ESC2015_vikend_najava

Za vikend saznajemo još tri predstavnika za Beč

Pred nama je vikend u kome će 3 zemlje imati svoje nacionalne izbore, ali saznaćemo 4 pesme. Svoje predstavnike za Beč putem nacionalnog finala izabraće Portugalija i Rumunija, dok će Ujedinjeno Kraljevstvo objaviti svog predstavnika i pesmu. Švedska nastavljaja izbor preko „druge šanse“. I ovog puta, Evropesma.org vas na jednom mestu informiše o svim predstojećim događajima uz priložene linkove za gledanje uživo, tako da možete isplanirati koji šou ćete pratiti. 

SUBOTA, 7. mart

SvedskaŠvedska

Švedski izbor se sastoji od četiri polufinala, druge šanse i velikog finala, a u subotu je na programu Druga šansa, koja će se održati u Helsinborgu. U Drugoj šansi nastupiće učesnici koji su osvojili treće i četvrto mesto u polufinalima, a po novim pravilima, njih 4 će se plasirati u veliko finale koje će se održati 14. marta u  Friends Areni u Stokholmu. Druga šansa se sastoji od duela, a duele je sastavila produkcija festivala prema sledećim pravilima: Pesme koje su u polufinalima završile na trećem mestu ulaze u duel sa pesmama koje su završile četvrte, s tim da se u jednom duelu ne mogu naći pesme koje su se takmičile u istom polufinalu. U revijalnom delu nastupiće Loreen, koja će premijerno izvesti nov singl „Paper light (Higher)“, a sa njom će nastupiti ukrajinska grupa Kazaky. Takođe, zajedno sa voditeljima, Sanom i Robinom, izvešće ”Det tänker de på”.

U subotu ćemo gledati sledeće duele (klikom na naziv pesme pogledajte nastupe iz polufinala):

R.b. Izvođač Pesma
Duel 1
1 Andreas Weise Bring Out the Fire
2 Linus Svenning Forever Starts Today
Duel 2
1 Hasse Andersson Guld och gröna skogar
2 Kristin Amparo I See You
Duel 3
1 Dolly Style Hello Hi
2 Dinah Nah Make Me (La La La)
Duel 4
1 Behrang Miri feat. Victor Crone i Malena Ernman Det rår vi inte för
2 Samir & Viktor Groupie

 

Isečke proba u trajanju od 30s možete pogledati OVDE.

Druga šansa počinje u 20 časova i možete je pratiti na kanalu SVT 1, odnosno veb-sajtu švedske televizije SVT.

PortugalijaPortugalija

Portugalija bira svog predstavnika putem nacionalnog izbora pod nazivom Festival da Canção, koji se sastojao od dva polufinala na kome je nastupilo po 6 takmičara. Po dva takmičara po odluci publike i jedan prema odluci kompozitora iz oba polufinala, naći će se u subotnjem velikom finalu. Oni će nastupiti sledećim redom:

  1. José Freitas – Mal menor (ninguém me guia à razão)
  2. Yola Dinis – Outra vez primavera
  3. Leonor Andrade – Há um mar que nos separa
  4. Simone de Oliviera – À espera das canções
  5. Tereza Radamanto – Um fado em Viena
  6. Gonçalo TavaresTu tens uma mágica

Od šest pesama u finalu, dve će izabrati publika, a jednu žiri, koje će se plasirati u super-finale, u kome će isključivo publika svojim glasovima izabrati narednog predstavnika Portugalije. Voditelji finalne večeri biće Catarina Furtado i Júlio Isidro.

Portugalijsko finale počinje u 22:15, a uživo ga možete pratiti na veb-sajtu portugalijske televizije RTP.

Ujedinjeno KraljevstvoUjedinjeno Kraljevstvo

Nakon konkursa koji je otvorio prošle jeseni i pažljivog preslušavanja pesama BBC je suzio izbor na nekoliko najboljih. Svaka od pesama je detaljno analizirana, stavljana u kontekst samog takmičenja, a data je i prilika svim odabranim autorima da daju svoje sugestije i da dorade pesme i pojačaju im efektnost. U subotu ćemo konačno čuti ko će biti predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva u Beču i to nakon šou programa Voice na BBC-jevom servisu RED BUTTON.

Prezentacija izvođača i pesme počinje oko 22:30, a možete je pratiti na zvaničnom sajtu britanskog javnog servisa BBC  i na sajtu eurovision.tv.

NEDELJA, 8. mart

RumunijaRumunija

Selecţia Naţională Eurovision 2015 je naziv rumunskog nacionalnog izbora koji će se održati u nedelju u sali Polivalentă u Krajovi, a na kome će nastupiti ukupno 12 takmičara i to sledećim redom (klikom na naziv pesme, pogledajte profil takmičara, preslušajte pesmu i pogledajte promotivne najave):

  1. VoltajDe la capat
  2. BaietiiDragoste in lanturi
  3. Tudor TurcuSave Us
  4. Aurelian Temisan feat. AlexaChica Latina
  5. Rodica AculovaMy Light
  6. Blue NoiseLove Won’t Run Away
  7. Ovidiu AntonStill Alive
  8. Lara LeeSuperman
  9. Super TrooperSecret Place
  10. Luminita AnghelA Million Stars
  11. Cristina VasiuNowhere
  12. CEJWe Were In Love

U finalu, glasaju i žiri i publika u odnosu 50%:50%. Žiri će brojati između 5 i 7 članova, uz dva rezervna i glasaće evrovizijskim principom (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 poena). Nakon toga, glasovi će se sabrati i konvertovati u isti sistem, tako da najbolja pesma po mišljenju žirija dobije 12 poena, drugoplasirana 10, i tako redom, do desetoplasirane, koja dobija 1 poen. Preostale dve pesme ostaju bez poena. Po završetku izvođenja poslednje pesme, telefonske linije biće otvorene 30 minuta. Gledaoci će moći da glasaju samo jednom sa jednog broja telefona za istu pesmu. Pristigli glasovi će se konvertovati u ESC sistem. Ako nakon sabiranja glasova žirija i publike, pesme imaju jednak broj poena, prednost se daje onom ko prikupi više 12-ica od žirija. Specijalna gošća rumunskog izbora biće Ruslana, pobednica Pesme Evrovizije 2004.

Finale rumunskog izbora počinje u 19:30 uz direktan prenos na TVR1, TVR HD i TVR International. a vi prenos možete pratiti onlajn putem servisa rumunske televizije TVR+, na eurovision.tv i YouTube kanalu TVR.