Bojana-i-Makemakes

60. Pesma Evrovizije predstavljena u Beogradu

Prekjuče je u organizaciji Kontaktnog biroa Grada Beča COMPRESS u Beogradu, organizovana konferencija za medije u beogradskom Medija centru, na kojoj su se po prvi put susreli i zajedno predstavili pevačica Bojana Stamenov koja će na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije pevati za Srbiju i grupa The Makemakes koja će zastupati boje Austrije. Predstavnici austrijskog javnog servisa ORF predstavili su detalje oko organizacije Pesme Evrovizije i predstavnike medija informisali o pogodnostima koje ih očekuju u Beču tokom trajanja ove manifestacije.

Domaćin konferencije bio je Miloš Bogunović, šef Kontaktnog biroa Grada Beča u Beogradu COMPRESS, a na konferenciji su učestvovali Julija Cangerl, zamenica šefa odeljenja za medije, ESC 2015, ORF, Bojana Stamenov, predstavnica Srbije, Dominik Murer, frontmen benda The Makemakes i Dragan Ilić, šef delegacije Srbije na Pesmi Evrovizije 2015.

Beč kao grad domaćin 60. Pesme Evrovizije nudi organizatoru, austrijskom emiteru ORF, optimalne uslove kako bi priredio najveći svetski televizijski zabavni događaj, oduševio svet i predstavio Austriju na međunarodnoj sceni na najbolji mogući način, rekla je Julija Cangerl i dodala da je Beč u srcu centralne Evrope, grad sa vrhunskom infrastrukturom, a bečka dvorana Štathale, jedan od 10 najboljih prostora za održavanje manifestacija u Evropi koju Grad Beč stavlja u potpunosti na raspolaganje organizatoru ORF za održavanje Evrovizije. Štathale sa svojih šest hala nudi dovoljno prostora za ovaj veliki muzički događaj. Od 18. do 23. maja, tamo će se održati ukupno 12 šou programa za koje se očekuje do 110.000 posetilaca.

Julija Cangerl je dodala da ovogodišnji koncept „City of Vienna – #12 points“ proizilazi iz najveće ocene na Evrosongu – 12 poena su priznanje za odličan rezultat, a bečki rezultati u mnogim oblastima imaju apsolutno referentne vrednosti, što je nedavno potvrdila „Mercer“-ova rang lista prema kojoj je Beč i u 2015. godini proglašen glavnim gradom najboljeg kvaliteta života.

Grad Beč stavlja važno težište na promociju događaja, pošto Pesma Evrovizije treba da bude veliki praznik za Bečlije i goste grada. Grad Beč (Bečke linije) pruža akreditovanim učesnicima i novinarima besplatnu vožnju javnim prevoznim sredstvima. Takođe će i ulaznice za manifestaciju važiti kao karte za prevoz, a Turistička organizacija Beča nudi zajedno sa ORF-om od 11. do 22. maja program koji obuhvata 100 tačaka za oko 1.700 novinara i 1.300 članova delegacija.

Medijima je predočeno da će Evrovizijsko selo, u kome se svakodnevno očekuje 10.000 fanova, biti na trgu ispred Gradske kuće, gde će od 18. maja tokom nedelju dana u ponudi biti raznovrstan program – od nastupa uživo učesnika do javnog prenošenja televizijskog takmičenja. Evroklub u Otakrinškoj pivari biće sastajalište za sve akreditovane i u njemu delegacije imaju mogućnost da sretnu novinare, da nastupaju i eventualno organizuju sopstvene zabave. Značajan deo Pesme Evrovizije činiće 700 volontera koji će popuniti raznovrsne pozicije, a iz Srbije je pristiglo 14 volonterskih prijava.

Na konferenciji za medije predstavila nam se i austrijska grupa The Makemakes, a frontmen grupe je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Beogradu i što je deo tima koji će u 15 gradova širom Evrope, zajedno sa predstavnicima drugih zemalja, pozvati gledaoce na druženje uz ovaj najveći svetski muzički spektakl i predstaviti svoju pesmu I am yours. Dominik je istakao da su imali priliku da obiđu Kalemegdan, probaju odličnu hranu i uvere se da su žene ovde vrlo lepe. Na pitanje koliko će se njihov nastup razlikovati u odnosu na onaj sa nacionalnog izbora, odgovorio je da će se razlikovati, ali ići će se na jednostavnost, jer im je u prvom planu muzika i sa njima će biti prateći vokali koji su na neki način postali sastavni deo benda. „The Makemakes” će se posle Beograda predstaviti još u Bukureštu, Pragu, Londonu i Talinu.

Bojana Stamenov, srpska predstavnica na Pesmi Evrovizije je srećna što ima priliku da se u Beogradu druži sa članovima benda The Makemakes, te im je poželela dobrodošlicu u naš glavni grad. Istakla je da pripreme teku po planu i da se skoro vratila iz Amsterdama gde je jako lepo dočekana i gde je uspostavila prvi kontakt sa fanovima, koji su je podržali gromoglasnim aplauzima.

Dragan Ilić, šef srpske delegacije je zadovoljan tokom priprema, naglasivši da su pripreme opsežne i vrlo ozbiljne, da se Srbija nada jako dobrom rezultatu u Beču.

Novinari su imali priliku da pogledaju video spotove grupe The Makemakes i Bojane, a uručen im je i prigodan promotivni materijal Pesme Evrovizije u Beču i austrijskih predstavnika. Kako je bilo malih tahničkih problema sa zvukom video spota, Bojana je zapevala uživo, što možete pogledati na donjem snimku. Konferencija je završena posluženjem u bifeu Medija centra.

U večernjim satima, na 25. spratu PC Ušće, odakle se pruža sjajan pogled na Beograd, priređen je svečani prijem i koktel, sa brojnim zvanicama i medijima, među kojima je bio i ambasador Austrije u Beogradu, njegova ekselencija dr Johanes Ajgner, kao i brojne ličnosti iz javnog života Srbije i Austrije. Prisutnima su se obratili Miloš Bogunović, Anica Macka-Dojder – odbornica u pokrajinskoj i gradskoj skupštini grada Beča, i Julija Cangerl.

Bojana Stamenov i grupa The Makemakes su uživo izveli svoje evrovizijske pesme Beauty never lies i I am yours, a imali smo priliku da čujemo i nemačku verziju srpske pesme Die ganze Welt ist mein, koja je izazvala oduševljenje prisutnih. Austrijski bend je izveo i svoj prvi singl The Lovercall.

  • Bojana – Beauty never lies UŽIVO
  • Bojana – Die ganze Welt ist mein

Kako je bilo na svečanom prijemu, ali i na konferenciji u Medija centru, pogledajte u galeriji.
Foto i video: Aleksandar Pešić

 

Za više fotografija kliknite na donji link.