nadavguedj

Nadav Guedj i njegovo viđenje Evrosonga

OGAE Srbija vam donosi ekskluzivan intervju sa ovogodišnjim predstavnikom Izraela, Nadavom Guedjom. Nadav je šesnaestogodišnjak i najmlađi je učesnik ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije. Pobednik je popularnog TV rijaliti šou programa „Rising Star“ preko kojeg je Izrael birao svog predstavnika za Evrosong u Beču. Nadav Guedj će u Beču nastupiti sa pesmom „Golden boy“. Spot za pesmu snimljen je na više lokacija u Tel Avivu – na krovu gradske skupštine koja je u samom centru urbane zone, Rabinovom trg i drugim. Za potrebe snimanja spota okupljeno je oko 60.000 ljudi.

Nadav, pre svega da ti se zahvalimo na vremenu koje si izdvojio za nas.

- Moje zadovoljstvo.

Kao što većina nas zna ti si najmlađi učesnik ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije. Šta nam još možeš reći o sebi?

- Ja imam samo 16 godina tako da nema mnogo stvari koje bih vam mogao reći o sebi. Barem ne još. Rođen sam u Parizu, a moja porodica se preselila u Izrael kada sam imao 3 godine. Prva velika stvar u mom životu desila se pre nekih mesec dana kada sam trijumfovao na najgledanijem televizijskom rijaliti šou programu u Izraelu. U pitanju je TV emisija „Hakochav Haba“, takmičenje poznatije pod nazivom „Rising Star“.

nKao pobednik ovog rijaliti formata dobio si pravo da učestvuješ na Pesmi Evrovizije. Čija je ideja bila da se prijaviš na „Hakochav Haba“ – „Rising Star“?

- Isključivo moja ideja. To sam odlučio kada sam video reklamu na televiziji u gradu u kojem živim.

Koga od umetnika možeš nazvati svojim uzorom i koje žanrove muzike najviše slušaš?

- Pharell Williams, Timbaland, Jay-Z, Snoop Dog i Usher. Njihovu muziku slušam svakodnevno. Širok je spektar žanrova koji mene inspirišu, takođe slušam razne tipove muzike tako da samim tim slušam mnogo različitih izvođača. Provodim sate pred kompjuterom u potrazi za novom muzikom.

Reci nam nešto više o pesmi „Golden boy“?

- Tekst pesme govori o nesrećnom slomljenom mladiću koji odlučuje da izađe iz lošeg raspoloženja i dopušta sebi totalnu slobodu, a pritom poziva sve da mu se pridruže. Doron Medalie zadužen je za tekst, a pesma je kako je mnogi nazivaju “bliskoistočna pop himna“ koja objedinjuje pop i R&B sa čuvenim taktovima bliskoistočne muzike.

Da li si pratio Pesmu Evrovizije u proteklih nekoliko godina, da li imaš neke omiljene pesme, i po tvom mišljenju šta je najvažnija stvar koja je neophodna takmičaru da bi pobedio na Evrosongu? 

- Dok sam odrastao u Izraelu, sećam se uzbuđenja pre samog takmičenja i gledao sam ga svake godine. Kada sam odrastao i postao tinejdžer našao sam se u potrazi i slušanju različitih tipova muzike tako da sam vremenom izgubio pojam o ovom takmičenju. Inače, jako sam srećan što sam deo ovogodišnje Pesme Evrovizije. Najvažnija stvar za mene nije pobeda, već izgradnja mostova (aludirajući na ovogodišnji slogan takmičenja) do očiju i srca svih ljudi koji će u maju pratiti Pesmu Evrovizije. Što više to bolje.

Šta za tebe zapravo predstavlja učešće na takmičenju kao što je Pesma Evrovizije? Koliko će uticati na nastavak tvoje karijere?

- Učešće na Evrosongu u Beču mi znači sve na svetu, jer sam iznenađen veličinom ovog takmičenja. Svestan sam da sam još uvek mlad, ali sam u isto vreme siguran da je ovo izuzetna šansa za mene. Mnogi će biti u mogućnosti da čuju za mene.

Da li si poslušao neke od konkurentskih pesama?

- Čuo sam puno ovogodišnjih pesama i moram vam reći da ja moj favorit Australija :-)

Koji je tvoj lični cilj na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije?

- Iskreno se nadam da ću doneti neku novu svežinu na Evrosong sa kombinacijom evropskog i mediteranskog prizvuka, i da će ostaviti veliki uticaj na samo takmičenje.

Da li već imaš planove za period posle Pesme Evrovizije? 

- Ne. Fokusiran sam isključivo na Evrosong i praktično provodim sate pripremajući se za nastup uživo.

I na kraju, da li imaš neku poruku za fanove u Srbiji i čitaoce našeg portala?

- Osećam da je Pesma Evrovizije takmičenje na kojem slavimo različitosti i kulturu kroz muziku koju izvodimo. Nadam se da ćemo zajedno đuskati na ovom putovanju draga moja braćo i sestre sa Balkana. Pozdrav.

Delegacija Izraela vas poziva da lajkujete zvaničnu Facebook stranicu Eurovision Israel 2015 kako bi ostali informisani o svim dešavanjima koja su vezana za Nadava i izraelsku delegaciju.

Poslušajte pesmu „Golden boy“