verka

ANKETA: Koja je najgora pesma Evrosonga?

Pesma Evrovizije je festival koji nas godinama već zabavlja, a ponekad i žestoko nasmeje. Pored sjajnih pesama koje su svoj vrtoglavi, svetski uspeh dostigle upravo svojim pojavljivanjem ili pobedom na ovom festivalu, nemali je i broj onih pesama za koje smo se svi zapitali kako su uopšte dospele do Pesme Evrovizije. OGAE Srbija vam izdvaja 10 najupečatljivijih pesama koje su se predstavile evropskoj, a i svetskoj sceni u proteklih desetak godina a da su doživele veliki podsmeh gledalaca. Koja pesma je, po vašem mišljenju, najgora pesma svih vremena?

1. Jemini - Cry Baby (Ujedinejno Kraljevstvo, 2003)

Iako je Teri Vogan upozorio britansku javnost da će ovaj duo osvojiti nula poena na takmičenju u Rigi, javnost je polagala velike nade u sastav Jemini. Međutim, njihova katastrofalna izvedba pesme ,,zakucala“ ih je na poslednje mesto Pesme Evrovizije 2003. godine bez ijednog osvojenog poena. Ovaj sastav iz Liverpula se kasnio žalio da prilikom nastupa nisu čuli muziku u slušalicama, mada to nije sprečilo oštre kritike ostrvskih medija. Nedugo potom, duo se raspao.

2. Silvía Night – Congratulations (Island, 2006)

Silviji definitivno ide titula najskandaloznijeg učesnika Pesme Evrovizije ikada. Iako je njen satirični karakter sjajno prihvaćen na rodnom Islandu, Evropa nije sa oduševljenjem prihvatila njen nastup. Novinari su imali najviše problema sa njom – branila im je da je gledaju direktno u oči, psovala i ponižavala. Neretko je psovala i Grčku kao domaćina, Karolu (predstavnicu Švedske), na probama menjala tekst pesme – ubacujući, naravno, psovke. Njen nastup ispraćen je zvižducima publike i ostalih pevača. Zanimljivo je da je video gde ona pogrdno komentariše rezultate polufinala imao više pregleda na youtube-u od njenog nastupa.

3. Scooch – Flying The Flag (Ujedinjeno Kraljevstvo, 2007)

Ovaj sastav skandali su pratili od samog početka. Na britanskom izboru pri proglašenju pobednika Teri Vogan (ne)namerno za pobednika proglašava Cyndi, da bi nju kasnije sklonili sa scene i rekli da je bend Scooch ipak pobedio. Mnoge britanske javne ličnosti nazvale su ovu pesmu najgorim predstavnikom ikada te države na Pesmi Evrovizije. Međutim, tu nije kraj skandalima. Par izvođača je prijavilo da je pesma Flying The Flag plagijat njihovih pesama, gde je EBU stao u korist benda Scooch. U finalu Pesme Evrovizije u Helsinkiju oni zauzimaju 22. mesto od 24 izvođača dobivši poene samo od Malte i Irske. Malta je ovoj pesmi dala čak 12 poena, a kasnije su predstavnici ove države rekli da je pesma Flying The Flag bila najgora i da su svojom ,,dvanaesticom“ protestvovali protiv ,,komšijskog glasanja“.

4. Kreisiraadio – Leto Svet (Estonija, 2008)

Pesma Evrovizije u Beogradu nije kaskala za ostalim festivalima po broju besmislenih pesama, ali ova estonska se izdvojila. Ovaj trio, poznat u Estoniji više od dvadeset godina po svojim komičnim skečevima, nastupio je treći u prvom polufinalu i bio je žestoko izviždan. Tekst ove pesme je besmislena mešavina estonskog, srpskog i nemačkog (u tekstu se nalaze stihovi poput- ,,Ko ja sam, račun molim, nestalo mi je plina, dva dupla doboš torta mahuna to je dosta“). Srpska javnost posvetila je dosta pažnje ovom sastavu, pre svega na tekst za koji je se govorilo da izaziva veliko nepoštovanje prema Srbiji. U svakom slučaju, onu su zauzeli pretposlednje mesto u svom polufinalu.

