Austrija_balon

Poznati nazivi i autori austrijskih pesama

U trećoj, pretposlednjoj emisiji austrijskog nacionalnog izbora „Wer singt für Österreich?“ po prvi put biće izvedene takmičarske kompozicije. Šestoro finalista Celina Ann, DAWA, Folkshilfe, Johann Sebastian Bass, The MakemakesZoe u petak, 6. marta, nastupiće sa po dve pesme, a mentori Anna F, Nazar i The BossHoss poslaće ih u finale sa jednom koja im više leži. U finalu, koje je na programu narednog petka, glasaće publika i međunarodni žiri. 

Kako bi imali savršeno mesto za kreativno stvaranje, izvođači su nedelju dana boravili u kampu sa autorima pesama u dvorcu Schloss Wasserburg u Sankt Peltenu. Tamo su imali priliku da se u potpunosti posvete pisanju pesama. Autori pesama su Denč (Dench), Šaron Von (Sharon Vaughn), Džuli Frost (Julie Frost), Džimi Hari (Jimmy Harry), Lukas Hilebrand (Lukas Hillebrand) i Volfgang Šlogl (Wolfgang Schlögl). Sa dva potencijalna hita za svoje kandidate, tamo su se našli i producenti Džimi Hari (Jimmy Harry), Filip Švar (Philipp Schwär), Patrik Pulsinger (Patrick Pulsinger), Vlado Džihan (Vlado Dzihan) i Volfganf Šlogl (Wolfgang Schlögl), a rad je potom nastavljen u studijima u Austriji, Nemačkoj i Americi.

Spisak pesama

The Makemakes – „Big Bang“ / „I am yours“ (Džimi Hari)
Celina Ann – „When I fall“ / „Utopia“ (Ian Denč i Šaron Von)
DAWA – „If you return“ / „Feel alive“ (Lukas Hilebrand i Džimi Hari)
Folkshilfe -„Ned Au“ / „Who you are“ (Džuli Frost)
Johann Sebastian Bass – „Monsters“ / „Absolutio“ (Volfgang Šlogl i I-Wolf)
Zoe – „My heart“ / „Quel Filou“ (Kristof Straub)

Obe pesme za The Makemakes je napisao Džimi Hari i producirane su u Los Anđelesu. Džimi je američki kompozitor i producent, koji je u karijeri radio i sa Madonom, Kajli Minog, Pink, Keli Klarkson i Santanom. 2012. godine je sa Madonom i Džulijom Frost osvojio Zlatni globus za pesmu Masterpiece u kategoriji „Najbolja originalna pesma“. Džuli Frost je u Austriju došla kako bi pomogla bendu Folkshlife pri pisanju pesama, a produkciju pesama je odradio Vlado Džihan. Džuli je inače poznata kao autor pesme „Satellite“ sa kojom je Lena pobedila na Evroviziji 2010, a radila je i za Bijonse, Madonu, Pitbula i Marinu and the Diamonds. Celina Ann je dobila podršku od Iana Denča i Šarona Vona. Britanac Denč je radio za Bijonse, kao i Šakiru, za čiju pesmu „Beautiful liar“ je bio jedan od autora. Američka muzičarka Šaron pisala je za Sunrise Avenue, Doli Parton, ali i „Waterline“ za Jedwarde (Irska 2012), kao i „Survivor“ s kojom se Elena Paparizu takmičila na prošlogodišnjem Melodifestivalenu. Filip Švar je odradio produkciju njenih pesama u Hamburgu. Austrijski producent Lukas Hilebrand i Džimi Hari su bili ti koje je bend DAWA konsultovao, a pesme je producirao Patrik Pulsinger. Johann Sebastian Bass su na pesmama radili sami uz pomoć Volganga „Amadeusa“ Šlogla i I-Wolf-a, austrijskim muzičarem koji se bavi elektronskom muzikom. Zoe je pesme radila u saradnji sa svojim ocem Kristofom Straubom.

Ovu emisiju možete da pogledate u petak, 6. marta od 20:15 na kanalu ORF eins, kao i onlajn OVDE.

Pogledajte delić atmosfere sa snimanja pesama! (Foto: ORF/Milenko Badzic)

Izvor
  • ORF