ESC2016

Ko je za sada potvrdio učešće u Stokholmu?

Poznato je da će se 61. izdanje Pesme Evrovizije održati u glavnom gradu Švedske Stokholmu u Ericsson Globe Areni. Preliminarni datumi za ovaj najspektakularniji muzički šou su 10, 12 i 14. maj 2016. godine.

Pitanje koje se uvek nameće, nakon završetka jedne Pesme Evrovizije je koje će sve zemlje učestvovati naredne godine. Neke zemlje već nakon završetka jednog izdanja odmah potvrđuju svoja učešća, a neke čekaju poslednji momenat, sagledavajući pre svega finasijsku konstrukciju koja je potrebna nacionalnim emiterima da pošalju svoje predstavnike na Pesmu Evrovizije.

Tako smo već u ranoj fazi saznali da su za sada svoja preliminarna učešća za narednu godinu potvrdile sledeće zemlje: Austrija, Belorusija, Belgija, Danska, Estonija, Finska, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Letonija, Litvanija, Malta, Holandija, Norveška, Švajcarska, Turska, Ukrajina, kao i članice „velike petorke“ Francuska, Nemačka, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i naravno domaćin Švedska.

Na karti, ljubičastom bojom su označene zemlje koje su za sada potvrdile svoje učešće:

ESC_2016_Map.svg

Interesantno je da se nakon tri godine na takmičenje vraća Turska, ali i Ukrajina nakon jednogodišnje pauze.

Evrovizijski fanovi širom Evrope očekuju učešće što većeg broja zemnalja, ali koliko će tačno njih zaista i biti znaćemo krajem godine, kada EBU bude saopštio konačnu listu učesnika. Naravno, ne možemo se ne zapitati da li ćemo ponovo gledati i Australiju, koja je na Pesmu Evrovizije u Beču bila pozvana kao specijalni gost, povodom 60. izdanja Pesme Evrovizije. Jan Ola Sand, supervizor Pesme Evrovizije je pred takmičenje u Beču izjavio da će se Australija naći 2016. godine na takmičenju, ukoliko bude pobedila u Beču i da će se tada Pesma Evrovizije održati u nekoj evropskoj zemlji u kooperaciji sa australijskim nacionalnim emiterom SBS-om. U SBS su iskazali zainteresovanost za učešće u Stohkolmu, ali konačnu odluku o tome će doneti EBU.

Za nas je takođe zanimljivo pitanje da li će i Srbija pevati u Stokholmu. Za sada nema informacija iz RTS-a, pa ćemo odgovor na ovo pitanje još malo sačekati.

Kada su u pitanji zemlje bivše Jugoslavije, dolaze nam različite informacije. Naime, najavljivan je povratak Hrvatske, kao i to da će njihov predstavnik biti pobednik takmičenja Najljepši glas Hrvatske Nina Kraljić, ali potvrde iz HRT-a još uvek nema. Bosna i Hercegovina je kao i ranijih godina zainteresovana za učešće, pod uslovom da se obezbede sredstva, koja nacionalni emiter BHRT nema. Crna Gora je ljuta na EBU zbog suspenzije glasova crnogorskog žirija, na koju je RTCG uložila žalbu, pa će i učešće Crne Gore zavisti od odgovora EBU-a.

Još jedna vest je nakon završetka bečkog izdanja Pesme Evrovizije uzburkala javnost u Srbiji i regionu, a to je tvit ministra spoljnih poslova samoproglašene države Kosovo, da će se ova samozvana država naći na Pesmi Evrovizije 2016. Naravno da je to izazvalo erupciju oduševljenja među albanskim fanovima u regionu, kao i likovanje na društvenim mrežama, koje je brzo splasnulo nakon odgovora iz EBU-a, da se na Pesmi Evrovizije mogu naći zemlje čiji su nacionalni emiteri punopravni članovi EBU-a. A kako RTK to nije, teško da je moguće da ova samozvana država zapeva u Stokholmu.

Bilo kako bilo, već početkom jeseni saznaćemo i većinu zemlaja učesnica, kao i detalje njihovih izbora. Zato ostanite uz evropesma.org i budite informisani o svim novostima vezanim za Pesmu Evrovizije 2016.