5. Gipsy.cz – Aven Romale (Češka, 2009)

Pesma Evrovizije održana u Moskvi 2009. godine imala je pregršt loših pesama od kojih se izdvajaju dve. Vlasnici prve, neslavne pesme su članovi romskog hip hop sastava Gipsy.cz. Oni su u polufinalu zauzeli poslednje mesto sa nula poena. Nakon par katastrofalnih rezultata, ova država se povlači sa Evrovizije (sve do prošle godine). Nadamo se da su posle ove pesme naučili svoju lekciju.

6. Krassimir Avramov – Illusion (Bugarska, 2009)

Iako je Krassimir delove pesme otpevao falseto glasom, sve je jednostavno zvučalo užasno. Prateći vokali su pesmu učinili još nepodnošljivijom za slušanje. Pritom, kostimi, koreografija i scenografija su bili još gori. Ovaj nastup izazvao je lavinu oštrih kritika u Bugarskoj, a i veliki podsmeh u Evropi.

7. Homens da Luta – A Luta É Alegria (Portugalija, 2011)

Verovatno najgori predstavnik Portugalije svih vremena je upravo ovaj sastav. Skandali nisu zaobišli ni njih. Njihov prvi pokušaj da se domognu Pesme Evrovizije bio je 2010., međutim otkriveno je da je njihova pesma plagijat pa su diskvalifikovani sa portugalskog nacionalnog izbora. Dogodine se opet prijavljuju, zauzimaju tek 6. mesto od žirija, ali posle dodavanja glasova publike oni pobeđuju. Portugalske javne ličnosti nisu sa oduševljenjem prihvatile svog predstavnika na Pesmi Evrovizije, i to sa razlogom – zauzeli su pretposlednje mesto u svom polufinalu. Iako je ova pesma izazvala mnogo podsmeha među fanovima festivala, u Albaniji je doživela uspeh i prilično dugo bila jedna od najslušanijih radijskih pesama u toj državi.

8. Rambo Amadeus – Euro Neuro (Crna Gora, 2012)

Rambo Amadeus otvorio je svojim nastupom Pesmu Evrovizije u Bakuu (to je bio treći put da Crna Gora otvara neko polufinale festivala u svoja četiri učešća do tog trenutka). Iako je veoma poznato javno lice na ovim prostorima, Rambo je sa negodovanjem dočekan na sceni azerbejdžanske pozornice. Iako mnogi ovaj nastup smatraju za nepoštovanje festivala, fanovi Pesme Evrovizije neretko citiraju delove teksta iz ove pesme. Na kraju je uspeo da sakupi 20 poena što je bilo dovoljno tek za 15. mesto u prvom polufinalu.

9. Valentina Monetta – The Social Network Song (San Marino, 2012)

Najpoznatija pevačica iz San Marina svakako jeste Valentina, devojka je koja je 2014. godine uspela da se iz trećeg pokušaja plasira u finale Pesme Evrovizije (takođe i prvi put San Marina u finalu). Godinu dana ranije pokupila je sve simpatije fanova – na OGAE glasanju zauzela je 2. mesto sa pesmom Crisalide, ali mi danas govorimo o njenom prvom nastupu na Pesmi Evrovizije, u Bakuu 2012. godine. Prvobitni naziv pesme bio je Facebook Uh, Oh, Oh, što se kosilo sa pravilima EBU-a, koji uslovljava San Marino da promeni tekst ili pošalje neku drugu pesmu. Nažalost, San Marino menja samo tekst i naslov pesme. Pesma je zauezela tek 15. mesto u polufinalu što je u tom trenutku bio najbolji plasman San Marina ikada na Pesmi Evrovizije.

10. Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää (Finska, 2015)

Iako je Uuden Musiikin Kilpailu festival prošle godine imao par sjajnih pesama (od kojih su se izdvojili bend Crossroads i Opera Skaala, sa kojom je Evropesma.org uradio intervju koji možete pročitati klikom ovde), finski gledaoci odabrali su bend PKN za svoje predstavnike. Oni su izazvali burne reakcije evropske javnosti. Dovodio se u pitanje kredibilitet festivala – da li je pesma dovoljna kvalitetna za jedno ovakvo muzičko takičenje ili je svoj put do festivala našla zato što članovi benda boluju od Daunovog sindroma. U svakom slučaju, oni su zauzeli poslednje mesto u prvom polufinalu iako su najavljivani kao veliki favoriti.

Koje pesme smo mi izostavili a da su po vašem mišljenju zaslužile svoje mesto na ovoj listi? Glasajte u našoj anketi koja će biti otvorena narednih pet dana!

Anketa je istekla.

Koja je najgora pesma Evrosonga?