Polina Gagarina (Foto: Scanpix/AP)
Polina Gagarina (Foto: Scanpix/AP)

ANKETA: Ko je najbolji „vicešampion“ u prethodnih 10 godina?

Svaka Pesma Evrovizije donese nam mnogo odličnih pesama, ali samo jednog pobednika. Mi vas ove nedelje pitamo – koja pesma je po vašem mišljenju najbolja, a da je zauzela drugo mesto na takmičenju za Pesmu Evrovizije?

1. Rusija_mini  Dima Bilan - Never Let You Go (Rusija, 2006)

Kao svog predstavnika na Pesmi Evrovizije 2006. godine u Atini, Rusija je izabrala tada ne tako poznatog mladog pevača karačajskog porekla. Dima je doveo Rusiju po drugi put na vicešamionsko mesto, a svega dve godine kasnije on i pobeđuje na Evrosongu u Beogradu. To ga čini najuspešnijim predstavnikom Rusije na ovom takmičenju.

2. Ukrajina_mini  Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai (Ukrajina, 2007)

Dosta kontroverze se podiglo kada je Verka postala predstavnik Ukrajine na Pesmi Evrovizije 2007. godine. Prvo se oglasila ukrajinska javnost koja je okarakterisala Verku grotesknim i vulgarnim, pa je većina želela drugog predstavnika. Potom su Rusi tražili da se ova pesma diskvalifikuje jer su smatrali da naziv pesme previše liči na frazu Russia Goodbye. Verka je rekla da Lasha Tumbai zapravo znači milkšejk na mongolskom, pa je par mongolskih lingvista reklo da takva fraza ne postoji u njihovom jeziku. Na svom nastupu u Helsinkiju, Verka je nosila kostime koje su dizajnirali kreatori firme Dolce & Gabbana. Uspeo je da zauzme visoko drugo mesto, odmah iza Marije Šerifović. Britanski magazin The Guardian nazvao je ovu pesmu najboljom ikada koja nije uspela da pobedi na takmičenju. Prošle godine, Verka se pojavila u holivudskom filmu Spy sa Melisom Makarti.

3. Ukrajina_mini  Ani Lorak – Shady Lady (Ukrajina, 2008)

Nakon drugog mesta 2007. godine, Ukrajinci su rešili da već naredne ulože ogroman novac u svog predstavnika kako bi opet pobedili na takmičenju za Pesmu Evrovizije. Izabrali su svoju najpoznatiju pevačicu – Ani Lorak, angažovali poznate kompozitore i koreografe, Roberto Kavali je dizajnirao haljinu, brend Swarovski je dao kristale. Međutim, pobeda im je izmakla i otišla u ruke ruskog predstavnika Dime Bilana.

4. Island_mini  Yohanna – Is It True? (Island, 2009)

Jóhanna Guðrún Jónsdóttir, nama poznata kao Yohanna, bila je predstavnica ove daleke ostrvske države na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2009. godine u Moskvi. Njena emotivna balada i fenomenalna izvedba doveli su je na neočekivano drugo mesto, a pobedila je u prvom polufinalu. Nakon Evrosonga, ova balada postaje ogroman hit u Evropi, i dospeva na vrh mnogih radio stanica širom Starog kontinenta.

5. Turska_mini  maNga – We Could Be The Same (Turska, 2010)

Bend maNga nedugo nakon svog osnivanja 2001. godine postaje poznat širom Turske. Jedinstven spoj različitih muzičkih žanrova doneo im je pregršt priznanja i kolaboracija – osvojili su nagradu za najbolji evropski sastav na MTV Europe Music Awards, radili su muziku za najgledaniji turski film svih vremena, njihova pesma uvrštena je u plejlistu poznate igrice FIFA 06. Evrosong u Oslu bio je kruna njihove bogate karijere.

6. Italija_mini  Raphael Gualazzi – Madness Of Love (Italija, 2011)

Nakon 13 godina pauze, italijanska nacionalna televizija RAI rešila je da 2011. godine pošalje svog predstavnika u Dizeldorf. Anonimni Rafael pobedio je na Sanremo festivalu, i to je bila njegova karta do velike evropske scene. Na Pesmi Evrovizije u Dizeldorfu je zauzeo neočekivano drugo mesto, što je ohrabrilo Italiju da pošalje svog predstavnika na ovo muzičko takmičenje svake sledeće godine.

7. Rusija_mini  Buranovskiye Babushki – Party For Everybody (Rusija, 2012)

Ovaj simpatičan sastav se sastoji od 8 baka koje svoje pesme pevaju uglavnom na udmurtskom jeziku. One su pokušale da se domognu Pesme Evrovizije prvi put još 2010. godine sa pesmom Dlinnaja-dlinnaja, međutim pobeda im je umalo izmakla. Na ruskom izboru 2012. godine su iznenađujuće pobedile, jer su iza sebe ostavile popularan duet koji su činili Dima Bilan i Julia Volkova (članica sastava t.A.T.u). U Bakuu su osvojile drugo mesto; bile su iza Loreen a ispred Željka Joksimovića.

8. Azerbejdzan_mini  Farid Mammadov – Hold Me (Azerbejdžan, 2013)

Ovaj mladi azerbejdžanski pevač, koji se takođe bavi i rvanjem, izabran je da predstavlja svoje zemlju na takmičenju za Pesmu Evrovizije u švedskom Malmeu. Da ova država voli da ulaže u svoje nastupe (a i u svoj plasman) dokazali su i 2013. godine – ogromna svota novca je otišla zarad dobre scenografije i koreografije, koju su napravili isti kreatori kao i za nastupe Sakisa Ruvasa i Ani Lorak. Danska predstavnica je na kraju ipak bila mnogo bolja, dok je Farid imao 20 poena više od trećeplasirane Ukrajinke Zlate.

9. Holandija_mini  The Common Linnets – Calm After The Storm (Holandija, 2014)

Retko se dešavalo da neki duet osvoji neku od visokih pozicija poslednjih godina, ali ovaj holandski duo uspeo je u tome osvojivši srca Evropljana. Iako je do samog festivala ova pesma bila potpuno nezapažena, nakon nastupa u polufinalu (gde su pobedili) svi su uveliko pričali o holanskom emotivnom duetu. Austrijski predstavnik Končita ipak je pobedio na kraju, ali evropskim radio-listama vladali su Holanđani; u čak 17 država bili su jedna od 10 najtraženijih pesama.

10. Rusija_mini  Polina Gagarina – A Million Voices (Rusija, 2015)

Rusija je važila za jednog od velikih favorita za pobedu, zajedo uz Italiju i Švedsku. Polina je na kraju završila kao drugoplasirana, međutim glasanje je obeležilo negodovanje publike kad god je Rusija dobila neki poen. Na završetku prenosa Polina je izgledala vidno uznemirena i utučena zbog svih zvižduka, koje pritom publika kraj malih ekrana nije mogla čuti jer su bili premontirani u aplauze.

Glasajte u našoj ovonedeljnoj anketi i recite nam koja je od ovih pesama, po vašem mišljenju, najbolja!

Anketa je istekla.

Ko je najbolji vicešampion Evrosonga u prethodnih 10 godina?