Poljska_balon

Ipak festival u Poljskoj

Nakon mnogo skandala koja su potresala poljsku nacionalnu televiziju TVP ovih dana, pa potom i mnogih spekulacija da će Poljsku opet predstavljati Cleo, TVP objavljuje da će svog predstavnika odabrati na Krajowe Eliminacje festivalu.

Kada su se uveliko očekivale prve informacije o poljskom predstavniku, iz TVP su nam stigle loše vesti – vođa delegacije je otpušten i dovodi se u pitanje nastup Poljske u Stokholmu. Nakom mnogih izjava, komentara i nagađanja, oglasio se direktor EBU-a koji je potvrdio nastup te države na Pesmi Evrovizije u maju u Stokholmu. Prva nagađanja bila su da će Poljsku opet predstavljati Cleo, kada se oglasio Donatan (producent pesme My Slowianie – We Are Slavic) i izjavio da je tačno da će na Evroviziju ići Cleo sa pesmom Zabiorę nas.

Tačku na ove spekulacije stavlja direktor TVP1 Jan Pawlicki koji je na svom twitter nalogu napisao da će Poljska svog predstavnika odabrati na festivalu, gde će glasovi publike u potpunosti odlučiti pobednika. Ova odluka je naišla na neodobravanje poljske javnosti iz dva razloga – prvi da je već previše kasno za autore koji su bili zainteresovani da naprave kvalitetnu pesmu; i drugi da je poslednji tako izabran predstavnik Poljske bio poslednji u svom polufinalu (Magdalena TulJestem).

Poslednje informacije koje nam stižu iz TVP kažu sledeće – rok za slanje pesme je 8. februar. Stručni žiri će odabrati do 10 pesama koje će se takmičiti na Krajowe Eliminacje festivalu, i imena tih izvođača biće poznata 16. februara. Festival će se održati 5. marta u 21.15 i TVP1 će ga direktno prenositi. Pobednik će biti izabran televotingom. Do sledećih informacija iz Poljske, podsetimo se prošlogodišnje predstavnice te države koja je zauzela 23. mesto u finalu sa svega 10 poena.