ESC_WerSingtFurOsterreich

Austrija bira predstavnika 12. februara

Austrijski javni servis ORF, saopštio je da će Austrija izabrati svog predstavnika na Pesmi Evrovizije u Stokholmu, 12. februara u emisiji tradicionalnog naziva „Wer singt für Österreich?“ (Ko peva za Austriju).

Tada će publika zajedno sa stručnim žirijem, imati priliku da odaberu najboljeg. U finalu će se naći 10 pesama, od kojih će 9 izabrati muzički stručnjak Eberhard Forher i ORF-ov evrovizijski tim, dok će jedno preostalo mesto popuniti kandidat koji se prijavi na Fejsbuk takmičenje i prikupi najviše „lajkova“ za svoju pesmu. Finalisti će biti poznati u januaru.

Direktorka televizije, Katrin Cehner, izjavila je da su ove godine doneli umetničku raznovrsnost Austrije na nacionalni izbor i da će nastaviti sa takvim načinom selekcije, što će omogućiti da se austrijski talenti predstave Evropi.

Potraga putem ORF-ove evrovizijske Fejsbuk stranice, počela je 17. novembra i trajaće do 11. decembra. Izvođači treba da imaju najmanje 16 godina, te da pošalju pesmu u MP3 formatu i fotografiju ili link do svog video klipa, npr. na njihovom sajtu, Soundcloud-u, Fejsbuku itd. Pesma mora da ispunjava opšte evrovizijske uslove, tj. da ne bude duža od 3 minuta, niti objavljena pre 1. septembra ove godine, dok se na sceni uživo može naći najviše 6 osoba. Prijave se šalju na email songcontest@orf.at  do 11. decembra.

Eberhard Forher Foto: ORF/Ö3/Thomas Kamenar

Eberhard Forher
Foto: ORF/Ö3/Thomas Kamenar

Kao što spomenuli, Eberhard Forher će biti odgovoran za selekciju kandidata. Eberhard vodi emisije „Solid Gold“ i „Forchers Friday Music Club“ na radio stanici Hitradio Ö3. 80-ih godina vodio je rock bend Tom Pettings Herzattacken. 2014. godine je pokrenuo YouTube kanal AUSTROZONE na kome svake nedelje predstavlja austrijske izvođače i bendove i za ovaj projekat je prošle godine nagrađen austrijskom Amadeus muzičkom nagradom.

Ovogodišnji predstavnici zemlje domaćina, grupa The Makemakes, završili su takmičenje bez ijednog osvojenog poena, što je nakon Končitine ubedljive pobede, prilično veliki neuspeh.

Izvor
  • ORF