Svajcarska_balon

Poznati detalji švajcarskog nacionalnog izbora

Javni emiter u Švajcarskoj SRF, najavio je na koji način će biti izabran predstavnik Švajcarske za Pesmu Evrovizije 2016. Počevši od 28. septembra, kandidati će moći da postave svoje pesme putem online platforme. Konačna odluka ko će predstavljati ovu zemlju u Stokholmu će se doneti u uživo šou koji će biti emitovan 13. februara 2016. godine iz Kreuzlingena.

Javni emiter na nemačkom jeziku SRF je pozvao potencijalne kandidate da svoje radove postave putem specijalne online platforme u periodu od 28. septembra do 26. oktobra. Nakon isteka ovog perioda, specijalni žiri, ali i online posetioci će izabrati 10 kandidata koji će se naći u sledećoj fazi takmičenja.

U drugoj fazi, ovim 10 odabranim kandidatima će se pridružiti 6 kandidata koje bude izabrao javni emiter na francuskom jeziku RTS i 3 kandidata koje će odabrati emiter na italijanskom jeziku RSI. 19 kandidata će nastupiti javno ispred stučnog žirija, koji će za finale odabrati njih 6, vodeći računa o njihovim pevačkim, ali i scenskim kvalitetima.

Izabrani finalisti, njih 6, nastupiće uživo 13. februara u Bodensee Areni u Kreuzlingenu, a publika i žiri, u odnosu 50:50 će odlučiti ko će predstavljati Švajcarsku u Stokholmu 2016. godine.

Pravila švajcarskog izbora, na nemačkom jeziku, možete pronaći OVDE.

Podsetimo, u Beču je Švajcarska nastupila u drugom polufinalu, ali njihova predstavnica Mélanie René sa pesmom Time to shine, nije uspela da se plasira u veliko finale, osvojivši poslednje 17. mesto u drugom polufinalu sa samo 4 poena.

Izvor
  • eurovision.tv