Australija_balon

Australija učestvuje na Evrosongu 2016

Australija će ponovo učestvovati na Pesmi Evrovizije, i to već dogodine u prestonici Švedske, Stokholmu. Naime, tako je odlučila referentna grupa Evropske radiodifuzne agencije (EBU) jer je evrovizijsko takmičenje veoma popularno na nama dalekom kontinentu i njihov javni emiter, SBS, tradicionalno prenosi i izveštava svoje gledaoce sa lica mesta. Nakon ove odluke, očekuje se da će 41 zemlja učestvovati na narednom izdanju Evrosonga.

Međutim, za razliku od ove godine, kada je Australiji garantovano direktno mesto u velikom finalu, za finale 61. Pesme Evrovizije moraće da se izbori preko polufinala. Mada je Australiji čast što će učestvovati na najvećem muzičkom takmičenju, pitanje njihovog redovnog učešća u budućnosti ostaje otvoreno, mada imajući u vidu da je EBU ove godine tvrdio da je njihovo pojavljivanje na sceni u Beču presedan povodom jubileja Evrosonga, a da se ispostavilo da obećanje nisu ispunili, fanovi pretpostavljaju da ćemo Australijance od sada gledati svake godine.

U slučaju pobede, Australija će organizovati Pesmu Evrovizije u nekoj od evropskih zemalja kao suorganizator. Podsetimo, Gaj Sebastijan je ove godine Australiji doneo odlično peto mesto sa pesmom „Tonight Again“.