Foto: Pablo Blazquez Dominguez  / Getty Images
Foto: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images

ANKETA: Koja je najbolja evrovizijska pesma Željka Joksimovića?

Željko Joksimović, umetnik čije ime mnogi Evropljani odmah vezuju za Pesmu Evrovizije, zabeležio je ogromne uspehe na tom festivalu. Kao kompozitor, Željko je 5 puta stajao kao autor neke evrovizijske pesme, bio je voditelj Pesme Evrovizije u Beogradu, uradio je balkansku verziju Safurine pesme Drip Drop (pesma predstavnica Azerbejdžana 2010. godine). Mi vas ove nedelje pitamo, koja Željkova evrovizijska pesma je po vašem mišljenju najbolja?

1.   Željko Joksimović – Lane moje (Srbija i Crna Gora, 2004)

Prvo Željkovo učešće na Evrosongu bilo je još 2004. godine na Pesmi Evrovizije u Istanbulu. Prethodno je Željko bio ubedljiv pobednik festivala Evropesma (godinu dana ranije na Beoviziji pobedio je Toše Proeski sa pesmom Čija si iza koje stoje ista autorska imena kao i iza pesme Lane moje). Tekstopisac pesme je Leontina Vukomanović. Iako je pobedio u polufinalu, trijumf na toj Pesmi Evrovizije odnela je ukrajinska pevačica Ruslana. Pesma Lane moje postala je veliki hit na ovim prostorima. U njoj se ljubav izražava univerzalnim jezikom tradicionalnog muzičkog nasleđa isprepletenog sa modernim pop zvucima, kao još jedna sinteza nežnosti i patnje, istoka i zapada, najuzvišenije emocije i tragike. Video spot za pesmu je filmskog karaktera i prati tradicionalni obred pripremanja mlade za venčanje u Srbiji prošlog veka, a premijerno je prikazan u prostorijama marketinške agencije „New moment“. Zanimljivo je da je pesma uvrštena u muzički repertoar najpoznatije fontane na svetu – Magične fontane u Barseloni.

Željko se na sceni u Istanbulu pojavio zajedno sa Ad Hoc orkestrom koga su činili Tijana Milošević (violina), Miloš Nikolić (kaval), Rastko Aksentijević (saz), kao i Branko Popović i Dragan Krstić (đembe, vrsta bubnjeva). Uz Lane moje išao je slogan „Love again“. Pored verzije na srpskom jeziku, snimljena je i verzija na engleskom Good bye za koju je tekst napisala Snežana Vukomanović, kao i dve remiks verzije – Eastern Mix koji je uradio Alek Aleksov i Trancefusion Mix delo Dream Team-a. Mada je za svaku našu pesmu predstavnicu napravljeno CD promotivno izdanje, Lane moje je jedini domaći evrovizijski singl od našeg povratka na Evrosong 2004. godine, koji je pušten u prodaju u izdanju PGP-RTS-a u vidu bogatog CD/DVD izdanja, a za strano tržište Maxi-CD objavljuje Warner Music, odnosno reizdanje Mascom Records kao njihov partner u Srbiji.

2. Bosna_i_Hercegovina_mini  Hari Mata Hari – Lejla (Bosna i Hercegovina, 2006)

Nakon velikog razočaranja 2005. godine kada njegova balada Jutro koju je izvodila Jelena Tomašević nije uspela da postane predstavnik Srbije i Crne Gore, Željko svoje drugo učešće beleži 2006. godine kao kompozitor pesme Lejla za koju su tekst napisali Dejan Ivanović i Fahrudin Pecikoza. Lejla je jednostavna tragična ljubavna priča sa divnom melodijom, nazivana i bosanskom verzijom Romea i Julije. Video spot je snimljen na lokacijama Hutovo blato, jezero Blidinje, Ruište, Stari most i staro gradsko jezgro u Mostaru, a pod rediteljskom palicom Pjera Žalice. Ova pesma je Željku po drugi put donela nagradu novinara za najbolju kompoziciju na festivalu. Hari Mata Hari zauzeo je drugo mesto u polufinalu, a treće u velikom finalu, odmah iza Finske i Rusije, što je ujedno i najbolji plasman Bosne i Hercegovine na Pesmi Evrovizije.

