La), koju je izvela Dinah Nah. Njoj se u duelu suprotstavila grupa Dolly Style sa pesmom Hello Hi.

U četvrtom duelu u kojem su bili dueti pobedu je odneo duet Samir & Viktor koji su izveli brzu pesmu pod nazivom Groupie. Drugi duet koji se pojavio u ovom duelu činili su Behrang Miri Victor Crone. Oni su izveli pesmu Det rår vi inte för, a njihovom nastupu se pridružila Malena Ernman, švedska predstavnica 2009. godine u Moskvi.

U večerašnjoj emisiji bilo je dosta revijalnih nastupa, a onaj koji je privlačio najviše pažnje i pre emitovanja emisije bio je nastup evrovizijske pobednice iz 2012, Loreen. Ona je večeras izvela svoju novu pesmu Paper Light (Higher). Više o njenom nastupu pročitajte ovde.

Pored Loreen, koja je nastupila u pauzi između drugog i trećeg duela, bilo je još revijalnih i zabavnih delova večeri. Različite pesme koje su učestvovale na Pesmi Evrovizije mogli smo da čujemo tokom predaha između prvog i drugog duela. Ređale su se pesme, što pobedničke, što one manje poznate, a između ostalih Nel blu di pinto di blu (Italija 1958), A-Ba-Ni-Bi (Izrael (1978), Save Your Kisses (UK 1976), ali i Hold Me Now (Irska 1987) i Ne partez pas sans moi (Švajcarska 1988).

U revijalnom delu nastupila je i voditeljka iz grin-ruma Filipa Bark. Ona je izvela zanimljivu i zabavnu pesmu Don’t compete in musik, a na sceni joj se pridružio i Christer Björkman, producent takmičenja.

Pri samom kraju, mogli smo da vidimo i ko su finalisti, a nakon toga je na scenu izašla i voditeljka Sanna Nielsen koja je u montiranom duetu sa Monicom Zetterlund izvela pesmu koja je predstavljala Švedsku na Pesmi Evrovizije 1963. u Londonu. Naziv pesme koju smo čuli je En gång i Stockholm (Bilo jednom u Stokholmu).

Ako ste propustili večerašnju emisiju, možete je pogledati na sajtu SVT-a.

Sledeće subote se, upravo u Stokholmu, održava veliko finale Melodifestivalena. U Friends Areni čućemo rekordnih dvanaest kompozicija, od kojih se osam plasiralo direktno iz polufinala, dok smo večeras čuli četiri pesme koje su im se pridružile. Veliko finale ovogodišnjeg švedskog nacionalnog izbora počinje u 20:00 uz direktan prenos na programu i sajtu SVT-a.

Redosled nastupa u finalu:

  1. Samir & Viktor – ”Groupie”
  2. JTR – ”Building it up”
  3. Dinah Nah – ”Make me (La La La)”
  4. Jon Henrik Fjällgren – ”Jag är fri (Manne leam frijje)”
  5. Jessica Andersson – ”Can’t hurt me now”
  6. Måns Zelmerlöw – ”Heroes”
  7. Linus Svenning – ”Forever starts today”
  8. Isa – ”Don’t stop”
  9. Magnus Carlsson – ”Möt mig i Gamla stan”
  10. Eric Saade – ”Sting”
  11. Mariette – ”Don’t stop believing”
  12. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”