NKbakgt36v1l7JHKPkOwsAtLSnZeA3kvtnl2Qlfnyktw

U susret norveškom Melodi Grand Prix-u

Večeras će evrovizijski fanovi imati još jednu pravu poslasticu – u Spektrum areni u Oslu održava se finalno veče norveškog Melodi Grand Prix-a. Već nekoliko godina unazad ovaj festival izaziva veliko interesovanje novinara i publike zbog kvaliteta produkcije, ali pre svega zbog sjajnih pesama koje NRK odabere među stotinu onih koje pristignu na konkurs. Na MGP-u će prodefilovati 143 plesača i pevača, među kojima 60 dece u horu, zatim tu će biti i 54-člani orkestar i oko 140 ljudi koji rade iza scene. Zajedno sa menadžerima i akreditovanim medijima, na licu mesta će biti oko 450 akreditovanih ljudi.

 

Organizatori su pre par nedelja odlučili da promene način glasanja, pa će ove godine pobednika odabrati norveška publika svojim SMS porukama, tako što će poslati redni broj pesme na 26600 (cena po glasu iznosi 5 kruna ≈ 70 dinara). Glasaće se u dve runde; od 11 kompozicija u veliko finale će proći četiri od kojih će se ponovnim glasanjem odabrati pobednik, pri čemu glasanje neće ponovo krenuti od nule. Pesme će biti predstavljene sledećim redosledom:

  1. Erlend BratlandThunderstruck
  2. RayleeLouder
  3. Tor & BettanAll Over the World
  4. Jenny LangloNext to You
  5. Ira KonstantinidisWe Don’t Worry
  6. ContraztHeaven
  7. Marie KlåpbakkenTa meg tilbake
  8. Staysman & Lazz En godt stekt pizza
  9. Mørland & Debrah ScarlettA Monster Like Me
  10. Alexandra JonerCinderella
  11. Karin ParkHuman Beings

 

Ove godine je takođe vraćen i orkestar. Međutim on će pratiti samo sledećih šest izvođača: Erlend Bratland, Tor & Bettan, Marie Klåpbakken, Staysman & Lazz, Mørland & Debrah Scarlett i Alexandra Joner. Preostalih pet izvođača će pevati uz matricu jer njihove brže, modernije pesme ne bi imale beneficije od pratnje orkestra. Norveška će nastupiti u prvoj polovini drugog polufinala na Pesmi Evrovizije u Beču, 21. maja.

Finale počinje u 20:25 i možete ga pratiti onlajn na tv.nrk.noeurovision.tv.

Preslušajte svih 11 pesama:

https://www.youtube.com/watch?v=1nqlnDR68KU&list=PL7Zhqo3m46ib6e-zApMsO6KdqpKtoAR2v

Prošle godine Norvešku je predstavljao Carl Espen sa pesmom Silent Storm i zauzeo je 8. mesto u finalu.