Jamala

Džamala predstavnica Ukrajine na Pesmi Evrovizije

Večeras je u Kijevu održano finale ukrajinskog izbora za Pesmu Evrovizije. Ukrajinski javni servis je organizovao takmičenje u saradnji sa komercijalnim kanalom STB, u čijem studiju se predstavilo 6 takmičara koji su se prethodno kvalifikovali iz dva polufinala. Žiri i gledaoci putem telefonskog glasanja jednim glasom sa jednog broja telefona imali su uticaj na konačan ishod u odnosu 50%:50%, a pobedu je odnela favorizovana Džamala (Jamala) sa pesmom 1944.

Žiri ukrajinskog izbora

Žiri ukrajinskog izbora

Profesionalni žiri činili su Andrej Danilko kojeg fanovi bolje poznaju u ulozi alter egoa, Verke Serdučke,, predstavnika Ukrajine na Pesmi Evrovizije 2007, Ruslana, pobednica Evrosonga 2004. sa pesmom „Wild Dances“ i Konstantin Meladze, poznati producent i kompozitor. Oni su dali svoje mišljenje o nastupima posle svakog izvođenja. Ruslana je istakla da je Džamalina pesma podsetila na stihove pesme „To moje more“ Kuzme iz benda Skryabin koju je potom zapevala sa prisutnom publikom. Ostali članovi žirija smatraju da bi broj u nazivu pesme mogao biti sporan, mada Džamala misli da će Evropljani razumeti poruku. Konstantin joj je zamerio i na izgledu, poručivši da ta haljina nije za nju, već možda za bek vokale, dok je njoj potrebno nešto upečatljivije. S druge strane, njenim najvećim konkurentima, bendu The Hardkiss, Konstantin nije mogao da nađe zamerku i istakao je da su za njega broj 1. Ipak, Ruslana bi volela da im naziv pesme bude pozitivniji.

Takmičari su nastupili sledećim redom (njihove nastupe iz finala možete pogledati klikom na naziv pesme):

  1. Brunettes Shoot BlondesEvery Monday
  2. NeAngely (NuAngels) – Higher
  3. The Hardkiss – Helpless
  4. Jamala – 1944
  5. SunSay – Love Manifest
  6. Pur:Pur – We Do Change

Dok je publika glasala, Niki Bern je uživo izveo svoju pesmu Sunlight sa kojom će predstavljati Irsku na 61. Pesmi Evrovizije.

Postignut je rekord na glasanju na ukrajinskim nacionalnim izborima, jer je stiglo 382,5 hiljade glasova publike. S obzirom da su Džamala i The Hardkiss dobili isti broj poena, prednost je data glasovima publike. U nastavku su konačni rezultati glasanja:

# Izvođač Žiri Procenat
glasova publike
Publika Ukupno
1. Jamala 5 37,77% 6 11
2. The Hardkiss 6 21,11% 5 11
3. SunSay 4 18,2% 4 8
4. Pur:Pur 2 13,58% 3 5
5. NeAngely 3 5,94% 2 5
6. Brunettes Shoot Blondes 1 3,4% 1 2

Džamala je 32-godišnja ukrajinska pevačica koja vodi poreklo od krimskih Tatara. Izvodi džez, soul, R’n’B i pop muziku. Fanovima Evrovizije poznata je od ranije, jer je osvojila mnoge veselom pesmom Smile sa kojom je zauzela treće mesto na nacionalnom izboru 2011. godine.  Glumila je Olgu u filmu „Povodyr“ („The Guide“, Vodič) koji je 2015. bio ukrajinski kandidat za najbolji strani film na 87. dodeli Oskara. Pesmu 1944 napisala je sama inspirisana tragičnom sudbinom njene prabake.

Pogledajte pobednički nastup!

Ukrajina će nastupiti u drugoj polovini drugog polufinala, 12. maja.