3450141

Barei: Volela bih da posetim Srbiju!

Barbara Rejsabal Gonsales-Ajer, poznatija kao Barei, rođena 28. marta 1982. u Madridu, španska je pevačica, tekstopisac i kompozitor, a ove godine je izabrana da predstavlja svoju zemlju na Evroviziji u Stokholmu sa pesmom „Say Yay!“. U pauzi od priprema za predstojeću Evroviziju, Barei je dala odgovore na naša pitanja vezano kako za Evroviziju, tako i za njen privatni i profesionalni život.

Zdravo, Barei! Pre svega, čestitam na pobedi u “Objetivo Eurovision”! Kako se osećaš kao pobednica i predstavnica Španije i da li si mislila da možeš pobediti?

- Hvala ti puno. Iskreno, često sam zamišljala pobedu jer verujem da je važno zamišljati stvari i ciljeve koje želite postići u životu da biste ih, na neki način, privukli, ali u suštini ne, nisam očekivala pobedu. Bio je to jako čudan trenutak, i emocije su mi bile pomešane, jer sa jedne strane, bila sam srećna zbog sebe, a s druge – tužna i loše zbog svojih kolega. Zato uvek govorim da nisam ljubitelj takmičenja, jer mi donose osećaje i stvari koji mi se i ne sviđaju, kao na primer izbacivanje drugih iz avanture koju smo svi hteli da proživimo a svi smo je jednako zaslužili.

Kako bi se opisala u 3 reči?

- Energična, emotivna i ponekad pomalo nesigurna.

Šta te inspirisalo da napišeš Say Yay i zašto si se odlučila za ovu pesmu kao takmičarsku?

- Ona je bila treća napisana pesma koju sam spremala za izbor. Prethodno su bile spremne dve pesme za takmičenje ali u toku izbora, Ruben Viljanueva i ja odlučili smo da možemo napraviti nešto bolje – komponovati nešto konkretnije što bi bila idealna pesma predstavnica mene kao izvođača, koja bi spojila moju vernost prema mojim muzičkim uzorima, nešto zarazno što u 3 minute osvoji celu Evropu, emociju i snagu koja bi naterala ljude da obrate pažnju na poruku i tekst pesme… Da pesma bude skup svih tih stvari i da je učini “dostojnom” jedne ovakve prilike.

Barei1Da li si razmišljala o snimanju pesme na drugim jezicima ili snimanju samo španske verzije? Koju verziju ćeš pevati u Stokholmu?

- Verzija koju ću pevati u Stokholmu biće cela na engleskom, jer je ta verzija prva nastala. Što se drugih jezika tiče, volela bih snimiti duet sa nekim iz druge zemlje gde bih ja pevala svoj deo na engleskom a taj drugi izvođač na svom jeziku. Mislim da ovaj stil ne ide uz španski.

Recimo da nisi pobedila ti – koju od ostalih 5 pesama sa nacionalnog izbora bi izabrala kao predstavnicu u Stokholmu?

- Sve pesme su bile dobre u svom stilu, i jako raznovrsne, ponuđeno je za svačiji ukus po nešto, a eto što se mog ukusa tiče, možda bih izabrala Victorious ili Now, a zbog autentičnosti i zabave – Dias de alegría!

Koje su tvoje omiljene pesme sa Evrovizije uopšteno, i omiljene srpske i španske pesme?

- Jedna od omiljenih mi je Aminatina Love Injected iz 2015. Od španskih biram Pastoru Soler i Quedate Conmigo. Iz Srbije su mi se mnogo svideli Željko Joksimović i Marija Šerifović. Sjajni pevači!

Da li su ti neki prethodni predstavnici Španije dali neki savet i šta su ti rekli?

- Uspela sam samo da popričam sa Edurne na 2 minute nakon završetka finala, i rekla mi je da je ono što dolazi jako lepo ali često jako komplikovano. Ali, i da uživam najviše što mogu.

Barei2Kakva su tvoja očekivanja od Evrovizije i, iako je ostalo nekoliko meseci do finala, imaš li planove za nastup?

- Nadam se da ću uvek biti vedra, puna snage i energije, baš kao što je i sama pesma. Želimo da dodamo neke stvari (u nastup), ali da to budu neke sitnice koje neće odvraćati pažnju i zbuniti ljude, nego im predstaviti pesmu na jednostavan i elegantan način.

Koji te izvođači inspirišu da stvaraš muziku, i sa kojima bi volela da sarađuješ u budućnosti?

- Inspirišu me mnoge stvari i mnogi ljudi… Od Majkla Džeksona do Sije, od Stivija Vondera do Džona Majera, od Robija Vilijamsa do Džesi Džej! A volela bih da radim sa mnogima, poput “Marun 5”, Džejmsom Morisonom, Brunom Marsom…

Pored pevanja, šta voliš da radiš u slobodno vreme?

- Svašta, ali najviše volim biti na svežem vazduhu i povezivati se sa prirodom: volim da ronim, šetam svoje pse, šetam, idem na plažu. A da! I da jedem… To ipak volim najviše! (smeh)

Hoćeš li posetiti neke od zemalja Evrope da promovišeš pesmu?

- Koje god budem mogla, i gde god me pozovu ću doći uvek ukoliko je moguće i ako budem imala vremena za to.

Da li si možda imala priliku da dođeš u Srbiju?

- Ne, iskreno nikad nisam bila tamo ali bih stvarno volela doći.

Poruka za Srbiju?

- Šaljem vam svima jedno ogromno HVALA na bezuslovnoj podršci i milion poljubaca iz Španije. Nadam se da ću uskoro moći da vas posetim i naučim nešto više o vama!

Barei, mnogo ti hvala na ovom razgovoru! Želim ti mnogo sreće u Švedskoj i da sve prođe odlično!

- Hvala vama na interesovanju. Ljubim vas!

Povežite se sa Barei:

Facebook, Twitter, Instagram