Hari Varešanović je na sceni u Atini nastupio zajedno sa Izudinom Kolečićem (perkusije i prateći vokal), Karlom Martinovićem (gitara i prateći vokal), Nihadom Voloderom (bas guitara i prateći vokal), Ksenijom Milošević (violina i prateći vokal) i Ivanom Čabrajom (harmonika i prateći vokal). Slogan koji je pratio taj tim i pesmu je „Vreme je za Bosnu i Hercegovinu“. Inače, zanimljiv podatak je da je BHRT tada omogućio posetiocima njihovog sajta da odaberu naziv pesme putem ankete, a Lejla je odnela ubedljivu pobedu sa 3051 glasom ispred druga dva predloga Zar bi mogla ti drugog voljeti (660 glasova) i Sakrivena (462 glasa).

3. Srbija_mini  Jelena Tomašević – Oro (Srbija, 2008)

Predstanik Srbije na ,,domaćem terenu“ bila je Jelena Tomašević. Pesma Oro je prethodno trijumfovala na Beoviziji (iako je u polufinalu zauzela drugo mesto kada joj niti jedan član žirija nije dao 12 poena, u finalu je bila apsolutni pobednik i publike i žirija). Autor teksta je Dejan Ivanović. U finalu Pesme Evrovizije, Jelena je zauzela 6. mesto. Jedini je izvođač koji je uspeo da pobedi na Beoviziji dva puta.

Pred Vidov dan, pod jastuk stavi Vidov cvet. Onda reci ovo: „Sveti Vide neviđeni, dođi dragi suđeni, dođi noćas u moj sanak, dođi mi na rastanak.“ Ako ovo učiniš, kažu, za dva dana ćeš upoznati svog suđenog. Ovo drevno verovanje se i danas pripoveda u Srbiji. Još uvek poneka devojka u snu potraži svog muškarca odabranog sudbinom. Ali, kada dragoga nema, taj se gubitak oseća kao gubitak dela sebe. Rodi se čežnja. Peva se duboko iz duše, ljubav se doziva. Ritam se daje u tri koraka napred, dva koraka nazad. Uz takvu muziku, u oru vekova, ljudi igraju na ovom tlu. I ma kako daleko ljubav bila, gde god da je srce odneseno, ono čuje kada se zapeva uspavanka koja ga budi. Nuna nej…

IGRA ORO

Upoznaj oro.
Srce kuca – tri napred.
Razum umiruje tempo – dva nazad.
I igramo tako, kreće se krug.
Slavimo.
Oduvek, sada i zauvek.
Uđi u oro i pamti:
Tri koraka napred, dva koraka nazad.

Na sceni u Beogradskoj areni, Jeleni su se pridružili Jelena Mitić i Marko Vulinović (prateći vokali), Bora Dugić (frula), Aleksandar Sedlar Bogoev (mandolina i akustična gitara) i Mirjana Nešković (violina). Za dizajn promotivnog materijala bila je odgovorna marketinška agencija „Synergy Leo Burnett“ koju predvodi Miša Lukić. Oro je imalo svoje verzije na španskom (Adios amor, tekst Ivana Čabraja), grčkom (Ela agapi, tekst Katerina Nitsopoulou) i portugalskom (Minha dor, tekst Vasco da Camara Pariera), kao i remiks koji je Željko uradio sa Alekom Aleksovim i instrumentalnu verziju sa dominantnim zvucima harmonike.

