Foto: TVP
Foto: TVP

Monika Kušinjska za Poljsku

U evrovizijskoj verziji izdanja tok-šoua “Świat Się Kręci” na poljskoj nacionalnoj televiziji, večeras je predstavljena ovogodišnja poljska evrovizijska predstavnica. U pitanju je Monika Kušinjska (Monika Kuszyńska), a pesma koju će pevati u Beču zove se „In the name of love“.

Poljska televizija, TVP, i ove godine se odlučila za interni izbor predstavnika, te je tako priliku da brani boje svoje zemlje u Austriji dobila upravo Monika. Tekst za pesmu je napisala ona sama, a muziku je napisao njen muž, Kuba Račinjski.

Ko je Monika?

Monika je popularna pevačica u svojoj zemlji, najpre zbog toga što je bila glavni vokal pop grupe Varius Manx. Međutim, 2006. godine doživela je saobraćajnu nesreću od koje je ostala polu-paralizovana. Ni ta prepreka je nije zaustavila da nastavi sa muzikom i pevanjem, a ona je bila i jedna od inspiracija za Monikinu evrovizijsku pesmu.

Kako Monika kaže, tekst pesme govori o ljubavi i toleranciji, o „gradnji mostova“ između ljudi (što je ujedno i moto ovogodišnje Pesme Evrovizije), te da se u ime ljubavi prelazi preko mnogih stvari i prelaze sve prepreke. Takođe, poruka pesme je da spaja ljude koji imaju poteškoća u životu sa onima koji ih nemaju, te da svi trebamo da podržavamo i ohrabrujemo jedni druge.  Poljska verzija pesme nosi naslov „Obudź Się I Żyj“.

Gosti večerašnjeg tok-šoua bili su i Donatan & CLEO (Poljska 2014), Halina Frąckowiak, Artur Orzech i Marek Sierocki, Ryszard Rembiszewski, poljski komentator Evrosonga 1994.

Poljska je prošle godine sa pesmom „We are Slavic“ koju su izveli Donatan & Cleo osvojila 14. mesto u velikom finalu u Kopenhagenu.

Monika će nastupiti u drugom polufinalu, 21. maja.

Izvor
  • eurovision.tv