4. Srbija_mini  Željko Joksimović – Nije ljubav stvar (Srbija, 2012)

Kao predstavnik Srbije na Pesmi Evrovizije u Bakuu, Željko je izabran interno. U emisiji na RTS-u Željko je predstavio pesmu Nije ljubav stvar, kao i englesku verziju te iste pesme pod nazivom Synonym. Tekst srpske verzije potpisuju Marina Tucaković i Miloš Roganović, dok je engleski tekst delo Ljilje Jorgovanović. Aranžman pesme su uradili Željko i Alek Aleksov, a autor orkestracije je Aleksandar Filipović. Postprodukciju je uradio Džejms Kruz. Snimljen je i video spot u saradnji sa Nenadom Mahmutovićem koji je reči pesme približio osobama sa oštećenim sluhom jezikom znakova, a sve to u režiji fotografa Nebojše Babića. U azerbejdžanskoj prestonici Željko je zauzeo visoko treće mesto, iza Šveđanke Loreen i ruskih Buranovskiye babushki.

Željko je kao i prvi put na evrovizijskoj sceni, iskoristio mogućnost da sa sobom na scenu izvede još pet umetnika, a ovog puta Ad Hoc orkestar su činili Ksenija Milošević i Olga Vulović (violina i prateći vokali), Miloš Nikolić (klarinet, kaval i prateći vokal), Dušan Alagić (prateći vokal i instrumentalista) i Dragan Krstić (udaraljke i prateći vokal). Pesma ima i svoju rusku verziju pod nazivom Lyubov ne vesch (tekst Viktoria Lapeho) i špansku Su amor me venció (tekst Sergio Chico Broncano) koju je Željko uradio u saradnji sa Samuelom Kuendom. Pored ovih prepeva na strane jezike, Željko nas je počastio i simfonijskom verzijom koju je odsvirao Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Stanka Jovanovića, a za koju je aranžman uradio Fedor Vrtačnik. Slušaoci su tako dobili priliku da uživaju u harmonizovanim zvucima više od 20 različitih muzičkih instrumenata, raspoređenih u gudačku sekciju, drvene i limene duvačke instrumente i sekciju udaraljki, upotpunjenim harfom i klavirom. Naravno, treba spomenuti i letnji instrumental 15 u 1 u kome smo imali priliku da čujemo kako Željko svira, odnosno oponaša zvuk čak 15 različitih instrumenata, kao i trubačku verziju u izvođenju Dejana Petrovića koja je došla kao šlag na tortu. Za dizajn promotivnog CD-a Nije ljubav stvar „kriva“ je advertajzing agencija „Communis DDB“.

5. Crna_Gora_mini  Knez – Adio (Crna Gora, 2015)

,,Najsvežije“ učešće Željka Jokimovića na Pesmi Evrovizije bilo je prošle godine, kada je bio kompozitor pesme crnogorskog predstavnika Kneza. Autori teksta pesme su Dejan IvanovićMarina Tucaković. Za pesmu je urađen video spot, koji je sniman kako u studiju, tako i iz vazduha i pokazuje prirodne lepote Crne Gore. Radila ga je kompanija ,,IDJ Videos”, a režiju potpisuje Andrej Ilić. Ova pesma je na toj Pesmi Evrovizije u Beču osvojila 13. mesto, što je najbolji plasman Crne Gore na ovom festivalu.

Na bečkoj evrovizijskoj sceni, Knez je iza sebe imao pet pratećih vokala: Dunju Vujadinović, Jelenu Pajić, Lenu Kuzmanović, Ivanu Vladović i Kseniju Knežević. Pored pesme na maternjem, snimio je i englesku verziju za koji su tekst napisali Milica Fajgelj, Nicole Rodriguez, Tami Rodriguez i Dunja Vujadinović, kao i francusku na tekst Roba Wolfsona. Za produkciju čitavog projekta pobrinuli su se kako RTCG, tako i Željkova producentska kuća Minacord.

Da sumiramo – Željko je na Pesmi Evrovizije osvojio jedno drugo mesto, dva treća i po jedno šesto i trinaesto mesto. Pritom, pesme Lane Moje, Lejla i Adio su osvojile najbolji plasman za čak tri države: Srbiju i Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Koja pesma je vama najomiljenija? Glasajte u našoj anketi do subote!

 

Anketa je zatvorena.

Koja je najbolja evrovizijska pesma Željka Joksimovića?